Ezért van minden kisgyereknek kedvenc kabalája, amit nem ad ki a kezéből

ti,kölyök,plüss,játék,szorongá,szeparációs szorongás
Forrás: Unsplash/Rose Elena

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miért olyan fontos a kedvenc plüss, a szorongatni való pelus vagy takaró, hogy még egy mosás erejéig sem hajlandó odaadni a gyerek? És mi készteti a csecsemőt és a kisgyermeket az állandó játékra?

A cikk eredetileg a Gyereklélek magazinban jelent meg először!

A csecsemő kezdetben nem képes önmagát az édesanyjától (sem a környezettől) különállónak tekinteni. Nagyjából 6-7 hónaposan kezd tudatára ébredni, hogy ő és anya két egymástól különálló személy. Ez a felismerés azonban szeparációs szorongást kelt benne. Ekkortájt nagyon jellemző, hogy a babák kétségbeesett sírásba kezdenek, amikor édesanyjuk fizikailag eltávolodik tőlük.

Az ismétlődő veszteségélmény feszültségét csillapítja az úgynevezett átmeneti tárgy, amit a babák ösztönösen kezdenek az anya hiányának pótlására használni, úgy 8–12 hónapos koruk körül.

Plüssmacik, műszőrmés kisegér, rongybaba, pelus – a lényeg, hogy a vigasztárgy állandóságot jelent, amikor az elsődleges gondozó épp eltűnik a képből. Az átmeneti tárgy nagyjából az óvodáskor végéig megőrzi fontosságát.

Tudod mi az a squiggle?

Ma is alkalmazzák gyermekpszichológusok a Winnicott által kidolgozott „squiggle” technikát, amikor egy kacskaringós vonalat kell tetszőlegesen rajzzá kiegészíteni. Ez lehetőséget ad a kreativitás maximális kibontakoztatására, miközben különbözik a szokásos tesztfeladatoktól. Ideálisan alkalmas az iskolai korú gyermekek érzelmeivel, benső világával való ismerkedésre.

Kint és bent

D. W. Winnicott angol pszichológus és gyermekorvos az 50-es években könyvet írt az átmeneti tárgy témájáról, emellett sokat tett azért is, hogy jobban megértsük a képzelet és a kreativitás jelentőségét. Elmélete szerint onnantól, hogy a gyerek rendelkezik – ahogyan ő fogalmaz – „határoló hártyával”, ennek megfelelően pedig „külsővel és bensővel, kialakít egy belső realitást. Ez a csak rá jellemző benső világ lehet szegényes vagy gazdag, békés vagy háborgó.” A külvilágot és a benső világot, melyek között egyébként a csecsemő még nyilván nem képes különbséget tenni, az „élménymegélés köztes területe köti össze”. Ez a játék és a kreativitás birodalma.

ti,kölyök,gyerek,szorongás,plüss,játék
forrás: Kelly Sikkema on Unsplash
Az átmeneti tárgy nagyjából az óvodáskor végéig megőrzi fontosságát.

Miből lesz a kreativitás?

Sigmund Freud a játékra és a kreativitásra való késztetést (is) a szexuális vágy kielégítésének ösztönével hozta össze. Pl. a csecsemő mindent élvezettel a szájába vesz – vagyis gátlástalanul megéli a szexuális örömöt. Később azonban egyre több tiltás áll a gyermek örömszerzésének útjába, Freud szerint így az elfojtott szexuális vágy energiája tudattalanul kreativitásban és alkotásban szublimálódik.

Iain D. Suttie skót pszichológus a harmincas években az anyától való elszakadás, a szeretetéhség traumáját tekintette a kreativitás gyökerének. Úgy gondolta, hogy a csecsemőkorban megtapasztalt intenzív szeretet reprodukciója a játék. Véleménye szerint a gyermekkori játék biztonságkereső aspektusa felnőttkorban kreativitás formájában jelenik meg, ami ugyanúgy segít a szomorúság, a szorongás és az üresség érzésének leküzdésében.

A már említett Winnicott viszont a játékot univerzális készségnek tartotta, elengedhetetlen „munkának”, amelyre feltétlenül szükség van a felnőtté váláshoz, és elkísér egész életen át. A játék szerinte az egészséges mentális fejlődés kikerülhetetlen része.

A három elmélet legalább egy ponton találkozik: tulajdonképpen mindegyik szerint kínunkban leszünk kreatívak...

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod!

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Facebook-függő szülő vagy?

Nézd meg a galériánkat is, amiben vicces mémeket találsz a gyereknevelésről!

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem