Napi egy pohártól alkoholista leszel? A tudomány szerint nagy rá az esély

Napi egy pohártól alkoholista leszel? A tudomány szerint nagy rá az esély
Forrás: Samane Mohammadi / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemrég egy biológus ismerősöm elmesélte, hogy mit is csinál pontosan az alkohol az aggyal. Olyan érthetően vezette le, hogy hogyan jutsz el észrevétlenül a „szeretem”-től az „akarom”-on át a „kell”-ig, hogy azt fontolgatom, egyáltalán nem kellene alkoholt innom.

Szeretsz olykor koccintani, mi rossz van abban? Iszol egy kicsit, és másnap simán tudsz dolgozni anélkül, hogy bármi látszana vagy érződne rajtad. Nem iszol egész nap, nem bocsájtod áruba a cuccaidat (vagy a testedet) azért, hogy hozzájuss a napi betevőhöz, nem igaz? Ha szükséges, meg tudod állni, hogy igyál. Hát akkor? Nincs itt semmiféle probléma.

Csakhogy a tudomány szerint ha rendszeresen iszol, akkor ez a kontroll úgy el tud tűnni, hogy észre sem veszed.

Két ópioidszerű anyag játssza itt a főszerepet: az endorfin és a dinorfin. A szervezet ezek egyensúlyára törekszik.

Minden alkalommal megemelkedik az endorfinszintünk, amikor valami élvezeteset csinálunk: nevetünk egy jót, megölelünk valakit, akit szeretünk, táncolunk. Ezek az apró dolgok megdobják az endorfinszintünket, de csak épp annyira, ahonnan még simán "vissza tudunk jönni" a normál szintre.

A dinorfin kábé az endorfin ellentéte. Sok mindent végez a szervezetben a fájdalomcsillapítástól kezdve az öröm szabályozásáig. Alapvetően abban van szerepe, hogy visszahozzon bennünket egy normál egyensúlyi állapotba a túlzott izgatottságból, felfokozott érzelmi állapotból.

Mi történik, amikor alkoholt fogyasztunk? Egy idegen kémiai anyagot viszünk be a szervezetünkbe, amivel az nem számolt. Az alkohol természetellenesen nagy löketet ad az endorfinszintünknek, ami eléggé kibillent bennünket az egyensúlyi állapotból. Ilyenkor a szervezet kénytelen dinorfint juttatni az agyba, hogy lenyugodjunk és a biztonsági zónába érjünk.

Mivel az agy arra törekszik, hogy minél hamarabb visszatérjünk az egyensúlyi állapotba, a kibocsájtott dinorfinmennyiség sokkal több, mint amennyi endorfin hatását ellensúlyozni próbálja. Ezért aztán, bár húsz perccel a söröd után kitűnően érzed magad, egy órával később már inkább úgy, mint akit megrágtak és kiköptek.

Kép
forrás: Pablo Merchan Montes / Unsplash

Azért, hogy tovább érezhesd a "fenti" szakaszt, egy újabb italra van szükséged, hogy kompenzáld a nagy dinorfinlöketet. Az újabb endorfinadagra persze a szervezet újabb dinorfinadaggal reagál, és így tovább, ezért aztán egész éjszaka innod kell a buliban ahhoz, hogy ne pukkadjon szét a hangulatod, mint egy lufi.

Ráadásul idővel egyre nagyobb és nagyobb adag alkoholra lesz szükséged ahhoz, hogy ugyanannyira jól érezd magad, mint korábban egyetlen sörtől. Pedig a szervezeted nem tesz mást, mint hogy folytatja az egyensúlyi állapot megtartásáért folytatott küzdelmét.

Ezt nagyjából eddig is tudtuk. De az a helyzet, hogy ha elég sokáig iszol rendszeresen, az szinte biztosan alkoholizmushoz vezet.

Ennek alapvetően három oka van.

1. Amikor a szervezeted hatalmas adag endorfinnal válaszol az alkoholra, az agyad imádja ezt. Márpedig amikor az agy "jól érzi magát", akkor dopamint, boldogsághormont termel. Ez a "jó érzés" drog, de talán kevesen tudják, hogy egyben a "jegyezd meg és emlékezz" drog is. Dopamin hatására tudattalanul is keressük azokat a dolgokat, amelyek kapcsolatba hozhatók a jó érzés keletkezésével, és az agy elraktározza ezeket.

(Zárójel. Most hirtelen leesett egy mondat, amit Vekerdy Tamás gyakran idézett Freund Tamás agykutatótól: "Öröm nélkül nincs igazi tanulás!")

Ez oda vezet, hogy az agyunk nemcsak magát az alkoholt köti majd a jó érzéshez, hanem az ivás egyéb kellékeit is. Ezért van az, hogy ha elmész a kedvenc pubod mellett, egy hang azt mondja benned: "Mi lenne, ha beugranék egy italra?" Vagy: meglátsz egy szép borospoharat, és rögtön meg is kívánsz egy jó vörösbort.

Ez a mechanizmus változtatja át az alkoholhoz fűződő viszonyodat "szeretem"-ből "akarom"-má.

2. Ezen a ponton a szervezeted kezd hozzászokni az iváshoz és a dopaminhoz. A szervezeted innentől nem csupán reagál bizonyos triggerekre (kiváltó mechanizmusokra), hanem tulajdonképpen megelőlegezi a triggereket, hogy létrehozza az alkohol iránti szükséget (ami, ugye, kielégülése esetén dopaminnal jár majd). Hogy ezt megértsük, menjünk vissza egy picit a dinorfinokhoz. Ha a szervezeted elég hosszú időn át hozzászokott, hogy minden péntek délután 5-kor alkoholhoz jut, akkor az időpont elérkeztekor a szervezeted máris izgalomba jön, mert már számít a dopaminra. A szervezet ilyenkor képes már előre dinorfint kibocsátani, mielőtt még egy csepp alkohol is érintené a nyelved hegyét. Ez aztán szépen megfordítja a ciklust, hiszen ha nem jutsz hozzá a megszokott alkoholadagodhoz, akkor lehangolt leszel, és egyszerűen szükséged lesz az alkoholra ahhoz, hogy visszakapaszkodj a normál egyensúlyi állapotodba.

És ez már probléma.

De még nincs vége.

3. A harmadik és talán legveszélyesebb aspektusa annak, hogy mi történik az agyunkkal a rendszeres alkoholfogyasztás hatására, az, hogy roncsolja azt a képességünket, hogy a dolgokat enélkül is élvezzük.

Miután a mesterséges endorfinlöket és az ezt követő dopaminkibocsájtás nem olyasmi, amit a szervezetünk természetes módon is képes lenne megtapasztalni, ez idővel áthuzalozza az agyunkat, és előbb-utóbb az agy már nem is lesz képes magától dopamint termelni.

Ez azt jelenti, hogy az olyan dolgok, amiket korábban élveztél – a szex, a kedvenc ételed, a szeretteiddel töltött idő – már nem képesek elegendő dopaminhoz juttatni, csakis az ital.

Ezért van az, hogy az előrehaladottabb stádiumban lévő alkoholisták olyan gyakran depressziósok és nagyon kevés örömöt találnak az életben. Szinte lehetetlen már, hogy természetes módon jussanak örömhöz. Innentől az ital iránti szükséglet nem is "akarom" már többé, hanem "kell".

Most biztosan azt gondolod, ez veled nem történhet meg (pláne nem történik éppen) – de ezek a változások nem egycsapársra következnek be, hanem lassan, fokozatosan. Évek alatt. Szinte észre sem veszed.

Sokan azok közül, akik már elindultak ezen a lejtőn, képesek dolgozni, sikereket elérni, nagyjából menedzselni az életük más területeit. Így aztán nincs semmi, ami figyelmeztetné őket. Ezeknek az embereknek egy része az úgynevezett funkcionális alkoholisták csoportjába tartozik. Ők az alkoholisták mintegy 20 százalékát teszik ki, és 16-23 év is eltelik ivással, amíg problémák jelentkeznek. Átlagosan 19 éves korukban kezdenek inni, és 37 éves koruk körül válnak valódi függővé.

Aki felismeri a problémát és ki akar szállni, nem lesz könnyű dolga, mert az agy és a psziché jelentősen átalkult. Nagy erőfeszítésre lesz szükség, de természetesen van segítség.

Ha te magad vagy a szeretted érintett, kérj segítséget.

Például itt:

anonimalkoholistak.hu

jozanakaroklenni.blog.hu

Az alkoholizmus a nők problémája is, és nem csak a filmekben. De ott is van rá példa.

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Muszáj beszélni róla: 6 őrült film alkoholista nőkről
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem