Mennyire mássz bele a gyereked titkaiba és mit hagyj meg neki?

gyerek,kölyök,titok,szülő,család,titkolózás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A titoknak megvan az a tulajdonsága, hogy az embereket „beavatottakra” (akik ismerik a titkot) – és „kívülállók” csoportjára osztja, ezzel hierarchikus viszonyokat kialakítva. Persze hogy szülőként mindig a beavatottak oldalára akarsz kerülni a gyereked életében. De nem tudsz. Remélhetőleg.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A mai, átláthatóságon alapuló világban a titkolózás nem valami tiszteletre méltó dolog – még a gyerekmesékben sem. A titkokat őrző államokra, intézményekre és emberekre úgy tekintünk, mintha rejtegetnivalójuk lenne, ami már önmagában gyanússá teszi őket. A titkokhoz fűződő közvélekedés miatt a gyerektitkok kérdése sem egyértelmű: vajon segítik a kicsiket, vagy ártanak nekik? Gátolják, vagy épp lehetővé teszik a fejlődésüket?

A titoktartás nem velünk született, hanem fokozatosan kialakuló képességünk, fogalma jelentős változásokon megy át az ötödik és a tizenkettedik életév között.

Titkolózom, tehát vagyok

Észszerű mennyiségben tehát a titkok szükséges részei a gyermek fejlődésének, ezért meg kell hagynod neki azt a privát szférát, amiből még te is kiszorulsz. Titkolózása persze szolgálhatja pusztán a személyes érdekeit – amikor például az által igyekszik elkerülni a büntetést, hogy nem vallja be: valójában nem ette meg a brokkolit. A titoknak azonban ennél mélyebb, alapvetőbb oka is van: hozzájárul az öntudat és az autonómia kialakulásához; teret ad a képzelőerőnek; emellett bevethetők a nemkívánatos személyek kizárásának fegyvereként, de barátságok kialakításának fontos eszközévé is válhatnak.

A csoporttitok szentsége

A nagyobb gyerekeknél a titkolózás és a barátság normái között már szoros összefüggés van. A 6–10 év közötti gyerekek számára nagy fejtörést okoz, hogy továbbadhatnak-e egy titkot, főleg akkor, ha az egy barátjukkal kapcsolatos. Tizenkét évesen azonban az ígéret kötelező érvényűvé válik. Ebben a korban a gyerekeknek szükségük van arra, hogy egy csoport részének érezhessék magukat, és kortárs barátok vegyék körbe őket; a titkok éppen az ilyen erős kapcsolatok kialakulásában játszanak fontos szerepet.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


Orchidea, pitypang, vagy tulipán - a te gyereked melyik csoportba tartozik?

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Orchidea, pitypang, vagy tulipán - a te gyereked melyik csoportba tartozik?

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem