Ha nem szeretnél bélférget, akkor továbbra se puszilgasd a kutyád!

Borítókép: Ha nem szeretnél bélférget, akkor továbbra se puszilgasd a kutyád! Forrás: Unsplash.com/Marliese Streefland
Nem is gondolnád, hogy mennyi betegséget tud terjeszteni a kutya, a nyálán keresztül. Hogy hogyan jut be az emberi szervezetbe a kutya nyálában lévő bárminemű baktérium, vírus? Például egy kutyapuszival, amit megengedsz neki, hogy az arcodra nyomjon.

Imádni lehet ezeket a négylábú kispajtikat. Sok helyen a család tagjai, és ez a felelős kutyatartás ismeretének birtokában, teljesen értehető helyzet. Ha szeretsz, gondoskodsz egy állatról, akkor ugyanolyan érzelmi állapotba kerülsz általuk, mintha egy gyermekről gondoskodnál. Még az oxitocin szint is megnövekszik a kutyatulajdonosokban, melyről egy korábbi cikkünkben már írtunk is.

Viszont az állat iránt érzett szeretetbe, ha a puszik is beletartoznak, akkor számolnod kell azzal, hogy a nyálukon keresztül számos betegségnek teheted ki magadat.

Mi a baj a nyálukkal?

Szögezzük le már most az elején: a kutya szája nem tisztább az emberénél. Még ha valósnak is mondható, hogy a kutyák nyála sebgyógyító- a nyálukban található hisztatin fehérje miatt- nem őket kell hívni egy lehorzsolt térdhez. A kutyák alapvetően szimatolással és ízleléssel kommunikálnak. Ahogy két kutya találkozik, rögtön megszagolják egymást. Nem a nyakukon, hanem a legnemesebb részüknél és a feneküknél. Így szereznek információt arról, hogy milyen nemű, hány éves, ivaros-e a másik. A szaglásuk, mint elsődleges érzékszervük segíti őket a jelolvasásban: megszagolják a fal, fák tövében hagyott vizeletnyomot és az elhagyott székletet is. Ne kergessünk illúziót, ha nincs résen a gazda, akkor bele is nyalnak az elhagyott mintákba. Nem meglepetés tehát, hogy az ürülékekből begyűjtött ’információkkal’, a kórokozók is a szájukba kerülnek. Ha ők nem is lesznek betegek ettől, az embereknek átadva, komoly gondokat okozhatnak a bacik által.

Miket okozhatnak a kórokozók?

Filmekben látni, hogy a hálás kutyusok a gazdi arcát megnyalják nagy lelkesen, vagy a gazdi engedi, hogy a kutya cimbora belenyaljon a fagyiba. Nagy a szerelem, egészen addig, amíg rühhöz hasonló bőrfertőzése nem lesz a gazdinak vagy panaszokat okoz valamilyen bélféreg. Ezekről persze a filmek már nem szólnak. Viszont a valós életben még ennél cifrább betegségek is beköszönhetnek.

A Bartonella henselae súlyos bőr- és nyirokcsomó fertőzést okozhat.

A Pastuerella kórokozó, macskák és kutyák szájában él, mely emberre, egy cica, játékos harapdálásával is átvihető. A neten, rákeresve a kórokozóra elég ronda fertőzésekről tesznek tanúbizonyságot a mellékelt képek.

Más állat székletének szagolgatása, ízlelése, de akár a pocsolyából ivás során is összeszedhet a kutya Salmonella, E. Coli, Clostridia, Campylobacter baktériumot, melyek hasmenéssel járó, súlyos bélproblémákat okozhatnak.

Bizonyos esetekben, a háziállatok parazitákat is át tudnak adni az embernek. A paraziták begyűjtésének remek módja, a másik állat végbélnyílásának nyalogatása. A parazitákkal való fertőzés szintén okozhat bélbetegségeket, bőrproblémákat, de vakságot és agyi rendellenességeket is.

Tegyük mindezekhez hozzá azt is, hogy nem mindenkinél okoznak tüneteket a fenti kórokozókkal való találkozás. Akinek erősebb az immunrendszere, annak lehet nem is lesznek panaszai, vagy csak enyhe lefolyású lesz a betegség.

Mire figyeljünk?

  • Először is hagyd el a kutya puszilgatását és ne engedd, hogy megnyalja az arcodat!
  • Az étkezőasztal, konyhapult tabu. Ne engedd meg neki, hogy a mancsát feltegye oda vagy nyalogassa az asztal lapját.
  • Kapja meg negyedévente a féregtelenítő és parazitaellenes gyógyszert. Rendszeresen kapja meg a védőoltásokat és a kullancs, bolha elleni védekezés is legyen az éves rutin része.
  • Ne etesd nyers tojással, hússal, hallal!
  • Simogatás, játék után moss kezet, tanítsd meg a gyerekeknek is, hogy a kutya nem plüss figura, amit szinte már belebújva lehet ölelgetni, puszilgatni.
  • Mosd rendszeresen a lakásban található játékait, illetve az etető- és vizestálját.
  • Nem túl higiénikus az sem, ha az ágyadban fekszik. Gondolj arra, mindent, amit az utcáról összeszedett, a vizelet, a székletből begyűjtött kórokozó, a lepedődön landol, ahogy belehempergőzik az ágyneműbe.
  • Sétánál, figyeld mit szimatol meg, ne engedd, hogy belenyaljon bármibe is vagy megegyen valamit az utcáról. Mindkettőtök egészségét óvod ezzel.
  • Erdőben kerüljétek azokat a részeket, ahol vadállattal találkozhat.
  • Városi kutyáknál pedig erősen ajánlott a lábak lemosása, és a szakáll áttörlése is hasznos.
  • A felmosásnál, használj állatbarát, ám fertőtlenítő hatású felmosószert.