Búcsú nélkül lelépni – na de már a munkából is?

Búcsú nélkül lelépni – na de már a munkából is?
Forrás: Alexander Lam / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A ghosting, avagy a „csak leugrott cigiért és eltűnt” jó pár éve divatos „szakítási módszer”. Nemrég azonban a munkában is találkoztam vele, és értetlenül állok a jelenség előtt.

Szellemmé, köddé válni azt jelenti, hogy a másik egyik napról a másikra eltűnik az életedből, mindenféle magyarázat nélkül. Először magadat hibáztatod, aztán – ha ezen sikerül túljutnod –, a kontrollvesztéstől szenvedsz. Hiszen ha legalább kapnál valamilyen magyarázatot a szakításra (legyen az bármily szánalmas vagy fájdalmas), legalább felfedezhetnél valamiféle ok-okozati összefüggést, ami támogatná azt a meggyőződésedet, hogy a dolgok okkal történnek a világban. De úgy látszik, nem mindig.

A ghosting szakításhoz, hála az égnek, nem volt szerencsém. De néhány munkakapcsolatom kísértetiesen hasonlóan ért véget a közelmúltban. „Csak még néhány utolsó simítás, és ma este küldöm az anyagot!” - írták, majd soha többé nem vették fel a telefont és nem válaszoltak az e-mailre.

Talán eltűnök hirtelen,
akár az erdőben a vadnyom.
Elpazaroltam mindenem,
amiről számot kéne adnom.

- József Attila: (Talán eltűnök hirtelen)

Eleinte eljátszottam a gondolattal, hogy ha hetekkel később felhívnának megkérdezni, hogy haragszom-e, mit mondanék. Azt mondtam volna, hogy nem haragszom, csak csalódott vagyok. Azóta két dolog változott: 1. Rájöttem, hogy nem fognak hívni soha többé. 2. Rájöttem, hogy de: haragszom. (Aztán majd ez is elmúlik.)

Olvasd el ezt is:

Miért, miért, miért? Miért nem lehet azt mondani, akár az utolsó pillanatban, hogy: „Ne haragudj, elúsztam, közbejött valami, nem tudom megcsinálni, rájöttem, hogy nem is érdekel stb.”? Ilyenre is volt már példa, és aki megtette, annak leborulok a nagysága előtt.

Feltételezem, hogy aki úgy akarja megúszni a felelősséget, hogy halottnak tetteti magát, valamiért nem meri vagy nem akarja vállalni a konfliktust, és a kommunikáció elvágásával megteremti magának azt az illúziót, hogy ez az egész ügy nem is létezik.

Akárhogy is, pár embert már kihúztam „rokonaim, barátaim és üzletfeleim” listájáról. Ez van.

Utószó: magamba néztem és elgondolkoztam, én alkalmaztam-e valaha a ghosting módszert. Rábukkantam egy esetre a múlt mélységes mély kútjában. Utolsó éves egyetemista koromban egy fakultatív „büfé-ruhatár” tárgyból meg kellett volna írnom egy rövidebb dolgozatot az év végi jegyért. A tanárnő megelőlegezte az ötöst, és adott egy határidőt a dolgozatra. Soha nem írtam meg. Mentségemre legyen mondva, teljesen ki is ment a fejemből, és csak hónapokkal később jutott eszembe, Megkockáztatom, nem hiányzott nagyon az a pár oldal papír az oktatónak. De azért ez nem volt szép tőlem. Elnézést, Tanárnő!

Ezek a szakítás hagyományos forgatókönyvei: melyikben volt már részed?

Nézd meg a galériánkat>7 kép
A szakítás 7 típusa
Tovább olvasok
Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 12.: az Oroszlánok nagyobb társaság előtt vállalják a véleményüket, a Mérlegek magabiztosak

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
6 mondat a borról, amitől minden pincér világgá tudna futni

Azt mondják, rossz kérdés nem létezik. Nos, a pincérek ezt minden bizonnyal vitatnák. Ők azok ugyanis, akik munkájuk során megannyi olyan hozzájuk intézett felvetéssel találkoznak, melynek – hogy finoman fogalmazzunk – nincs létjogosultsága. Ezekből gyűjtöttük össze most a legütősebbeket. Figyelem, nevetni ér!

Kép
Rendes étel a strandon: tombol a beachfood-forradalom

A Balaton idén még felkapottabb lett: a koronavírus miatt egyre kevesebben nyaralnak külföldön. Ettől az árak felkúsztak az egekbe. Az építkezési boom következtében magas fokú a nádirtás, megjelent a mérgező kékalga – van rossz hír dögivel. De van jó is! Például, hogy lehet rendes ételeket kapni a strandokon. Javában tombol a beachfood-forradalom!

Kép
Meghan Markle „lebukott” mint névtelen hollywoodi blogger

Mielőtt Sussex hercegnéje lett volna, Meghan Markle közismert színésznő volt, aki a Briliáns elmék című tévésorozatban játszott. Emellett egy életmódblogot is üzemeltetett 2014-től pár éven át. Ezt is mindenki tudta. Csakhogy nem ez volt az első próbálkozása a blogoszférában.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem