Miért nem emlékszik a gyereked arra, amikor kisbaba volt?

családi fotóalbum,emlékek,emlékezet,gyerek,gyermekkori amnézia
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legtöbb felnőtt szinte semmire nem emlékszik abból, ami a harmadik születésnapja előtt történt vele. Ezt hívják gyermekkori amnéziának. Ám a szakértők ennek ellenére azt javasolják: gondoskodj róla, minél több élménye legyen a kicsinek, még akkor is, ha csak te fogsz emlékezni rájuk.

Gondolkodtál valaha azon, hogy miért nem fog emlékezni a gyereked élete első lépéseire vagy a második szülinapján tartott bulira? Ha megpróbálod felidőzni óvodás éveidet, valószínűleg neked is csak homályos emlékeid lesznek. Ennek oka egy jelenség, amit gyermekkori amnéziának neveznek – ez az első életévek emlékeinek természetes és fokozatos elvesztését jelenti. A pszichológusok szerint a gyermekkori amnézia az agy fejlődésének normális része, és azok az emlékek, amelyeket nem mesélnek el újra és újra – vagyis nem erősítenek meg –, idővel elvesznek.

Amikor emlékezetről beszélünk, általában arra a képességünkre utalunk, hogy képesek vagyunk felidézni az élettapasztalatokat. Az epizodikus emlékezet a halántéklebenyben található hippokampuszhoz kötődik, ami születéskor még nem éri el véglegesen fejlett állapotát. A hippokampusz körülbelül 4 éves korra éri el a teljes fejlettségi szintet, körülbelül ettől kezdve emlékeznek hosszú távon is a gyerekek dolgokra. Minél idősebb egy gyerek, annál tartósabbak lesznek az emlékei.

A gyermekkori amnéziához hozzájárul az is, hogy az első életévekben nem tudunk még folyékonyan beszélni arról, ami történt velünk. A beszédünk csak nagyjából 3 éves korunk körül válik folyékonnyá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kisgyerekek egyáltalán nem emlékeznének arra, hogy mik történetek velük. Egyszerűen arról van szó, hogy ezek az emlékek nagyon hamar eltűnnek.

A legtöbb felnőtt legkorábbi epizodikus emléke körülbelül 3 éves kora körülről származik, csak nagyon kevesen emlékeznek bármire is korábbról. Ám a tudósok úgy vélik, hogy kora gyermekkorunk emlékeit 7 éves korunktól egyre gyorsuló ütemben veszítjük el. Egy kutatás szerint 5 és 7 éves koruk között a gyerekek több mint 60 százalékát fel tudták idézni annak, ami 3 évesen történt velük, 8-9 évesen viszont már csak a 40 százalékát. Ezek az emlékek azonban nem tűnnek el végleg a süllyesztőben, ezt pedig az érzékszerveinkkel befogadott ingereknek és a hozzájuk kötődő érzelmeknek köszönhetjük. Egy kellemes illat például sok-sok évvel később is képes az édesanyánk képét vagy akár jelenlétét is felidézni.

Szülőként azonban előhívogathatod a gyerekedből akár az első éveinek emlékeit is, ha sokat mesélsz neki azokról a dolgokról, amik akkor történtek, és nézegetitek együtt a családi fotóalbum képeit is. Ha a nyelv és a tudatos emlékezés segít, akkor nem tűnnek el nyomtalanul a csecsemő- és kisgyermekkor történései. Vagy legalábbis nem az összes.

És hogy érdemes-e ennek ellenére nagyszabású szülinapi bulit rendezni egy egyévesnek, vagy moziba vinni egy kétévest? Mindenképpen! Akkor is fontos, hogy élményeket szerezz a csöppségnek, ha nagy valószínűséggel nem fog rá emlékezni később. A közös élmények ugyanis elsősorban azért fontosak, hogy szorosabbra fűzzék kettőtök – vagy az ő és a többi családtag, hozzátartozó – kapcsolatát és segítsenek a kicsinek megérteni a világot. Lehet, hogy nem fognak emlékezni arra, hogy aznap, amikor 2 éves, 3 hónapos és 5 napos volt, az állatkertben töltöttétek a délutánt, de emlékezni fog az állatok nevére meg arra, mi az az állatkert. És talán arra is, milyen jó érzés volt, hogy abban a néhány órában csak rá figyeltél, csak vele foglalkoztál.

A kisgyerekek nem csak a hippokampuszhoz kötődő epizodikus emlékezet segítségével tanulnak, ezek az emlékek pedig születésüktől fogva nagyon fontos részét képezik a fejlődésüknek. Hiszen emlékek segítenek abban is, hogy megjegyezze, hogyan kell felülni vagy fogni a kanalat. Igazán nem mondhatjuk tehát, hogy nem tanulnának semmit életük első évében, és hogy nem emlékeznének nagyon is fontos dolgokra.


Az emlékeket tehát érdemes megerősíteni, arra azonban mindenképpen törekedj, hogy az alábbi kerülendő viselkedésmintákból ne lehessenek emlékei a gyerekednek:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 rossz viselkedésminta, amire te magad bátorítod a gyerekeidet

Parents.com

Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem