Ha az ajánlott 3 évente jártam volna szűrővizsgálatra, már valószínűleg nem lennék itt

Borítókép: Ha az ajánlott 3 évente jártam volna szűrővizsgálatra, már valószínűleg nem lennék itt Forrás: Getty Images (ericsphotography)
A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 25 és 65 éves közötti nőknek 3 évente ajánlja a méhnyakszűrésen való részvételt. Azonban ez az idő két vizsgálat között nagyon sok. A saját bőrömön, vagyis méhnyakamon tapasztaltam meg.

A nők többségének nem a legkedvencebb programja a nőgyógyász meglátogatása. Sokunknak van rossz élménye, kínos emléke. Nehezen vetkőzünk le és fekszünk fel kitárulkozva a vizsgálóasztalra. Ezzel én sem voltam másként, ám egy kedves barátném, aki húszas éveim elején elvitt a legelső nőgyógyászati vizsgálatomra (ezúton is csókoltatlak Hajnalkám!) a fejembe véste, hogy

évente egyszer kötelező elmenni. Magunkért. Hiszen az ördög nem alszik.

Huszonhétéves voltam, amikor az éves szűrés után egy héttel felhívott az orvosom asszisztense azzal, hogy meg kellene ismételni a szűrővizsgálatot, mert az eredmény nem lett jó. Kedvesen nyugtatgatott, hogy lehetséges valami gyulladás zavart be a sejtvizsgálatba. A második rákszűrés eredménye után viszont kiderült, hogy nem gyulladásról van szó, ez rákmegelőző állapot.

Sokkos állapotban tettem le a telefont. Nem értettem, hogy lehet bármilyen bajom, hiszen semmi tünetem. Nem tapasztaltam fájdalmat vagy bármilyen elváltozást, és évente jártam szűrővizsgálatra is. Néhány hónap múlva – két nyugtató tablettának köszönhetően – mosolyogva feküdtem hideg műtőasztalon. Az altatás után az utolsó gondolatom az volt, hogy mennyire hálás vagyok, hogy időben elcsíptük a bajt. Azonban, ha a mostani ajánlásokat követtem volna, és

3 évente jártam volna szűrővizsgálatokra, már valószínűleg nem lennék itt.

Egy öt forintos nagyságú területről, a méhszájamból és a méhnyakamból is el kellett távolítani beteg sejteket. A műtétre egy egynapos sebészeten került sor. Semmiféle fájdalmat nem tapasztaltam utána sem.

Néhány napja levelet kaptam a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. A levélben az áll, hogy a térítésmentes méhnyak-vizsgálatra szóló meghívót tartom a kezemben. Hogy miért kaptam meghívót a szűrővizsgálatra? Mert a 25 és 65 év közötti nőknek 3 évente ajánlott méhnyakszűrésen részt venni.

„A méhnyakrák a női daganatos megbetegedések között a 2. helyen, a halálozási statisztikákban pedig a 3. helyen áll az egész világot tekintve.” – olvasom a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának egyik hallgatójának szakdolgozatában.

A méhnyakrák korai stádiumban tünetmentes. Előfordulhat folyás, szexuális együttlétkor vérzés vagy fájdalom, ám ezek a tünetek egy enyhe fertőzés vagy egy hevesebb szerelmeskedés következtében is jelentkezhetnek, így nem feltétlenül gondol az ember lánya a legrosszabbra. A tünetmentesség miatt a méhnyakrák felismerése nehéz, csak rendszeres szűrővizsgálattal lehetséges. Amennyiben a rák nulladik, legkorábbi stádiumát időben észreveszik és kezelik a túlélési arány 100%-os.

A méhnyakrák kialakulásának legfőbb kockázati tényezője a HPV, azaz a humán papillóma vírus, aminet rengeteg törzse ismert már, ám közülük 13 törzséről ismert, hogy köze van a méhnyak daganatos betegségének kialakulásához.

A citológiai vizsgálat - vagy másnéven Pap-teszt - során mintát vesznek a méhszájfelszínéről és a méh nyakcsatornájából is kenetet vesznek egy (számomra pici szempillaspirálra emlékeztető) eszközzel. Ez a 10 másodperces vizsgálat fájdalommentes. Az éves szűrés mellé ne féljünk HPV tesztet is kérni, mert ez sajnos nem automatikus a rendszerben.

Tudom, hogy az elmúlt másfél év, a pandémia időszaka nem kedvezett annak, hogy bármilyen orvoshoz eljussunk, tudom, hogy korlátozva voltak az időpontfoglalások. Ám most, hogy újra nyit az ország, ne csak az éttermeket, a teraszokat látogassuk, hanem a nőgyógyászunkat is. Évente. Magunkért. Mert az ördög nem alszik.

A cikk forrása ITT és ITT.

Nőgyógyászok tippjei, amik megváltoztathatják a szexuális életed