Öt ok, amiért a férfiak a gyerektelenséget választják, egy kutatás szerint

hugh grant,egy fiúról Forrás: Hugh Grant az Egy fiúról című filmben / Shutterstock
A gyerektelen életmód az identitásuk része, állítják a tudósok.

A nők és a férfiak számára egyaránt stigmát jelent, ha valamiért nem születik gyerekük. Ha pedig kiderül, hogy tudatosan döntöttek így, még mindig helytelenítő pillantásokkal kell szembenézniük. Egy nemrégi kutatás, amely a gyerektelen nőkre és férfiakra fókuszált, azt hozta ki, hogy az egyetemisták úgy látják: akinek nem született gyereke, annak nem csak kevésbé teljes az élete, de morálisan kifogásolhatóbb is ez az élethelyzet a gyerekkel rendelkező felnőttekhez képest.

Stigma ide vagy oda, egyre kevesebb baba születik a világ fejlett pontjain és egyre többen döntenek tudatosan úgy, hogy nem vállalnak gyereket. Mindennek ellenére kevés tudományos vizsgálat készült a gyerektelen közösségről – különösen a férfiakról. Ebben a kutatásban a férfiak döntésének hátterét is vizsgálták, míg a korábbi tudományos kísérletekben inkább a gyerektelen nőkre koncentráltak. A nőket ugyanis, ha nem szülnek, gyakran vádolják azzal, hogy „önzők” és „lúzerek”. Bár a gyerektelen férfiak stigmája általában kevésbé hangsúlyos, a fent említett tanulmány szerint kevésbé elégedettek az életükkel, mint a gyerektelen nők, talán mivel ők relatíve kevesebb hasznot húznak a döntésükből. Sőt, ezek a férfiak az apákhoz képest kevésbé egészségesek fizikailag és fiziológiailag egyaránt, könnyebben szenvednek sérüléseket, korábban halnak és nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot.

A kutatók tizenegy 28–34 éves férfival készítettek interjút, és ezek alapján öt fő okot határoztak meg, amelynek következtében úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyereket: