Nem is olyan nehéz rendet tartani a gyerekszobában – mutatjuk, hogyan

gyerekszoba,rendszerezés Forrás: Getty Images
Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amivel ha ideig-óráig is, de úrrá tudunk lenni azon az őskáoszon, ami a gyerekszoba.

Biztosan te is léptél már mezítláb legódarabra a szőnyegen, dobáltad be a mini csillámpónikat válogatás nélkül egy nagy dobozba, majd lökted be mindezt egy határozott mozdulattal a gyerek ágya alá; vagy próbáltad a napi fél kiló rajzból kiválogatni a jobban sikerülteket, hogy nyerj egy talpalatnyi szabad helyet. Ha őszinte akarok lenni, valahol mélyen legbelül érzem: ez egy szélmalomharc. Mert a rend fogalma egy gyerekszobában a legfinomabban szólva is viszonylagos. Mindig lesznek újabb és újabb aktuális kedvencek és kincsek, amiket nagy műgonddal gyűjtögetnek, csereberélnek, majd hazahoznak azzal, hogy ezeket nem dobhatom ki. Mert nagyon szépen megkérnek rá.

Egy gyerekszoba rendben tartása nem kis kihívás. Léteznek ugyanakkor olyan praktikák, melyek megkönnyíthetik a mindennapokat, s nem feltétlenül csak a KonMari módszer felkent hívei számára. (A világhírű japán rendrakó guru, Marie Kondo, alias KonMari a gyerekszoba „tökéletes rendszerezéséhez” is tudja, mi kell. Szerinte a szortírozás egyik legfontosabb alapelve, hogy csak olyan dolgokat tartsunk meg, melyek örömöt okoznak. Kérdés, ezt például hogyan lehetne megvalósítani egy gyerekszobában, ahol nagyjából az utolsó papírfecni is ezt a célt szolgálja, a gyerekek szemszögéből legalábbis.)

Mindenekelőtt érdemes elengedni a tökéletesen rendezett gyerekszoba eszményképét, mert ha ez lebeg a szemed előtt, fennáll a veszélye annak, hogy csak folyamatosan frusztrálod magad vele. Nézzük, mik azok módszerek, amikkel biztosan megkönnyíted a dolgod: