1/6
Hunyadi László vs Ned Stark

Közöttük nem nehéz párhuzamot találni, merthogy mindketten köztiszteletben álló család fejei és mindkettőjüket ígérete ellenére végezteti ki a király.

Hunyadi László (1431–1457), Hunyadi János kormányzó elsőszülött fia és Mátyás bátyja legendás figurája a magyar történelemnek, tragédiájából Erkel Ferenc írt operát. A főúri birtokokkal rendelkező, a nándorfehérvári győzelem után óriási népszerűségnek örvendő Hunyadi család élén László és hívei egyfajta ellenzéki álláspontot képviseltek V. László királlyal szemben. A feszültség addig fokozódott, amíg meg nem ölték a királypárti Cillei Urlikot. A király esküvel ígérte, hogy az incidens büntetlen marad, majd meghívta Lászlót és öccsét, a gyerek Mátyást Budára, ahol pikkpakk börtönbe zárta őket. Lászlót 1457-ben Budán, a Szent György téren fejezték le. A legenda úgy tartja, hogy a hóhér háromszor sújtott le a nyakára a pallosával, de Hunyadi életben maradt. A hagyomány szerint ha ez történik, a királynak meg kell kegyelmeznie, de V. László megparancsolta, hogy negyedszerre is sújtsanak le rá.

A Trónok harcában Eddard a Stark család feje, aki rájön, hogy Joffrey király az anyja, Cersei Lannister és az ő ikertestvére vérfertőző kapcsolatából született, tehát nem neki kéne a királynak lennie, hanem az elhunyt Robert Baratheon öccsét, Stannist illeti meg a trón. Amikor ezzel szembesíti Cerseit, az lefogatja őt és két lányát, Sansát és Aryát, majd felségárulásért halálra ítélik Nedet. Ned ígéretet kap, hogy ha beismeri tettét, akkor száműzetésben élhet tovább. A király segítője félti a lányait, ezért úgy dönt, hogy beismerő vallomást tesz. Joffrey király a korábbi ígéret ellenére lefejezteti Nedet, és a lányoknak végig kell nézniük a kivégzést.

Neked ajánlott cikkek
Híres emberek, akik mind 27 évesen mentek el

Jimi Hendrix a 20. század egyik legmeghatározóbb rock zenésze volt, Amy Winehouse külünleges hangszínét senkiével nem lehet összetéveszteni, Kurt Cobain pedig a Nirvanaval korszakot alkotott. De a három énekest nem csak a zene köti össze. Mindhárman idő előtt, 27 éves korukban hunytak el és ezzel felvételt nyertek a 27-esek Klubjába. De mi is ez a klub és kik a tagjai?

Divatházak, amelyek tényleg kezdenek valamit a klímahelyzettel

Zöldül a divatipar, vagy ez csupán a greenwashing? Egyre több világmárka áll bele a fenntarthatósági párbeszédekbe.

Pazar torták, desszertek – meg nem mondanád, hogy mind vegán

Egy 18 éves Instagram-influenszer készíti ezeket a vegán tortákat, smoothie bowlokat és nyalókákat, szó szerint a szivárvány minden színében.

Fokhagymaleves, ami leszámol a megfázással

Ha az ember beteg és szinte ki sem tud kelni az ágyból, talán a legelső dolog amire vágyik, az egy forró húsleves – viszont a legutolsó az, hogy megfőzze. Mutatunk egy jóval gyorsabban elkészíthető, gyógyhatású levest.

VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

6 alak a magyar történelemből, aki a Trónok harcában is szerepelhetne

A legjobb sztorikat az élet írta már a középkorban is, és ez Magyarországon sem volt másképp. Na vajon emlékeztek az iskolai tanulmányaitokból, kit fejezett le a király korábbi esküje ellenére és ki az valós figura, aki kegyetlenkedései tekintetében Ramsay Boltonon is túltesz?
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem