Egy francia idősotthonban senki sem kapta el a koronavírust. Hogy mi volt a módszerük? Pizsamaparti

idősotthon,franciaország
Forrás: Jean-Luc Mége / Progres.fr

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Ma már köztudott, hogy a idősotthonok a koronavírus melegágyai közé tartoznak. Franciaországban egy idősotthon személyzete kreatív módszert dolgozott ki annak érdekében, hogy az ott lakók ne váljanak a szomorú statisztika részévé.

A Lyon melletti Corbas idősotthonában 106-an élnek. Amikor az otthont vezető Valerie Martinhoz eljutottak a hírek arról, hogy milyen mértékben tarol a koronavírus az idősotthonokban Európa-szerte, úgy döntött, drákói intézkedéseket vezet be, hogy megvédje a rá bízottakat.

Úgy gondoltam, még annyi minden van, amiért érdemes élniük

– támasztotta alá a döntését Martin az Associated Pressnek adott nyilatkozatában.

Úgy döntött, 100%-os vesztegzár alá helyezi az épületet és ennek érdekében kihirdette a személyzet és az ápolók körében, hogy csatlakozzanak hozzá: költözzenek be az otthonba három hétre. Szerencsére 29 alkalmazott vállalta önként, hogy marad, és párnákat, hálózsákokat, matracokat helyeztek el a padlón.

A három hétből végül 47 nap lett, és a 29-ből 12 dolgozó maradt végig. Az elszántságuk meg is hozta az eredményét: május 4-én, hétfőn mind a 106 lakó tesztje negatív lett. „Sikerrel jártunk – nyilatkozta Martin. – Minden nap, minden óra győzelem volt.”

A gondozók, akik „boldog elkülönítettek”-nek nevezték magukat, dudálva, vidám autós konvojban távoztak, hogy aztán otthon újra láthassák a családjukat és a házi kedvenceiket.

„Kemény volt – mondta az AP-nek Vanessa Robert ápoló. – De akadtak örömteli pillanatok is, amikor esténként összegyűltünk, ökörködtünk, vízibombákkal dobáltunk egymást.”

A kívül maradt alkalmazottak szállítottak ételt és más szükséges eszközöket a bentlakóknak, és nem találkoztak személyesen velük. Ezért az otthon lakóinak sem kellett bezárkózniuk a szobájukba, hanem együtt tölthették a mindennapjaikat egymással és az alkalmazottakkal. Amire különösen nagy szükség volt, mert ezzel a döntéssel csökkenteni tudták az elszigeteltségből fakadó depresszió és más mentális problémák kialakulásának esélyét.

Az első két napban a személyzet nagytakarítást végzett az otthonban és ezalatt a lakók nem hagyhatták el a szobájukat. „Már ebben a két napban akadtak, akik nem akartak enni, felkelni, hagyni, hogy megfürdessék őket” – magyarázza Martin. Ezt követően azonban, amikor visszatértek a mindennapos játékok és közös étkezések, mindenki jókedvű maradt 47 napon át.

A helyi újságok nemzeti hősként ünneplik Valerie Martint, aki azonban egyszer sem érezte, hogy túl nagy áldozatot hozott volna. „Olyan volt, mint egy hosszú nyári tábor – mondta. – Sokat lehet visszakapni abból, ha az ember százharmincadmagával él összezárva.”


Velencében női gondolások szálíltottak ételt az időseknek:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Összefogás Velencében: női gondolások szállítanak ételt az időseknek
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem