A zabkása utódja lehet a reggelidben ez a házi készítésű granola

granola,müzli Forrás: Getty Images
Igen, a zabkása egészséges, de akárhogy cifrázod, unalmas is. Újdonságnak viszont a granola tökéletes, házilag, adalékanyagoktól és akár édesítőszerektől mentesen is!
Mi az a granola?

A granola "feltalálása" Dr. Sylvester Graham tiszteletes nevéhez fűződik. Graham a moderált húsevés híve volt, az alkohol és a dohányzás elhagyására buzdította a híveket. Talán nem tudtad, de az ő nevéhez fűződik a vegetariánizmus alapjainak lefektetése, valamint ő volt a graham liszt szülőatyja is. Utóbbi a fehér lisztnél nagyobb szemcséjű, enyhén mogyorós ízű búza őrlemény, ez adta eredetileg a granola alapját is.

A kezdetekben még hogy másként készítették a granolát, ma viszont általában a zabpehely az alapanyaga, amihez valamilyen édesítő keveredik - juharszirup, méz, agavészirup, cukor - valamint magvak és zsiradék. Ezek elegyét kell megpirítani, a végeredmény pedig napokon át eláll, és tápláló reggelit keverhetsz belőle joghurttal, növényi vagy sima tejjel.

Nem mindegy azonban, hogy milyen granolát választasz: a bolti verziók zöme túl sok cukrot, édesítőszert tartalmaz. Mi azt ajánljuk, hogy próbáld ki a cukormentes verziókat, ha pedig így sem találod őket édesnek, csorgass rá egy kis juharszirupot.

banán,granola
Forrás: GettyImages

Banános granola: nem kell hozzá cukrot adnod

A banán alapvetően elég édes, ha pedig érettebb gyümölcsöt használsz, tökéletes lesz a granolád cukor nélkül is.

Hozzávalók:

  • 2 bögre aprószemű zabpehely
  • 1 csipet só
  • 2 érett banán, leturmixolva
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 2 ek. lenmag
  • 1 ek. chia mag
  • 2 ek. napraforgómag
  • 1/2 ek. fahéj

Melegítsd fel a sütőt 180 fokra! Pürésítsd a banánt és a kókuszzsírt botmixerrel , majd jöhetnek bele a száraz hozzávalók. Minél alaposabban keverd össze a hozzávalókat, majd simítsd ki a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 10 perc sütés után keverd át az egészet, és süsd addig, amíg enyhén meg nem pirul az egész. Hagyd hűlni, kicsit száradni, és már kóstolhatod is!

További recepteket a linkre kattintva találsz!

3 egészséges desszert reggelire