Vicces, érdeklődő, laza: ilyen a jó tanár a gyerekek szerint

tanár,gyerek,szeretet,humor,iskola,tanítás,szülő Forrás: unsplash
Hát, a gyerekek egész másként képzelik el a jó tanárt, mint a felnőttek. Legyen jó fej, laza, engedékeny, vicces. Ja, és ne kiabáljon! Azért vannak benne elgondolkodtató megállapítások is…

A gyerekek nagyon egyenesen és őszintén elmondják, hogy mi a véleményük a tanáraikról. Megszívlelendő gondolatok következnek.

„Utálom, amikor egy tanár elkezd órán üvöltözni, az számomra azt jelenti, hogy tehetetlen, és nincs jobb eszköze. Az igazán jó tanáraink sosem emelik meg a hangjukat dühükben, sőt, kifejezetten csendesek.”

„Legyen vicces! A jó tanár szerintem érti a tréfát és órán azzal is felrázhat minket, főleg, ha unalmas a tananyag, hogy egy-egy poént mond. Ilyenkor felkapjuk a fejünket, és nevetünk, jobb kedvvel figyelünk utána. Sajnos, kevés ilyen tanárunk van...”

Szerintem a tanárok nem is szeretik a gyerekeket. Órán, ha segítséget kérek, gyakran továbbmennek, pedig matekból elkélne egy kis segítség, nemcsak nekem. Ha szünetben ráköszönök egy tanárra, akkor rám sem hederít, sosem kérdezi meg az osztályfőnököm kívül egyik tanárom sem, hogy jól vagyok-e. Igazából dühösnek látszanak, hogy tanítaniuk kell...

„Imádom az osztályfőnökömet, mindig vidám, és érzem, hogy szeret. Bármikor kérdezhetek tőle bármit, mert tudom, hogy megért. Szeretném, ha az összes tanárom olyan lenne, mint ő.”

„A töritanárom egy robot. Elmormolja a tananyagot, unott hangom, elhadarja a dolgozattémákat, aztán sosem azok a feladatok szerepelnek benne, amit megígért. Úgy gondolom, hogy becsap minket. Szerintem ez nagyon nem oké.”

„A tesitanárom minden lányt utál, miközben a fiúkat szereti. Mi, lányok, nem tudunk semmi olyat csinálni, ami neki jó lenne, és gyakran elmondja, hogy a lányok nem érnek semmit. Már utálom az óráit, és őt magát is. És csodálkozik, ha nem akarunk szót fogadni neki.”

„Szeretném, ha a tanárok néha megdicsérnének, nemcsak szidnának. Az sokkal motiválóbb lenne, és mivel egész jó tanuló vagyok, ezért nem hiszem, hogy mindent rosszul csinálok. Viszont csak akkor szólnak, ha elrontok valamit… Egyébként ez a szülőkre is jellemző.”