Hiába nemzetközi, a gyereknapot egyedül Magyarországon ünneplik május utolsó vasárnapján

fortepan,gyereknap,gyermeknap,margitsziget,budapest Forrás: Fortepan, 1958
Érdekes adatok következnek arról, hogy a Föld melyik pontján hogyan ünneplik a nemzetközi gyermeknapot.

A történelem legelső feljegyzett gyermeknapját 1857-ben ünnepelték az Egyesült Államokban, a Massachusetts állambeli Chelsea univerzalista templomában, ahol Dr. Charles Leonard tiszteletes külön misét tartott a gyerekeknek. Ez június második vasárnapján történt, és azóta is sok helyen ekkor tartják a gyermeknapot Amerikában.

A világ országai közül először Törökországban nyilvánították hivatalosan nemzeti ünneppé a gyermeknapot, 1920-ban, de azóta sincs egyetlen közös dátum; a világon mindenütt máskor ünneplik. A legtöbben június 1-jén, mert a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1950-es moszkvai kongresszusán ezt a napot nyilvánította a nemzetközi gyermeknapnak. Majdnem minden exkommunista ország azóta is ekkor tartja a gyereknapot; Magyarország pont nem.

1959. november 20-án az ENSZ elfogadta a gyermekjogi nyilatkozatot, ezért az ENSZ szerint a gyereknap erre a napra esik. Nálunk a gyerekjogok világnapja néven fut, amikor is a legtöbb hivatal megnyílik a kiskorúak előtt. (Tavaly a mi kiadónkban is jártak kékbe öltözött gyerekek.)

A galériában bemutatjuk a Föld néhány országát, ahol különleges gyermeknapi szokások vannak érvényben: