Nem jó, ha becézgető névvel illetjük gyermekünk intim testrészeit

intim,ti,kölyök,test,fehérneműszabály
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Több oka is van, hogy miért érdemes minél hamarabb – persze az ő szintjének megfelelően – beszélgetned a gyerekeddel a testéről.

Ha néven nevezzük a térdet vagy a könyököt, akkor miért nem bírjuk kimondani, hogy pénisz, here, vagina? Nyilván azért, mert nekünk sem nagyon mondták ki ezeket a szavakat a szüleink (legalábbis nekem nem igazán). Pedig ezek nem csúnya kifejezések, igaz, én úgy érzem, hogy a magyar elnevezések vagy nagyon vulgárisak (ezek egyébként szerintem roppant fantáziadúsak és változatosak is, igazán ízesen lehet velük dúsítani egy-egy káromkodást), vagy túlságosan medikalizáltak, távolítóak.

Megmondom őszintén, a lassan négyéves kislányommal beszélgetve nekem sem jön a számra, mondjuk, a vulva kifejezés. Egyelőre maradok a puncinál, a fenéknél, a popsinál, a cicinél. Ez még mindig jobb, mint a „micsodád”, a „csúnyád” vagy egyszerűen csak

ott lent.

Persze törekszem majd arra, hogy minél hamarabb megtanítsam neki, hogy melyik testrészét hogyan nevezheti „hivatalosabban” is, akár többféleképpen is.

Hogy miért?

Elsősorban azért, mert szeretném, ha természetesen létezne a testében, és egyik testrészéhez sem kapcsolódna sem cukiskodó mismásolás, sem heherészős zavar, sem még-a-nevét-sem-mondom-ki-tabu.

És azért is, mert számtalan olyan helyzet adódhat majd az életében, amikor fontos lesz, hogy zavar nélkül ki tudjon mondani bizonyos szavakat. Hogy az orvosnál el tudja mondani, mi fáj. Hogy a szerelmének meg tudja mutatni, hol jó (azért ez, remélem, még nem most lesz). Hogy egy esetleges nem kívánt közeledésre világosan ki tudja fejezni: itt nem érinthetsz meg.

(Olvastam olyan esetről, amelyben a szomszéd molesztált egy kisgyereket, de ő már csak azért sem volt képes beszámolni a dologról a szüleinek, mert egyszerűen nem voltak szavai arra, ami történt...)Puszi, pacsi

És már el is érkeztünk az autonómia kérdéséhez. Hiszen minden mindennel összefügg, és ha az intim testrészek elnevezéséről van szó, akkor arról is szó van, hogy én rendelkezem-e a testem fölött, tiszteletben tartják-e a személyes teremet, megérinthetnek-e az akaratom ellenére. (Meg kell-e ennem az utolsó falatot is

a mama kedvéért,

akkor is, ha már nem fér belém, tűrnöm kell-e, hogy a nagy-nagynéni agyonpusziljon, meg kell-e ölelnem a rég látott rokont.)

A kislányom ösztönösen védi a saját autonómiáját, és én ünneplem ezt, még akkor is, ha elsősorban nekem kell önmérsékletet tanúsítanom ez ügyben. Ő már öntudatosan arrébb rántja a fejét, ha el szeretnék simítani egy tincset a homlokából, és ő nem akarja. Nem ad pacsit a papa kinyújtott tenyerébe, ha nem akar, és én – bár sajnálom egy kicsit papát – támogatom ebben. Soha nem csiklandozom kifulladásig, nem kényszerítem ölelésre, puszira, integetésre (ami azt illeti, köszönésre sem – jó példával járok elöl, és tudom, el fogja sajátítani a köszönés normáját kényszer nélkül is).

Nagyon fontos, hogy a kislányom megtanulja, hogy nem teszünk olyasmit, ami nem esik jól a másiknak, és mi sem hagyjuk, hogy velünk ilyesmit tegyenek. Éppen ezért el fogom magyarázni neki a fehérneműszabályt – talán már ma.Természetesen

Mindez persze akkor működik igazán, ha mi, a szülei is ugyanilyen természetesen és önazonosan létezünk a testünkben, és tisztelettel bánunk a másik testével. Otthon nem szégyelljük és nem takargatjuk a testünket, emberi kapcsolataink tabumentes szavak és érintések mentén rajzolódnak ki.

Remélem, a kislányom látja és érzi ezt. És egyszer majd értékelni fogja, hogy amit mi csak megtanultunk, abba ő belenőtt.

Ennek a cikknek a megírására ez a huffpost-cikk inspirált.Nevess velünk a gyereknevelés nehézségein:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem