A fejbőr is leéghet, a haj is megsülhet: tanácsok a védelemhez

haj,fényvédelem,nyár,kalap Forrás: Constantinos Panagopoulos / Unsplash
Amilyen kényesek vagyunk arra, hogy jól nézzen ki a hajunk, annyira elhanyagoljuk nyáron. Most megpróbáltam összeszedni, hogyan, milyen fényvédő vagy regeneráló termékekkel, alapanyagokkal lehet védeni a hajat és a hajas fejbőrt a nap káros sugarai ellen.

A haj és a fejbőr épp olyan mértékben ki van téve perzselő napsütésnek és az UV-sugárzásnak és ugyanúgy védelemre szorul, mint a bőröd bármely szabadon levő felülete. Ráadásul többféle nemkívánatos károsodás is érheti a hajat: a napsugarakon kívül az izzadtság, a tengeri só, a klóros medencevíz mind-mind rizikófaktorok.

Ha te is észrevetted, hogy bár az év nagy részében kordában tudod tartani a hajfürtjeidet, nyáron kezelhetetlenné válnak, akkor ez az összeállítás neked készült. A sprőd, lelapult fürtök, a korpásodás és a töredezés, sőt akár a fokozódó hajhullás is árulkodó jelek lehetnek nyáron. Ne felejtsük el, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fejbőrt nem védi meg a hajzatod, ugyanúgy ki van téve a napnak, mint a többi bőrfelületed, márpedig a kiszáradt, leégett fejbőr okozója lehet a károsodott hajhagymáknak.

Az esztétikai szempontokról sem feledkezhetünk meg: a nagy gonddal festett, melírozott hajtincsek eleve károsodó tényezők lehetnek, de az UVA-sugarak a tetejébe még jobban kifakíthatják a hajfürtjeidet. A napsugarak mindennek tetejébe gyengíthetik a hajad fehérjeszerkezetét és még töredezettebbé, szárazabbá tehetik a fürtjeidet.

Szóval védd a hajad a naptól ugyanúgy, mint a bőröd! A galériában találsz néhány megelőző és kármentő tippet: