A tudomány szerint ennyi kalóriát éget a gyereknevelés

anya,gyerek,gyereknevelés,kalória Forrás: Unsplash
Most már biztos: semmi okod rá, hogy lelkiismeretfurdalásod legyen, ha azt a szabad 20 percet nem futásra, hanem egy kis szunyókálásra fordítod.

Amikor gyerekünk születik, rögtön utána egy egészen hosszú listát tudunk összeírni azokból a dolgokról, amikre hirtelen nincs már időnk. Vagy éppen energiánk, hiszen minimális alvással, szoptatástól megviselt mellel vagy éppen lebüfizett ruhában nem valószínű, hogy elvonszoljuk magunkat az edzőteremig vagy a szomszéd parkba futni egy kört.

Lelkiismeretfurdalásra azonban semmi okunk sincs: a kutatók most kiderítették, hogy pontosan hány kalóriát is éget el egy anya. A tanulmányból, amit egy brit konyhabútorgyártó készítettett, kiderül, hogy a (kis)gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokhoz akár napi 1478 kalóriára is szükség lehet. Ami mellesleg körülbelül havi 42 759 ötütemű fekvőtámasznak (vagy burpee-nek, ha így jobban ismered) felel meg. Ehhez jönnek még a heti rendszerességgel végzett tevékenységek, amelyek újabb 2374 kalória elégetéséhez járulnak hozzá. Az utóbbiak rendesen megdolgoztatnak: a mosással heti 202, a felmosással 405, a porszívózással 387, a söpréssel 377 kalóriát égetünk el, de a bevásárlás (heti 239 kalória) és a vásárolt élelmiszerek elpakolása (heti 227 kalória) sem tartozik a pihentető elfoglaltságok közé.

A felmérésbe 1000 olyan felnőttet vontak be, akinek 3 és 6 év közötti gyereke van. Mindegyik résztvevőt kikérdezték arról, mivel telik egy napja (például főzés, babakocsitologatás stb.) és hogy mennyit időt töltenek ezekkel a tevékenységekkel – így számolták ki, hogy mennyi kalóriát égetnek el közben. Érdekes (vagy talán nem is annyira?) módon az apró gyerekek cipelése, öltöztetése, fürdetése és etetése égette a legtöbb zsírt.

Galériánkból megtudhatod, hány kalóriától szabadulsz meg a napi tevékenységek során: