Mennyire mássz bele a gyereked titkaiba és mit hagyj meg neki?

gyerek,kölyök,titok,szülő,család,titkolózás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A titoknak megvan az a tulajdonsága, hogy az embereket „beavatottakra” (akik ismerik a titkot) – és „kívülállók” csoportjára osztja, ezzel hierarchikus viszonyokat kialakítva. Persze hogy szülőként mindig a beavatottak oldalára akarsz kerülni a gyereked életében. De nem tudsz. Remélhetőleg.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A mai, átláthatóságon alapuló világban a titkolózás nem valami tiszteletre méltó dolog – még a gyerekmesékben sem. A titkokat őrző államokra, intézményekre és emberekre úgy tekintünk, mintha rejtegetnivalójuk lenne, ami már önmagában gyanússá teszi őket. A titkokhoz fűződő közvélekedés miatt a gyerektitkok kérdése sem egyértelmű: vajon segítik a kicsiket, vagy ártanak nekik? Gátolják, vagy épp lehetővé teszik a fejlődésüket?

A titoktartás nem velünk született, hanem fokozatosan kialakuló képességünk, fogalma jelentős változásokon megy át az ötödik és a tizenkettedik életév között.

Titkolózom, tehát vagyok

Észszerű mennyiségben tehát a titkok szükséges részei a gyermek fejlődésének, ezért meg kell hagynod neki azt a privát szférát, amiből még te is kiszorulsz. Titkolózása persze szolgálhatja pusztán a személyes érdekeit – amikor például az által igyekszik elkerülni a büntetést, hogy nem vallja be: valójában nem ette meg a brokkolit. A titoknak azonban ennél mélyebb, alapvetőbb oka is van: hozzájárul az öntudat és az autonómia kialakulásához; teret ad a képzelőerőnek; emellett bevethetők a nemkívánatos személyek kizárásának fegyvereként, de barátságok kialakításának fontos eszközévé is válhatnak.

A csoporttitok szentsége

A nagyobb gyerekeknél a titkolózás és a barátság normái között már szoros összefüggés van. A 6–10 év közötti gyerekek számára nagy fejtörést okoz, hogy továbbadhatnak-e egy titkot, főleg akkor, ha az egy barátjukkal kapcsolatos. Tizenkét évesen azonban az ígéret kötelező érvényűvé válik. Ebben a korban a gyerekeknek szükségük van arra, hogy egy csoport részének érezhessék magukat, és kortárs barátok vegyék körbe őket; a titkok éppen az ilyen erős kapcsolatok kialakulásában játszanak fontos szerepet.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


Orchidea, pitypang, vagy tulipán - a te gyereked melyik csoportba tartozik?

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Orchidea, pitypang, vagy tulipán - a te gyereked melyik csoportba tartozik?

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Bizony, a korai vacsi sokat segít, ha fogyni szeretnél

A korai vacsora igazán egészséges dolog: nem csak a fogyásban segít sokat, de a vércukorszintre is remek hatással van!

Kép
12 tipp, hogyan lehetne jobb evő a gyereked

Csak ezt az egy kis szelet paprikát kóstold meg! Nézd csak a Mami hogy szereti a paradicsomot, a kedvemért edd meg ezt a pici darabot! Te is minden egyes alkalommal megküzdesz a gyerekkel, hogy bele tudj csempészni egy kis zöldséget, netán valamilyen újdonságot az étkezésébe?

Kép
Napi horoszkóp július 5.: A Bikák változás előtt állnak, az Ikrek pozitív visszajelzéseket kapnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Hogyan védd ki az öt leggyakoribb nyári gyerek sérülést, avagy ami mindig legyen az útipatikában

A statisztikák szerint nyáron mindig megnő a sérülések, apró balesetek száma. Leégés, rovarcsípés, fülgyulladás vagy bokaficam? Így védhetitek ki! A szakértő pedig elmondja, mi legyen mindig veletek, ha strandolni, kirándulni mentek vagy vízpartra utaztok.

Kép
A nem, az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja

Azt mondják minél több emléked van a gyerekkorodból, annál szebb volt ez az időszak. Az agy tudatosan “töröl” (vagyis mélyebb szintekre raktároz) védve ezzel bennünket a negatív emlékektől.

Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem