Hogyan hámozd meg könnyen és gyorsan a főtt tojást?

tojás,hámozás Forrás: Getty Images
Íme néhány házi praktika, hogy a főtt tojás hámozása sima ügy legyen.

Sütve, főzve, buggyantva, omlettnek keverve, bundázva – az egyik legváltozatosabb ételünk a tojás. Igen ám, de ahhoz, hogy tökéletesen tudjuk tálalni ezt az elsőre roppant egyszerűnek tűnő ételt, nem árt ismerni néhány trükköt.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tökéletesre főzött tojást szinte lehetetlenség szépen meghámozni. Íme néhány házi praktika, hogy ne csak a tojás belseje, hanem a külseje is tökéletes legyen.

1. Az első és legnépszerűbb tanács, hogy a vízbe, amelyben a tojást megfőzöd, tegyél sót is (literenként egy evőkanálnyit), majd amikor kiveszed belőle a tojásokat, azonnal engedj rájuk hideg vizet, vagy áztasd őket egy percig benne. Ezután ne várj sokat, rögtön pucold meg a tojásokat, hogy szépen lejöjjön a héjuk.

2. Az előbbi trükköt néhányan azzal egészítik ki, hogy a főzővízbe nem csak sót, hanem olajat vagy ecetet is tesznek.

3. Az is sokat számít, hogy mennyire friss a tojás. A nagyon frissekkel ugyanis gyakrabban esik meg, hogy hozzátapadnak a héjhoz, a néhány napos tojások viszont már szépen pucolhatóak főzés után.
<br

4. Ha hámozod a tojást, érdemes a tetején és az alján kezdeni. Ha ezekkel megvagy, utána sokkal könnyebb kiszabadítani a héj alól a maradékot.

5. Könnyebb megpucolni azokat a tojásokat, amelyek kicsit meg vannak repedve. A dolog magyarázata nagyon egyszerű: ha víz megy a héj alá, miközben fő, nem tud rátapadni a héj a fehérjére, így könnyen lejön, akár két darabban is. A megoldás tehát: tedd a tojásokat a forró vízbe, számolj tízig, majd egy kanállal ütögesd körbe mindegyiknek a héját, hogy minden oldalon kicsit megrepedjen.

Neked milyen tojáshámozó trükköd van? Várjuk a kommenteket!