Dobj egy pizzát a kerti grillre – zongorázni lehet a különbséget

pizza,grill pizza,grill,bbq,nyár,recept Forrás: pinterest
Ha neked a grillzöldség ízetlen, dögmelegben pedig a nehéz húsokat sem kívánod, a következő alkalommal, mikor begyújtod a kerti grillt, süss rajta házi pizzát. Rá fogsz kattani az ízére!

Bármennyire is furcsának tűnhet elsőre, ha jobban belegondolsz a hagyományos olasz pizzák is a kemencében sülnek, éppen ettől a füstős aromától lesznek olyan ízletesek amilyenek és az óriási hőtől olyan ropogósak amilyenek. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel gyorsabban elkészülnek a grillrácson, mint sütőben. Ha szívesen tennél a grillezett pizzával egy próbát, elmondjuk hogyan csináld.

Használhatsz kész tésztát is, de én szívesebben ajánlanám a házi készítésű verziót, amiből csinálhatsz akár egyszerre egy ipari mennyiséget is, majd adagonként le is fagyaszthatod és ha sütögetésre kerülne a sor, már csak ki kell kapnod picivel sütés előtt a fagyasztóból.

pizza,grill,bbq,nyár,recept
Forrás: pinterest
Grillez pizzát!

Pizzatészta

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt
  • 325 ml langyos víz
  • 1 tasak instant élesztő
  • 0,5 ek. cukor
  • 0,5 ek. só
  • 2 ek. olívaolaj

Elkészítése

  • A langyos vízhez add hozzá a cukrot, élesztőt, olívaolajat és a sót.

  • A lisztet öntsd egy nagy tálba és alakíts ki egy mélyedést a közepén.

  • Ha ezzel megvagy, apránként öntsd bele az élesztős vizet és egy villa segítségével körkörös mozdulatokkal keverd bele a lisztbe.

  • Amikor kezd összeállni, önsd a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára és alaposan dolgozd át.

  • Tedd vissza a tésztát a tálba, szórd meg a tetejét liszttel és fedd le egy konyharuhával.

  • Meleg helyen pihentesd legalább 30 percig, hogy legyen ideje megkelni.

  • Ha elkészült, újra öntsd ki a deszkára, kissé gyúrd át, vágd 2-4 egyenlő darabra – annak függvényében, hogy mekkora pizzákat szeretnél -, végül nyújtsd ki.

  • 10 percig érdemes ezután is pihentetni, de addig is felvághatod a feltéteket és elkészítheted hozzá a pizzaszószt.

  • Ha beizzítottad a grillt, a pizzatészta mindkét oldalát kend meg olívaolajjal, majd süsd őket addig míg szép barna színt nem kapnak. Ha lekészültek, kend meg a pizzatésztákat a szósszal, pakold meg a kedvenc feltétjeiddel, majd addig hagyd újra a rácson a pizzákat, míg a sajt szépen rá nem olvad a tetejükre.

Érdemes kipróbálni a sós és az édes gyümölcsös verziókat is. Az alábbi videóban találsz egy BBQ csirkés, ananászos változatot!

Ez is érdekelhet: