Sokkal könnyebb elcsalni a gyerekedet, mint hinnéd

gyerek,gyerekrablás,kutya,kísérlet,anya,tükk,videó Forrás: unsplash
Biztosan elmondtad már a gyerekednek, hogy sose álljon szóba idegenekkel, de vajon tisztáztad-e vele, hogy ki számít idegennek? A videóban szereplő gyerekek számára például ez nem volt egyértelmű.

Játszd csak le a videót – nagyon tanulságos –, és ha elég nagy már hozzá a gyereked, akkor akár együtt is megnézhetitek, és mindjárt meg is beszélhetitek.

  • Szülői rémálom, hogy valaki elcsalogathatja magával a gyereket. A szorongás azonnal pánikba csap át, ha a gyerek akár csak két percre elkavarodik mondjuk a hipermarketben vagy a parkban. Nyiván minden szülő igyekszik beszélgetéssel elejét venni a problémának: elmagyarázzuk, hogy idegenekkel soha, sehová. Nincs is ezzel gond, a legtöbb gyerek látszólag megérti, hogy miért veszélyes ismeretlenekkel szóba elegyedni. De aztán elég lehet egy cuki kutya, és borul minden...

Láttad? Kivétel nélkül minden gyerek bedőlt a kutyás férfinak. Ne ess kétségbe, devalószínűleg a te gyereked gyanakvását is elaltatná egy szép kis pudli. Úgyhogy jobban teszed, ha még egyszer nekifutsz az idegen kérdésnek, ezúttal kicsit felkészültebben.

  • Nagyjából négy éves korú gyerekkel érdemes a témáról először beszélgetni, a fiatalabb csöppségek ugyanis még nincsenek tisztában egy sor fogalommal, amire szükséük lenne ahhoz, hogy értsék az alapszituációt.
  • Az iskolás-korú gyerekek már tudják, hogy kik számítanak idegennek, és mit jelenthet, hogy valaki veszélyes.
  • Kezdd azzal, hogy elmagyarázod, kik a biztonságos felnőttek: a nagyszülők, nagynéni, nagybácsi stb.
  • Mondd el, kik azok, akiktől segítséget lehet kéri baj esetén: egy másik megbízható szülő, egy tanár, iskolai tanácsadó
  • Tanítsd meg arra, mit tegyen, ha egy áruházban elveszítitek egymást: pl. várjon meg a pénztárnál és ne mozduljon
  • Ha már akkora, hogy internetezik, kösd a lelkére, hogy sose adjon meg magáról személyes adatokat
  • Ha egy kocsiban ülő idegen útbaigazítást, segítséget kér tőle, lépjen hátrébb, úgy mutassa meg az irányt.Játszátok el otthon a helyzetet!
  • Ha valaki megfogja, és magával húzza, kezdjen segítségért kiabálni, esetleg azt is üvöltheti, hogy ez az ember nem az apám, vagy nem az anyám. Erre biztos felfigyelnekaz arra járók.