Búcsú nélkül lelépni – na de már a munkából is?

Búcsú nélkül lelépni – na de már a munkából is?
Forrás: Alexander Lam / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A ghosting, avagy a „csak leugrott cigiért és eltűnt” jó pár éve divatos „szakítási módszer”. Nemrég azonban a munkában is találkoztam vele, és értetlenül állok a jelenség előtt.

Szellemmé, köddé válni azt jelenti, hogy a másik egyik napról a másikra eltűnik az életedből, mindenféle magyarázat nélkül. Először magadat hibáztatod, aztán – ha ezen sikerül túljutnod –, a kontrollvesztéstől szenvedsz. Hiszen ha legalább kapnál valamilyen magyarázatot a szakításra (legyen az bármily szánalmas vagy fájdalmas), legalább felfedezhetnél valamiféle ok-okozati összefüggést, ami támogatná azt a meggyőződésedet, hogy a dolgok okkal történnek a világban. De úgy látszik, nem mindig.

A ghosting szakításhoz, hála az égnek, nem volt szerencsém. De néhány munkakapcsolatom kísértetiesen hasonlóan ért véget a közelmúltban. „Csak még néhány utolsó simítás, és ma este küldöm az anyagot!” - írták, majd soha többé nem vették fel a telefont és nem válaszoltak az e-mailre.

Talán eltűnök hirtelen,
akár az erdőben a vadnyom.
Elpazaroltam mindenem,
amiről számot kéne adnom.

- József Attila: (Talán eltűnök hirtelen)

Eleinte eljátszottam a gondolattal, hogy ha hetekkel később felhívnának megkérdezni, hogy haragszom-e, mit mondanék. Azt mondtam volna, hogy nem haragszom, csak csalódott vagyok. Azóta két dolog változott: 1. Rájöttem, hogy nem fognak hívni soha többé. 2. Rájöttem, hogy de: haragszom. (Aztán majd ez is elmúlik.)

Olvasd el ezt is:

Miért, miért, miért? Miért nem lehet azt mondani, akár az utolsó pillanatban, hogy: „Ne haragudj, elúsztam, közbejött valami, nem tudom megcsinálni, rájöttem, hogy nem is érdekel stb.”? Ilyenre is volt már példa, és aki megtette, annak leborulok a nagysága előtt.

Feltételezem, hogy aki úgy akarja megúszni a felelősséget, hogy halottnak tetteti magát, valamiért nem meri vagy nem akarja vállalni a konfliktust, és a kommunikáció elvágásával megteremti magának azt az illúziót, hogy ez az egész ügy nem is létezik.

Akárhogy is, pár embert már kihúztam „rokonaim, barátaim és üzletfeleim” listájáról. Ez van.

Utószó: magamba néztem és elgondolkoztam, én alkalmaztam-e valaha a ghosting módszert. Rábukkantam egy esetre a múlt mélységes mély kútjában. Utolsó éves egyetemista koromban egy fakultatív „büfé-ruhatár” tárgyból meg kellett volna írnom egy rövidebb dolgozatot az év végi jegyért. A tanárnő megelőlegezte az ötöst, és adott egy határidőt a dolgozatra. Soha nem írtam meg. Mentségemre legyen mondva, teljesen ki is ment a fejemből, és csak hónapokkal később jutott eszembe, Megkockáztatom, nem hiányzott nagyon az a pár oldal papír az oktatónak. De azért ez nem volt szép tőlem. Elnézést, Tanárnő!

Ezek a szakítás hagyományos forgatókönyvei: melyikben volt már részed?

Nézd meg a galériánkat>7 kép
A szakítás 7 típusa
Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem