Mennyire mássz bele a gyereked titkaiba és mit hagyj meg neki?

gyerek,kölyök,titok,szülő,család,titkolózás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A titoknak megvan az a tulajdonsága, hogy az embereket „beavatottakra” (akik ismerik a titkot) – és „kívülállók” csoportjára osztja, ezzel hierarchikus viszonyokat kialakítva. Persze hogy szülőként mindig a beavatottak oldalára akarsz kerülni a gyereked életében. De nem tudsz. Remélhetőleg.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A mai, átláthatóságon alapuló világban a titkolózás nem valami tiszteletre méltó dolog – még a gyerekmesékben sem. A titkokat őrző államokra, intézményekre és emberekre úgy tekintünk, mintha rejtegetnivalójuk lenne, ami már önmagában gyanússá teszi őket. A titkokhoz fűződő közvélekedés miatt a gyerektitkok kérdése sem egyértelmű: vajon segítik a kicsiket, vagy ártanak nekik? Gátolják, vagy épp lehetővé teszik a fejlődésüket?

A titoktartás nem velünk született, hanem fokozatosan kialakuló képességünk, fogalma jelentős változásokon megy át az ötödik és a tizenkettedik életév között.

Titkolózom, tehát vagyok

Észszerű mennyiségben tehát a titkok szükséges részei a gyermek fejlődésének, ezért meg kell hagynod neki azt a privát szférát, amiből még te is kiszorulsz. Titkolózása persze szolgálhatja pusztán a személyes érdekeit – amikor például az által igyekszik elkerülni a büntetést, hogy nem vallja be: valójában nem ette meg a brokkolit. A titoknak azonban ennél mélyebb, alapvetőbb oka is van: hozzájárul az öntudat és az autonómia kialakulásához; teret ad a képzelőerőnek; emellett bevethetők a nemkívánatos személyek kizárásának fegyvereként, de barátságok kialakításának fontos eszközévé is válhatnak.

A csoporttitok szentsége

A nagyobb gyerekeknél a titkolózás és a barátság normái között már szoros összefüggés van. A 6–10 év közötti gyerekek számára nagy fejtörést okoz, hogy továbbadhatnak-e egy titkot, főleg akkor, ha az egy barátjukkal kapcsolatos. Tizenkét évesen azonban az ígéret kötelező érvényűvé válik. Ebben a korban a gyerekeknek szükségük van arra, hogy egy csoport részének érezhessék magukat, és kortárs barátok vegyék körbe őket; a titkok éppen az ilyen erős kapcsolatok kialakulásában játszanak fontos szerepet.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


Orchidea, pitypang, vagy tulipán - a te gyereked melyik csoportba tartozik?

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Orchidea, pitypang, vagy tulipán - a te gyereked melyik csoportba tartozik?

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem