Habcsók torta kávés csokimousse-szal

habcsók torta Forrás: Éva magazin
Glutén- és laktózmentes, és akár cukormentesen is elkészítheted!

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Bár egy kissé időigényes ez a desszert, megéri időt tölteni miatta a konyhában, mert nemcsak gyönyörűen mutat az ünnepi asztalon, hanem elképesztően finom is. Ráadásul nem tartalmaz sem glutént, sem laktózt. Vigyázat, 24 órányi hűtést igényel, ezt mindig kalkuláld bele az előkészületekbe!

Habcsók torta kávés csokimousse-szal

habcsók torta
Forrás: Éva magazin
Habcsók torta kávés csokimousse-szal

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:

A habcsókhoz:

• 4 tojásfehérje

• 20 dkg cukor (vagy édesítő)

• 1 ek. kukoricakeményítő

• 1 ek. ecet

• 2 tk. nescafégranulátum

• 1 ek. forró víz

• 10 dkg őrölt mandula

A mousse-hoz:

• 10 dkg étcsoki

• 10 g nescafégranulátum

• 2 tojás

• 2 ek. eritrit

• 200 ml kókusztejszín

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 140 fokra.

2. A habcsókhoz szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, majd amikor már a térfogata megnőtt és habos, kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Addig verjük, amíg szép fényes, kemény hab lesz belőle. Ekkor a kukoricakeményítőt egy kis tálban elkeverjük az ecettel, majd ezt is óvatosan a habhoz forgatjuk. Végül hozzáadjuk a finomra darált mandulát, és az előzőleg forró vízben feloldott nescafét. Óvatosan összeforgatjuk.

3. Egy sütőpapírra a tortaformánk alját kétszer körülrajzoljuk, egymástól kicsit távolabb. Megfordítjuk, majd a körökre halmozzuk a massza egyik felét, a másikat pedig habzsákba töltjük, és abból nyomjuk a körre. Betesszük a sütőbe, a hőmérsékletet levesszük 100 fokra. 1 órán keresztül szárítjuk. Amikor elkészült, a sütő ajtaját kitámasztjuk és 30 percig még bent hagyjuk a habcsókot.

4. Közben elkészítjük a csokimousse-t: a tojások sárgáját az eritrittel vízgőz felett folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, a tojássárgájához keverjük. A tejszínt felmelegítjük és a nescafét feloldjuk benne.

5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a csokis masszával, majd a kihűlt kávés-tejszínes keveréket is hozzáadjuk. Kb. 15 percig hűtőben dermesztjük.

6. Az elkészült habcsóklapokat kihűtjük. Elővesszük a tortaformát és az egyik lapot az aljába helyezzük. Ráhalmozzuk a hideg mousse-t és a másik lappal befedjük.

7. 24 óra hosszáig hűtjük, majd a tetejét kakaóporral megszórjuk. Éles késsel szeleteljük.

Jól esne ezek után egy kávé? Válogass kedvedre a különböző országok kedvenceiből: