Ha senki nincs, ki megérintsen, érintsd meg magad! Na nem (csak) úgy!

érintés,magad,test,lelkem,psziché Forrás: Getty Images
Te a nyakadban vagy a hasadban érzed a stresszt? Jólesne, ha valaki megsimítaná azt a testrészedet, ahol a feszültség „lakik”? És ha te magad lennél az a valaki?

Te mennyire vagy tudatában a tested történéseinek? Észreveszed, hogy mikor húzod fel a vállad? Észleled a saját grimaszaidat, vagy csak akkor, ha valaki figyelmeztet rá? A testi mozzanatok figyelemmel kísérése, a test és a tudat összekapcsolása fontos eleme lehet a személyiségfejlődésnek vagy a traumákból való gyógyulásnak. Sőt, egyes terapeuták az ülések során érintéseket is alkalmaznak – természetesen csak a páciens előzetes beleegyezése után. Persze ez most, a távterápia időszakában lehetetlen – Rachel Otis terapeuta azonban ajánl 3 olyan módszert, amelyek segítségével az érintést te magad is alkalmazhatod akkor, amikor megnyugvásra van szükséged, és egyedül vagy.

1. Az érintés mint tapasztalás

Ha például az a típus vagy, akinek a stressztől befeszül a nyaka, tedd a kezed erre a területre, és csak figyelj. Próbáld ellazítani az izmaidat, és figyeld meg, milyen különbséget érzel a kezeddel a nyakadon. Ha a problémáidra gondolsz, tapasztalsz ismét változást? Fontos: ne agyald túl, ne értelmezz, ne ítélkezz, csak figyelj.

Próbáld ki!

Tedd az egyik kezed a mellkasodra, a másikat a hasadra, és lélegezz mélyet. Mit érzel? Ha semmi különöset, az sem baj. Később, ha már tudatosabb leszel, több részletet észreveszel majd. (Mellesleg már maga egy ilyen mély belégzés is megnyugtató szerintünk.)

2. Feszültségoldó önmasszázs

Masszírozd meg gyengéden azt a területet, ahol feszültséget érzel. Milyen érzetekkel jár? Tapasztald ki, milyen mozdulatok, milyen erősséggel esnek jól.

Próbáld ki!

Fordítsd a figyelmed egy pillanatra az állkapcsodra. Sokan nem is vagyunk tudatában, milyen sok feszültséget hordozunk itt, és milyen erővel szorítjuk az állkapcsunkat. Egyik vagy mindkét kezeddel nyúlj az álladhoz, és gyengéden masszírozd át. Ugyanazt tapasztalod mindkét oldalon? Azt is kipróbálhatod, hogy tágra nyitod a szád, amennyire csak tudod, majd becsukod. Ismétled meg néhányszor. Ásíts egy párat. Hogy érzed most magad?

3. Tapasztald ki, hogy a testednek hol esne jól a támogatás

A fenti gyakorlatok előre megnevezett testrészek érintéséről szóltak. De jó lenne azt is felfedezni, hogy egyáltalán hol esne jól az érintés. Kezdd a legfeszültebb zónával, és aztán figyeld, hogy mit jelez a tested.

Próbáld ki!

A fülcimpádtól a kislábujjadig bárhol lehet olyan terület a testeden, amelynek jólesne egy kis támogatás. Ne sajnáld az időt és a figyelmet: érintsd meg magad szeretettel, és figyeld a tested-lelked reakcióit. Így tanulod meg lassacskán a párbeszédet a testeddel.

Gyönyörködj ezekben a relaxálósarkokban: itt azért könnyebb lenne kiengedni a gőzt, nem igaz?