A szülők 7 leggyakoribb kérdése a Fortnite Battle Royale-ról

fortnite,videójáték
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A te kölköd se tud másról beszélni? Engedd egyáltalán, hogy lövöldözős játékkal töltse a drága képernyőidejét? Adunk néhány tippet, aminek segítségével élvezettel és biztonságosan játszhat.

A Fortnite 2-3 év alatt olyan népszerűségre tett szert a videójátékok között, mint a tévéműsorok viszonylatában a Trónok harca. Bár lövöldözős-túlélős játékról van szó, amelynek során, legalábbis a Battle Royale változatban, 100 játékos küzd meg egymással online és az nyer, aki életben marad, a Fortnite elsősorban a 8-12 évesek terepe. De megrontja, erőszakossá teszi-e a gyerekeket egy ilyen játék, illetve kiszolgáltatja-e a játékostársak kényének-kedvének? Ilyen és ehhez hasonló, „gyakran feltett kérdésekre” válaszolunk most.

Erőszakos játék-e a Fortnite?

A játékosoknak le kell győzniük egymást egy egzotikus szigeten (á la Éhezők viadala), az erőszak ugyanakkor rajzfilmszerűen jelenik meg a játék grafikájában. Ezért szokták éppen a Fortnite-ot ajánlani a 10 év körüli korosztálynak, ha már valamit. Az természetesen nem bizonyított, hogy egy lövöldözős videójáték önmagában erőszakossá teszi az embert, de lehetnek más „mellékhatásai”, amikre később visszatérünk. A Fortnite „jóindulatú” játék a videójátékok mezőnyében.

Ha látja, hogy én is játszom, miért ne engedném

– válaszolt egy kolléganőm, Flóra a kérdésemre, miszerint engedné-e tízéves gyerekét Fortnite-ozni (ha lenne neki). Ugyanakkor épp mivel a fegyveres kategórián belül ez egy „gyerekbarát” játék, hamar ki lehet nőni belőle. „Értem a hype-ot, jól van megcsinálva, de engem már másfajta játékok érdekelnek” – mondta ennek kapcsán az unokaöcsém, Misi (13).

Kell-e hozzá PlayStation, Xbox vagy valamilyen videójátékhoz való kütyü?

A Fortnite játékkonzolokon, PC-n, mobilon és tableten is játszható és általában két különböző kütyüvel rendelkező játékos is játszhat egymás ellen.

Szabályozhatom-e a gyerekem játékidejét?

A Fortnite rendelkezik „parental control” funkcióval mindenféle platformon. Ez a játékidő korlátozását is lehetővé teszi. A tapasztalt játékosok azt ajánlják, hogy a gyerekek esetében kapcsoljuk ki a hangzó cset funkciót, mert a többi játékos sokat káromkodik közben.

Ez azt jelenti, hogy más játékosok beszélhetnek a gyerekemhez vagy csetelhetnek vele?

A szöveges csetablakot nem lehet kikapcsolni, ezért a gyerek valóban bármilyen üzeneteket kaphat. Természetesen a többi játékos nincs feltétlenül tisztában egymás korával, de a Fortnite-játékosok között nagy számban vannak gyerekek és fiatalkorúak, ezért az igazán lelkiismeretes szülő ott ül a gyereke mellett, amikor játszik vagy ő maga is bekapcsolódik egy másik kütyün. A gyanús játékosokat lehet jelenteni.

Miért olyan jó játék a Fortnite?

Mert sokféle verziója van, például páros, csapatos felállásban is lehet játszani, magyarázza Flóra. Két 20 fős csapat is játszhat, és akkor az nyer, „amelyiknek előbb lesz száz ölése”. Ebben az esetben akárhányszor meghalhatsz, tehát kezdők sem esnek ki azonnal a játékból.

A Fortnite ingyenes és fizetős szolgáltatásai közt sokféle jutalomrendszer áll a felhasználók rendelkezésére, és Flórát például motiválja, hogy nem elég csak harcolnia, de végig kell csinálnia egy kihívást is.

fortnite,bookazine
Rendeld meg a Fortnite Bookazine-t ide vagy a képre kattintva!

Miért lehet olyan könnyen rákattanni?

Egy játék nagyjából 20 percig tart, ezért könnyű azt mondani magunknak, hogy „csak még egyet”. Azonkívül az ember minden alkalommal fejlődik, és ezáltal egyre valószínűbbé válik, hogy a legközelebbi játékot megnyerheti.

Mit tegyek, hogy a gyerek ne üljön egész nap a Fortnite előtt?

Ez egy komplex kérdés, ami nem korlátozódik egy bizonyos játékra. Nem állítjuk, hogy könnyű korlátozni a gépezést, viszont muszáj. A videójátékozásból lehet függőség, ezt már a WHO is megállapította. Minden családban muszáj biztosítani offline programokat is és kötelezni a gyerekeket, hogy kütyümentesen is töltsenek időt nem csak velünk, de a barátaikkal is. A megoldást nem feltétlenül az jelenti, ha teljes mértékben eltiltjuk a gyereket a videójátékozástól.

Olvasd el ezt is!

Akkor tehát a Fortnite biztonságos játék a gyerekem számára?

Igen, megfelelő szülői felügyelet mellett. A játék tartalma nem „veszélyes”, de ki kell kapcsolni a hangot a csetablakban, hogy a gyerekünk ne legyen erőszakos nyelvhasználat fültanúja. Arról is gondoskodni kell, hogy a gyerek csak olyan térben játszhasson, ahol mi is látjuk, például a hálószobájába ne vigye be a játékot (és semmilyen kütyüt, ha már itt tartunk).

A Fortnite-ozásból remek társasági esemény is válhat és ha te is játszol, akkor tovább erősítheti a kapcsolatotokat. De természetesen ez esetben is ügyelni kell a játékra szánt időkeretre.


Okostelefon kontra felhőtlen szórakozás: vajon boldogabb, szabadabb vagy izgalmasabb élet volt a miénk?

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Így szórakoztunk mi!
Tovább olvasok
Milyen lenne megírni egy hagyományos levelet? Tégy egy próbát!

Nem volt olyan régen, amikor még olyan izgalommal nyitottuk ki a levélszekrényünket, mint valami kincses ládát. Jött-e levél a vidéken élő barátnőnktől? Felvettek-e az egyetemre? És nemcsak azért szerettünk levelet kapni, mert fontos volt az üzenet, az is számított, hogy milyen volt a levélpapír, és hogy milyenek voltak a bélyegek. Most, hogy többet vagyunk otthon, időnk is lenne hagyományos levelet írni.

Most akkor fertőznek a macskák kornavírussal vagy sem?

Sokakban merült fel a kérdés, hogy a macskák elkaphatják-e a koronavírust, és mára kiderült: igen, kedvencünk megfertőződhet. Kínai tudósok laboratóriumi körülmények között tesztelték a macskákat - nagy dózisú vírust SARS –COV2-őt kaptak -, és bizonyítást nyert: megfertőzték egymást.

A kutatók szerint jobban alszol, ha érezheted a párod illatát

Te is szagolgattad már a társad aznap hordott ingét, és azt hitted, hülyének nézne a világ, ha tudná? Megnyugodhatsz, többen tesznek így, mint gondolnád. Hogy miért teljesen normális, amit teszel, arra most már tudományos magyarázat is létezik.

Vicces húsvéti tojások maradék kacatokból

Elő minden régi dekorációs anyaggal, és valamelyik tojást biztos neked is módodban áll elkészíteni!

Zero waste falun – A vidéki ember bölcsessége járvány idején

Épp Koncz Zsuzsa drága nagymamija szól a rádióból, aki ugyebár "ezüsthajú, fürge tündér, száz mesebeli csodával", és erről eszembe jut, mennyire aktuális újrahasznosítanunk a vidék bölcsességét. Zero waste – ahogy az öregek csinálták és ahogy gyerekkori emlékeimből összeáll a kép.

Hogyan lehet online bonyolítani a húsvéti locsolkodást?

Locsolkodás skype-on? Hogy tönkreteszi a húsvét szellemét? A húsvét szellemét az teszi tönkre, ha nem gondolunk magára az ünnepre. Darwin szerint az alkalmazkodók azok, akik túlélnek, mi sem tehetünk mást: alkalmazkodunk az új kihívásokhoz, aminek rengeteg előnye is van. Szóval, ne keseredjünk el, hozzuk ki a legtöbbet a webes locsolkodásból!

Életemben először skype-lánybúcsún, majd skype-esküvőn vettem részt

Amikor megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány miatt el kell halasztanunk a barátnőm lánybúcsúját, akkor az egész társaság elszontyolodott. Amikor megtudtuk, hogy végül az esküvőjükön sem tudunk részt venni, akkor már egymást vigasztaltuk, hogy a jövő évben tartandó, nagy lagzin majd rendesen megünnepeljük a párt.

Napi horoszkóp április 8.: a Bikák másokon segítenek, az Ikrek komoly elhatározásra jutnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok állásából ismét érdekes dolgokat tudhatsz meg!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem