Hatósági karanténom története, avagy kalandozás a bürokrácia útvesztőjében

hatósági karantén,covid-19
Forrás: A szerző felvétele

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Hívják fel a járványügyet vagy kit, nem tudom”, mondták a rendőrök a reptéren, amikor az iránt érdeklődtünk, kitől kell engedélyt kérni, hogy elhagyhassuk a karantént tesztelés céljából.

Augusztus végén utaztam Németországba, hogy egy egyhetes kortárs énekhangképző workshopon vegyek részt hatodmagammal, pályázati támogatással, amely pályázat előírta, hogy a workshop eredményét aztán mutassuk is be közönségnek. A kiutazásom napján jött a hír, hogy szeptember 1-jétől minden külföldi ország „piros”, minden beutazónak 14 napot hatósági karanténban kell töltenie. Ki volt tűzve a workshopbemutató időpontja, máskor nem értünk volna rá mindnyájan, ezért hosszú levelezés indul el, hogy kiutazzunk-e egyáltalán. Én pár nappal előbb mentem ki, mint a többiek, három napom lenne hazautazni, ha nem akarok karanténba kerülni. Végül egy kivételével mind úgy döntünk, hogy nem mondjuk le a workshopot (ez a pályázat miatt újabb nehézségeket is vonna maga után), hanem a támogatás „rendkívüli kiadások” fiókjából kifizetjük a fejenkénti 60 ezer forintot a két PCR-tesztért. Az egy kivételt, otthon maradó társunkat skype-on csatornázzuk be a workshopba.

Németországban minden szabad percünkben telefonálgatunk, hívjuk a zöld számot, kérünk időpontot magánegészségügyi-szolgáltatóknál (azt mondjuk könnyen kapunk). Közben aggódva olvassuk a magyar nyelvű hírekben, hogy meredeken emelkednek az esetszámok. Hogy mi „vírusbehurcolók” leszünk, annak viszonylag kicsi az esélye: egy hetet töltünk összezárva egy faluban, a szomszédok kifejezetten megkértek, hogy ne érintkezzünk velük. Ami teljesen érthető. Itt mindenki komolyan veszi a vírust. (Kivéve a maszkellenes tüntetők a Brandenburgi-kapunál. De a buszon ők is felveszik, különben 50 euróra büntetik őket). Több étteremben plexifallal veszik körbe az egyes asztalokat és a vendégek csak akkor nem viselnek maszkot, amikor esznek; amikor kimennek a mosdóba, azonnal felteszik. Egy kávézóban meg kell adnom a posta- és emailcímemet, ha helyben szeretnék elfogyasztani egy kávét, hogy lehetővé váljon a kontaktkutatás. Amikor belépek egy pályaudvar épületébe és elkezdtem keresgélni a táskámban, egy járókelő udvariasan rám szól, hogy legyek szíves maszkot viselni.

Pár napja tart már a workshop, amikor a magyar kormány módosít a rendeleten: az egyik tesztet megcsináltathatjuk kint. Újabb telefonálgatás, időpontot kell kérni, kiderül, hogy nincs ingyen, valamivel olcsóbb, mint az otthoni, de nem sokkal, meg fél napot ki kellene hagynunk a workshopból. Inkább nem élünk a lehetőséggel. Közben izgulunk, nehogy töröljék a járatunkat. Nem törlik, de hazamenet 20-an vannak a gépen, oda ülünk, ahova akarunk.

hatósági karantén,külföld,repülés
forrás: A szerző felvétele
Elég kényelmes volt a hazaút

Újra itthon, juhé!

A reptéren tucatnyi rendőr fogad minket, tőlük telhetően kedvesek. „Sir!” szólnak rá az indokoltnál emeltebb hangon szólnak rá egy utastársamra: „Nem vagyok Sir!” – válaszolja amaz, és hát rövid haja van, maszkot visel, honnan is tudhatták volna, hogy nő. Kapunk egy tájékoztató papírt a hatósági karanténba helyezésről, ezt ki kell töltenünk az adatainkkal az erre a célra kihelyezett asztaloknál ülve, közben kérdezgetjük tőlük, hogy hol kaphatunk engedélyt a karantén elhagyásához. Csak a vállukat vonogatják, hívjuk fel a járványügyet vagy mit, nem tudják. A zöld számon azt mondták, már a reptéren megkapjuk az engedélyt. A 100E busz, amely egyenesen a Deák térig megy be, most nem jár, helyette normál jegyet kell vennünk a 200E-re, amely a Nagyvárad téren letesz minket. A zötyögő, mindenhol megálló buszon a google-ön keresztül próbálunk tájékozódni, hogy hol lehet elérni a járványügyi hatóságot. Találunk egy központi számot, felveszik, adnak egy lakóhely szerint illetékeset. Azt már nem veszik fel. Hívom őket 6-7-szer, aztán a megadott emailcímre (jarvany06@06kh.bfkh.gov.hu, nagyon röhögök, miközben bepötyögöm a telefonomba) elküldöm befotózva a kitöltött papírt, hátha azt hamarabb olvassák, mint hogy elérjem őket. Délután fél három van, 4-kor zárnak a hivatalok, nekem másnap, szerda reggelre van tesztidőpontom, nagyon szeretnék kábé jövő kedden kiszabadulni. Otthon lelkiismeretes állampolgár lévén kiragasztom a piros cédulát az ajtóra, megpróbálom még párszor felhívni a hivatalt, hiába. Aztán a zöld számot, hogy semmiképp sem mehetek-e tesztelni, azt mondják, nem, a karantént nem hagyhatom el engedély nélkül. Felhívom a magánegészségügyi szolgáltatót, és lemondom a tesztidőpontot. Másnap reggel 8-kor elkezdem folyamatosan hívni a területi járványügyet, félóra után felveszik, kiderül, hogy egy másik telefonszámot kell hívnom. Azt újabb félóra után felveszik és tájékoztatnak róla, hogy ha majd megkapom a határozatot a hatósági karanténról, abba automatikusan beleírják az engedélyt, hogy tesztelés céljából elhagyhatom a karantént, ezért menjek nyugodtan, legfeljebb írjam ki az ajtómra, hogy tesztelni mentem, arra az esetre, ha a rendőrség keres. De most még nem fog keresni, mert ahhoz előbb rögzíteniük kell engem a rendszerükben és az egy-két nap. Remek, emiatt most vesztettem egy napot. Hogy ne csak panaszkodjam jómagyarszokásszerint, elmondom, hogy minden járványügyi ember, akivel beszéltem, nagyon jófej volt, normális hangon beszéltek velem, pedig nyilván egész nap hívogatják őket ilyen kérdésekkel (és nem tudom, mennyire vannak ehhez hozzászokva). Újra felhívom az egészségközpontot és kapok másnapra időpontot tesztre, valamint a következő hétfőre is, mert legalább 2, legfeljebb 5 napnak kell eltelnie két teszt között és hétvégén felárat kellene fizetni.

A karantén onnantól nyugisan és villámsebesen telik; nem unatkozom egy percig sem, dolgozom, zoom-meetingeken veszek részt, tornázom gyerünkanyukám-ra, főzőcskézem. Még azon sem kell stresszelnem, hogy bevállaljam-e a kockázatot, amikor ide vagy oda megyek, hiszen úgysem mehetek sehova. A rendőrség egyszer sem keres; gondolom, a környéken sokan vannak hatósági karanténban. A többieket keresték. Ők amúgy már a következő hétfőn vagy kedden szabadulnak, nekem kedden, egy héttel a hazatérésem után érkezik meg a második negatív teszteredmény (örülök, de nem nagyon lepődöm meg), azonnal tovább is küldöm a hatóságnak. Szerdán már próba van én még nem kaptam meg a hatóság engedélyét. Kacérkodom a gondolattal, hogy hagyjam-e el a karantént ennek ellenére, hiszen kezemben a két negatív eredmény, csak egy papír hiányzik, legfeljebb megint kiírom, hogy tesztelni mentem. Végül nem merem bevállalni a csalást. Félórával a próba kezdete után érkezik meg emailben a járványügy határozata a karantén feloldásáról. Azonnal szedem a cuccaimat, és tíz perctől eltekintve, amit a piros cédula lekapargatásával töltök, repülök is. Végtére egy bő nap alatt elbírálták a kérelmemet, nincs okom panaszra. Szerencsés vagyok másokhoz képest, a túlterhelt egészségügyi rendszerről most nem is beszélve. „Bocs a késésért”, mondom a többieknek, kínunkban röhögünk.


Hollywoodban is képesek röhögni magukon Covid idején:

Nézd meg a galériánkat>13 kép
Hollywoodi színészek saját magukon élcelődve készítettek magukról 2020-as Covid-naptárakat
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem