Ezért van minden kisgyereknek kedvenc kabalája, amit nem ad ki a kezéből

ti,kölyök,plüss,játék,szorongá,szeparációs szorongás
Forrás: Unsplash/Rose Elena

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miért olyan fontos a kedvenc plüss, a szorongatni való pelus vagy takaró, hogy még egy mosás erejéig sem hajlandó odaadni a gyerek? És mi készteti a csecsemőt és a kisgyermeket az állandó játékra?

A cikk eredetileg a Gyereklélek magazinban jelent meg először!

A csecsemő kezdetben nem képes önmagát az édesanyjától (sem a környezettől) különállónak tekinteni. Nagyjából 6-7 hónaposan kezd tudatára ébredni, hogy ő és anya két egymástól különálló személy. Ez a felismerés azonban szeparációs szorongást kelt benne. Ekkortájt nagyon jellemző, hogy a babák kétségbeesett sírásba kezdenek, amikor édesanyjuk fizikailag eltávolodik tőlük.

Az ismétlődő veszteségélmény feszültségét csillapítja az úgynevezett átmeneti tárgy, amit a babák ösztönösen kezdenek az anya hiányának pótlására használni, úgy 8–12 hónapos koruk körül.

Plüssmacik, műszőrmés kisegér, rongybaba, pelus – a lényeg, hogy a vigasztárgy állandóságot jelent, amikor az elsődleges gondozó épp eltűnik a képből. Az átmeneti tárgy nagyjából az óvodáskor végéig megőrzi fontosságát.

Tudod mi az a squiggle?

Ma is alkalmazzák gyermekpszichológusok a Winnicott által kidolgozott „squiggle” technikát, amikor egy kacskaringós vonalat kell tetszőlegesen rajzzá kiegészíteni. Ez lehetőséget ad a kreativitás maximális kibontakoztatására, miközben különbözik a szokásos tesztfeladatoktól. Ideálisan alkalmas az iskolai korú gyermekek érzelmeivel, benső világával való ismerkedésre.

Kint és bent

D. W. Winnicott angol pszichológus és gyermekorvos az 50-es években könyvet írt az átmeneti tárgy témájáról, emellett sokat tett azért is, hogy jobban megértsük a képzelet és a kreativitás jelentőségét. Elmélete szerint onnantól, hogy a gyerek rendelkezik – ahogyan ő fogalmaz – „határoló hártyával”, ennek megfelelően pedig „külsővel és bensővel, kialakít egy belső realitást. Ez a csak rá jellemző benső világ lehet szegényes vagy gazdag, békés vagy háborgó.” A külvilágot és a benső világot, melyek között egyébként a csecsemő még nyilván nem képes különbséget tenni, az „élménymegélés köztes területe köti össze”. Ez a játék és a kreativitás birodalma.

ti,kölyök,gyerek,szorongás,plüss,játék
forrás: Kelly Sikkema on Unsplash
Az átmeneti tárgy nagyjából az óvodáskor végéig megőrzi fontosságát.

Miből lesz a kreativitás?

Sigmund Freud a játékra és a kreativitásra való késztetést (is) a szexuális vágy kielégítésének ösztönével hozta össze. Pl. a csecsemő mindent élvezettel a szájába vesz – vagyis gátlástalanul megéli a szexuális örömöt. Később azonban egyre több tiltás áll a gyermek örömszerzésének útjába, Freud szerint így az elfojtott szexuális vágy energiája tudattalanul kreativitásban és alkotásban szublimálódik.

Iain D. Suttie skót pszichológus a harmincas években az anyától való elszakadás, a szeretetéhség traumáját tekintette a kreativitás gyökerének. Úgy gondolta, hogy a csecsemőkorban megtapasztalt intenzív szeretet reprodukciója a játék. Véleménye szerint a gyermekkori játék biztonságkereső aspektusa felnőttkorban kreativitás formájában jelenik meg, ami ugyanúgy segít a szomorúság, a szorongás és az üresség érzésének leküzdésében.

A már említett Winnicott viszont a játékot univerzális készségnek tartotta, elengedhetetlen „munkának”, amelyre feltétlenül szükség van a felnőtté váláshoz, és elkísér egész életen át. A játék szerinte az egészséges mentális fejlődés kikerülhetetlen része.

A három elmélet legalább egy ponton találkozik: tulajdonképpen mindegyik szerint kínunkban leszünk kreatívak...

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod!

Olvasd el ezt is!

Nézd meg a galériánkat is, amiben vicces mémeket találsz a gyereknevelésről!

Nézd meg a galériánkat>12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 25.: az Oroszlánok előtt ígéretes lehetőség áll, a Mérlegekre nagyobb volumenű feladat vár

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem