Ha nem habzik, akkor nem is tisztít?

Borítókép: Ha nem habzik, akkor nem is tisztít? Forrás: Getty Images
Szép krémes, nagyszemű vagy fújható - tulajdonképp mindegy milyen a buborékok állaga, a lényeg, hogy legyenek!

A minap az egyik barátnőmmel beszéltünk telefonon és alaposan körbejártuk az elmúlt időszakban jellemző top témáinkat: ki hogy aludt az éjjel, mi lesz a mai reggeli-ebéd-vacsora, mit kell beszerezni a boltban és hogy szuperál, amit már megvettünk.

A koronavírus-járvány kapcsán mindannyian próbálunk kényesen ügyelni a higiéniára, így szinte nincs olyan beszélgetés, aminek ne képezné szerves részét egy-két takarítási praktika megosztása vagy egy új fertőtlenítő tesztelése. Így jutottunk el oda, hogy a barátnőm csalódottan mondta:

Vettem kézmosót, de nem habzik. Jó, finom az illata, de most mehetek újra olyanért, ami tényleg tisztít is.

Merthogy a köztudatban a buborékok egyet jelentenek a hatékonysággal. Az igazság azonban az, hogy bőven lehet egy szer eredményes a szennyeződéssel szemben akkor is, ha nem kíséri filmbe illő habtenger a műveletet.

Legyen szó samponról, tusfürdőről, folyékony vagy szilárd szappanról, az alapot minden esetben mosóhatású felületaktív anyagok adják, a különbség az összetevők arányában és minőségében van. A buborékokról a hozzáadott szintetikus anyagok (tenzidek) gondoskodnak, ezért is jellemzőbb, hogy a természetes szappanok kevésbé okoznak látványos habokat, mint a boltban kapható, kemikáliákkal felturbózott verziók.

Egy dologban azonban valóban nagyon jók a bubik: lassítják a víz lehűlésének folyamatát, így egy relaxáló fürdőhöz egy stresszes nap végén, tényleg elengedhetetlenek.

Mutatunk pár ötletet, hogy miért ne dobd ki a megmaradt szappanvégeket.