9 szuper bogyó és mag, amelyekből minden nap kellene fogyasztanod

Borítókép: 9 szuper bogyó és mag, amelyekből minden nap kellene fogyasztanod
Összeszedtük azokat a magvakat, bogyókat, dióféléket, melyekből mindennap ennünk kellene. Szórd őket a salátába vagy keverd joghurtba!

Goji bogyó

Goji bogyó

Az örök fiatalság gyümölcse. Magas C-vitamin- és gazdag aminosav-tartalmáról ismert. Energizál, jót tesz a közérzetnek, a bőr szépségének – sőt, még afrodiziákumnak is bevethető.

Chia mag

Chia mag

Már az aztékok is erre esküdtek. Nagyon nagy mennyiségű víz megkötésére képes, így már a szépségiparban is használják. Szív- és érrendszert védő omega-3-ban és omega-6-ban gazdag.

Tökmag

Tökmag

Nem csak férfiaknak ajánlott! Magas linolsavtartalma miatt prosztata- és húgyhólyagpanaszokra kiváló, de a benne levő E-vitamin a szabad gyökök káros hatásait is csökkenti.

Kakaóbab

Kakaóbab

Flavonoidokban gazdag. Erős antioxidáns hatású, csökkenti számos krónikus betegség, mint például a rák, az agyvérzés,
a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Köménymag

Köménymag

Rendkívül jó méregtelenítő. Sok vasat, magnéziumot, foszfort és kalciumot tartalmaz, emellett cinket, káliumot és sok-sok vitamint is.

Mogyoró

Mogyoró

Gazdag tápanyagforrás. Ugyan magas a kalória- és zsírtartalma (60% zsír), de főként telítetlen zsírsavak találhatók benne, így fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Sárga lenmag

Sárga lenmag

Egészségesebb, mint a barna verzió. Fitoösztrogén-tartalma miatt elsősorban női problémák kezelésére javallott. Rostjai rendkívül jót tesznek az emésztésnek.

Szezámmag

Szezámmag

Már Hippokratész is alkalmazta. Sok más előnyös tulajdonsága mellett kalciumban is bővelkedik – több kalcium van benne, mint a tehéntejben. Csontritkulás megelőzésére tökéletes.

Napraforgómag

Napraforgómag

Természetgyógyászok is ajánlják. Magas az E-vitamin- és az esszenciális zsírsav tartalma. Válasszuk a sótlan verzióját és ne együnk belőle túl sokat, mert sok benne a kalória.