Nem jó, ha becézgető névvel illetjük gyermekünk intim testrészeit

intim,ti,kölyök,test,fehérneműszabály
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Több oka is van, hogy miért érdemes minél hamarabb – persze az ő szintjének megfelelően – beszélgetned a gyerekeddel a testéről.

Ha néven nevezzük a térdet vagy a könyököt, akkor miért nem bírjuk kimondani, hogy pénisz, here, vagina? Nyilván azért, mert nekünk sem nagyon mondták ki ezeket a szavakat a szüleink (legalábbis nekem nem igazán). Pedig ezek nem csúnya kifejezések, igaz, én úgy érzem, hogy a magyar elnevezések vagy nagyon vulgárisak (ezek egyébként szerintem roppant fantáziadúsak és változatosak is, igazán ízesen lehet velük dúsítani egy-egy káromkodást), vagy túlságosan medikalizáltak, távolítóak.

Megmondom őszintén, a lassan négyéves kislányommal beszélgetve nekem sem jön a számra, mondjuk, a vulva kifejezés. Egyelőre maradok a puncinál, a fenéknél, a popsinál, a cicinél. Ez még mindig jobb, mint a „micsodád”, a „csúnyád” vagy egyszerűen csak

ott lent.

Persze törekszem majd arra, hogy minél hamarabb megtanítsam neki, hogy melyik testrészét hogyan nevezheti „hivatalosabban” is, akár többféleképpen is.

Hogy miért?

Elsősorban azért, mert szeretném, ha természetesen létezne a testében, és egyik testrészéhez sem kapcsolódna sem cukiskodó mismásolás, sem heherészős zavar, sem még-a-nevét-sem-mondom-ki-tabu.

És azért is, mert számtalan olyan helyzet adódhat majd az életében, amikor fontos lesz, hogy zavar nélkül ki tudjon mondani bizonyos szavakat. Hogy az orvosnál el tudja mondani, mi fáj. Hogy a szerelmének meg tudja mutatni, hol jó (azért ez, remélem, még nem most lesz). Hogy egy esetleges nem kívánt közeledésre világosan ki tudja fejezni: itt nem érinthetsz meg.

(Olvastam olyan esetről, amelyben a szomszéd molesztált egy kisgyereket, de ő már csak azért sem volt képes beszámolni a dologról a szüleinek, mert egyszerűen nem voltak szavai arra, ami történt...)Puszi, pacsi

És már el is érkeztünk az autonómia kérdéséhez. Hiszen minden mindennel összefügg, és ha az intim testrészek elnevezéséről van szó, akkor arról is szó van, hogy én rendelkezem-e a testem fölött, tiszteletben tartják-e a személyes teremet, megérinthetnek-e az akaratom ellenére. (Meg kell-e ennem az utolsó falatot is

a mama kedvéért,

akkor is, ha már nem fér belém, tűrnöm kell-e, hogy a nagy-nagynéni agyonpusziljon, meg kell-e ölelnem a rég látott rokont.)

A kislányom ösztönösen védi a saját autonómiáját, és én ünneplem ezt, még akkor is, ha elsősorban nekem kell önmérsékletet tanúsítanom ez ügyben. Ő már öntudatosan arrébb rántja a fejét, ha el szeretnék simítani egy tincset a homlokából, és ő nem akarja. Nem ad pacsit a papa kinyújtott tenyerébe, ha nem akar, és én – bár sajnálom egy kicsit papát – támogatom ebben. Soha nem csiklandozom kifulladásig, nem kényszerítem ölelésre, puszira, integetésre (ami azt illeti, köszönésre sem – jó példával járok elöl, és tudom, el fogja sajátítani a köszönés normáját kényszer nélkül is).

Nagyon fontos, hogy a kislányom megtanulja, hogy nem teszünk olyasmit, ami nem esik jól a másiknak, és mi sem hagyjuk, hogy velünk ilyesmit tegyenek. Éppen ezért el fogom magyarázni neki a fehérneműszabályt – talán már ma.Természetesen

Mindez persze akkor működik igazán, ha mi, a szülei is ugyanilyen természetesen és önazonosan létezünk a testünkben, és tisztelettel bánunk a másik testével. Otthon nem szégyelljük és nem takargatjuk a testünket, emberi kapcsolataink tabumentes szavak és érintések mentén rajzolódnak ki.

Remélem, a kislányom látja és érzi ezt. És egyszer majd értékelni fogja, hogy amit mi csak megtanultunk, abba ő belenőtt.

Ennek a cikknek a megírására ez a huffpost-cikk inspirált.Nevess velünk a gyereknevelés nehézségein:

Nézd meg a galériánkat>12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
Kép
Angliában élsz? Akkor ne szeretkezz azzal, akivel nem élsz egy háztartásban

Új szabályozás lépett életbe Angliában, amely tiltja a kettő vagy annál több ember gyülekezését zárt térben a járványügyi korlátozások alatt. A köznyelv máris „szextilalomnak” nevezte el a jogszabályt.

Kép
Trianon-sokk az irodalomban, avagy mit olvashatott (volna) székely nagymamám?

Nagymamám a második világháború alatt szökött át Csikszeredáról Magyarországra. Egész életében a székely sors két lábon járó hordozója volt: a románokról távolságtartóan, a fenséges havasokról könnyes szemmel beszélt, kifejezőkészsége megszégyenítette a legjobb tollú íróét is, ha szülőhazája gyönyörűségeit ecsetelte.

Kép
Hány kilós a bőröd és még 7 érdekesség a testedről

Miért van állad? Mire jó a libabőr? Melyik kezeden nő gyorsabban a köröm? 8 meglepő dolog a testedről

Kép
SUP-ozni készülsz? Mutatjuk, hogyan öltözz fel!

Öltözz fel és evezz! Nincs több kifogás. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp június 3.: a Bikák fontos döntés előtt állnak, a Rákoknak útirányt kell változtatniuk

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Kép
Idézetek, amik jól jönnek bizonytalan időkben

Csak egyvalami biztos: hogy a tehénlepény a lapjára esik, állítja a népi mondás. Most pedig triplán olyan időket élünk, amikor ezen kívül elég sok minden bizonytalan. Szerencsére akadnak idézetek, amik másodpercek alatt helyrerántják az embert.

Kép
Egészséges megoldás oroszlánszag ellen a házi készítésű vegán dezodor

A dezodor fontos része a napi rutinunknak. De gondolkodtál már azon, hogy a bolti helyett természetes házi dezodort használj?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem