A gyerekek nem igazán szeretik látni, ha a szüleik alkoholt fogyasztanak

Borítókép: A gyerekek nem igazán szeretik látni, ha a szüleik alkoholt fogyasztanak Forrás: Getty Images
Egy kutatás érdekes dolgokra világított rá.

Egy, az Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint a gyerekek cseppet sem tartják pozitív képnek, ha bármelyik szülőjük alkoholt fogyaszt a társaságukban. Az eredmények szerint legalább a szülők 30%-át látta már részegen a gyerekük, és a kölykök 20%-a mondta azt, hogy került már zavarba ejtő helyzetbe egy italozó szülője miatt.

A tanulmány arra enged következtetni, hogy azok a szülők is, akik akár csak 1-1 pohár bort isznak meg a gyerekeik előtt, nagyban képesek formálni a kicsik róluk kialakult képét, hiszen nekik még nem feltétlenül van kialakult értékrendszerük a mennyiségekről.
Forrás: GettyImages

A megkérdezett felnőttek 29%-a vallotta, hogy a gyermekük szeme láttára történt, kissé eltúlzott italfogyasztás ártalmatlan volt. Ez a kutatás szerint azonban egyáltalán nem igaz.

Az online kutatásban 1000 szülő és gyermeke vett részt az Egyesült Királyságban, a szülők mindegyike bevallottan maximum 14 egységnyi alkoholt fogyaszt, ami napi egy pohár bornak felel meg.

Ezen módjával történő italozás ellenére a gyerekek 15%-a írta azt, hogy már kérte a szülőjét, hogy fogyasszon kevesebb alkoholt, 18%-uk mondta, hogy már szégyenkezett ilyen oknál fogva a szülei miatt és 12%-uk azt nehezményezte, hogy az italozások alkalmával a szüleik kevesebb figyelmet szentelnek nekik.

Forrás: GettyImages
Ugyanakkor a gyerekek 92,2%-a volt elnéző a szüleivel szemben az ünneplések alkalmával, tehát ilyen esetekben elfogadhatónak tartották, hogy a szülő kissé felöntött a garatra.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a gyerekek véleménye bármilyen hatással lenne majd az alkoholfogyasztások visszafogására, hiszen online kérdőívezés lévén a kutatás nem visszaellenőrizhető, így nem is reprezentatív, tehát vagy elfogadjuk az eredményeit, vagy sem. Azon viszont mindenképp érdemes elgondolkoznunk a hatására, hogy vajon a saját gyermekünk mennyit lát, tapasztal a mi fogyasztásainkból és hogy ez miként hathat az ő értékrendjének kialakulására. Szóval csak felelősségteljesen és módjával, ha pedig úgy gondolod, hogy a gyereknek korai még alkoholfogyasztást látni, ne igyál előtte, vagy foglaljátok le valamivel a szobájában, amíg lecsúszik az a két deci kellemes vörösbor.