Glutén- és laktózmentes mézeskalácsrecept

Glutén- és laktózmentes mézeskalácsrecept
Forrás: glutenfreeonashoestring.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Pont olyan mint az eredeti recept, de ezt a mézeskalácsot glutén- és laktózmentesen étkezők is bátran fogyaszthatják.

Mivel a szűkebb családomban nincs senki, aki a gluténre vagy a laktózra érzékeny volna, mindig nagy fejtörést jelent számomra valaki olyat megvendégelni, aki bizony nem ehet ilyen összetevőket tartalmazó ételeket. Éppen ezért már egy ideje elkezdtem gyűjtögetni a bármikor előhúzható és viszonylag gyorsan el is készíthető glutén- és laktózmentesen készülő recepteket, most, karácsony derekán pedig adta magát a helyzet, hogy egy mézeskalácsos alap tésztát is kipróbáljak, hiszen minden évben sütök kis emberke-, hópehely- vagy csillagformákat, amiket aztán ki is díszítek. A most következő recept örömére szolgálhat a glutén- és laktózérzékenyeknek, mivel az íze szinte megkülönböztethetetlen az eredeti, búzafinomliszttel készült tésztától.

Glutén és laktózmentes változat készítésének lépései:

Recept
Elkészítési idő: 30 perc plusz hűtés 4 óra
4 személyre
Gluténmentes laktózmentes mézeskalács
Hozzávalók
  • 120 g laktózmentes vaj
  • 200 g barnacukor
  • 200 g akácméz (más virágméz is lehet)
  • 550 g gluténmentes lisztkeverék
  • 2-3 tk mézekalács fűszerkeverék
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 100 g porcukor (díszítéshez)
  • néhány tk hideg víz (díszítéshez)
  • ételszínezék (díszítéshez)
1. lépés
A vajat a cukrot és a mézet egy edény fölötti gőzön lassan megolvasztjuk, addig keverjük, míg homogén nem lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
2. lépés
A lisztet, sütőport, mézeskalács fűszerkeveréket, sót, kakaóport és a tojást összedolgozzuk, először a kézihabverő dagasztó kanalával, majd kézzel folytatjuk.
3. lépés
Hozzáadjuk a mézes keveréket és kézzel alaposan homogénre gyúrjuk a tésztát. Ha nagyon ragadósnak ítéljük, még egy pici liszttel segíthetünk rajta.
4. lépés
Kész masszát letakarjuk és legalább 4 órára, (de egy teljes éjszakára még jobb) hűtőbe tesszük.
5. lépés
Ha a tészta kihűlt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsire sütőpapírt teszünk. A tésztát egy gyúródeszkára szórt gluténmentes liszten átgyúrjuk, mutatóujj vastagságúra kinyújtjuk és elkezdjük kiszaggatni.
6. lépés
Ha a sütő elérte a kellő hőfokot, a középső rácsra tesszük és 10-12 percig sütjük a formákat.
7. lépés
Ha díszíteni akarjuk a mézeskalácsformákat, a porcukorhoz hideg vizet keverünk addig, amíg nyúlós anyagot nem kapunk. (Adagolhatunk hozzá pár csepp ételfestéket is, ha színes díszítést akarunk.)
8. lépés
A porcukros masszát nyomózsákba tesszük (a műanyag a legjobb), a száján kis rést vágunk és óvatos mozdulatokkal díszítjük a sütiket.
Tovább olvasok
Fizetőeszköz, radír és szerelmi kötés – 19 érdekesség a kenyérről

Augusztus 20-a az Új Kenyér ünnepe, ennek apropójából összegyűjtöttünk egy halom izgalmas információt róla, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.

A nagyobb áruházláncok iskolakezdési katalógusai egyben (hogy idén se kelljen keresgélned)

Nyomtatott reklámújságok helyett bőven elég egy helyen csekkolni (és összehasonlítani) az árakat.

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Bikákat komoly elismerés teszi boldoggá, a Rákok fontos döntést hoznak meg

A hosszú hétvége első napján is érdemes elolvasnod a csillagok üzenetét, hisz ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Melyik a legjobb kardioedzés, ha hasból szeretnék fogyni?

Egyáltalán nem mindenki van oda a kardióért, de ha zsírt szeretnél égetni, akkor muszáj beiktatni az edzéstervedbe. Szerencsére sokféle kardioedzés létezik.

Híres emberek, akiket gyerekkori barátság fűz össze

Hollywood tele van ikonikus barátságokkal. Sztárok, akik együtt dolgoznak, esznek, edzenek, sőt még a vörös szőnyegre is együtt sétálnak fel. És vannak olyan hírességek, akik már gyerekkoruk óta ismerik egymást.

Neked mi a szupererőd? Teszteld magad!

Töltsd ki a tesztet és írd meg nekünk, hogy eltaláltuk-e a szupererődet.

Voilà! 5 híres francia mártás, amivel bárkit lenyűgözhetsz

A klasszikus francia konyhának köszönhető a legtöbb hideg és meleg alapmártás vagy más néven anyamártás. A hollandi, a spanyol, a velouté, a besamel, a marinara és persze a majonéz is. Ezek mind-mind nélkülözhetetlenek a francia konyhában és ma már a miénkben is.

Bölcsebbé és talpraesettebbé tesz az utazás – használd ki!

Persze mindenki úgy utazik, ahogy akar. De miért ne utaznál úgy, hogy az a szellemi fittségedre is jó hatással legyen?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem