Ezekre a szűrővizsgálatokra feltétlenül menj el!

szűrővizsgálat,egészség,rákszűrés Forrás: unsplash
Február 4 a rákellenes világnap 2000 óta. Természetesen nemcsak ezen a napon, hanem az év többi napján is gondolnod kell a szűrővizsgálatokra, hiszen a betegségek ellen a legjobb védekezés a megelőzés.

Míg az unió országaiban folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a rákos megbetegedések száma, addig Magyarországon éppen ellentétes tendencia működik. Talán éppen azért, mert nem vagyunk kellően egészségtudatosak, nem járunk rendszeresen szűrővizsgálatokra és a mindennapok során sem figyelünk kellően az egészségünkre. Ennek több oka is van, az egyik mindenképpen az, hogy a lakosság nagy része még mindig nincs tisztában azzal, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok.

A másik nagyon szomorú tény pedig az, hogy gyakran csak hónapokkal a bejelentkezés után lehet időpontot kapni a magyar kórházakban a vizsgálatokra. Anett például mammográfiára akart bejelentkezni, de olyan sokára tudták volna fogadni, hogy elment tőle a kedve.

Szerencsére nincs bajom, csak annyi pici, folyadékkal telt csomó van a melleimben, hogy az orvos évi egy mammográfiás vizsgálatot ajánlott. A korom alapján, hiszen még 30 éves sem vagyok, nem kellene mennem, de éppen ezért mégis minden évben beiktatom. Most legnagyobb megdöbbenésemre csak a bejelentkezés után fél évre tudtak volna időpontot adni, ezért megkerestem egy magánintézményt. Igaz, hogy így 10 ezer forintba került, de legalább másnap megvolt a vizsgálat. Tanultam a történtekből, jövőre fél évvel azelőtt kérek majd időpontot, mielőtt valóban mennem kéne."

Gitta éppen úgy járt mint Anett. Két évvel ezelőtt műtötték mellrákkal, neki félévente kötelező mammográfiára járnia, hiszen a daganat bármikor kiújulhat.

„Nagyon meglepett, hogy nem volt időpont, az asszisztens azzal magyarázta a dolgot, hogy csak egy gép van, és rengeteg a beteg. Ráadásul szakasszisztencia hiányában csak fél napot dolgoznak. Tanácstalan voltam, így azt választottam, hogy hívás nélkül bementem a mammográfiai szűrés épületébe, amikor a kórházban jártam egy másik vizsgálat miatt."

szűrővizsgálat,egészség,rákszűrés,nő
Forrás: unsplash
Rendszeresen járj szűrővizsgálatokra, és erre figyelmeztesd a barátaidat, családtagjaidat is!
Szóltam, hogy nincs időpontom, de hátha valaki lemondja a sajátját, és akkor beugrom. Mázlim volt, két óra seggelés után akadt egy lyuk, így nálam is elvégezték a szűrővizsgálatot. Nem a legjobb út, de nekem bejött és örülök!

Ezekre a szűrővizsgálatokra feltétlenül menj el, még akkor is, ha hosszú a várólista!

  • méhnyakrák-szűrés: Akkortól ajánlott, amikortól valaki aktív szexuális életet él. A vizsgálat maga fájdalommentes, és csupán néhány percig tart. Három egymást követő negatív szűrés után elég háromévente részt venni rajta.
  • vastagbél rák- szűrés: 40 év felett mindenképpen érdemes a vizsgálatra 5 évente sort keríteni, sajnos, mostanában egyre több fiatalt is érint ez a betegség, úgyhogy talán már előtte sem árt. Ha valaki tüneteket észlel, akkor viszont azonnal irány az orvos.
  • melanóma- vizsgálat: Ez a rákbetegség igen alattomos és rosszindulatú, az elmúlt években erősen megnőtt a betegek száma. Minden megváltozott anyajegyet, vagy bőrelváltozást érdemes otthon is figyelni, és azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha valamilyen változást veszel észre!
  • mammográfia: 20 éves kor felett háromévente, 40 éves kor felett pedig évente érdemes ellmennie minden nőnek egy ilyen vizsgálatra. A mellek önvizsgálata otthon is javasolt, így biztosan időben kiderül, ha baj van, illetve a nőgyógyászok maguktól is elvégzik a tapintásos mellvizsgálatot, minden találkozás során.
  • vérnyomásmérés: Otthon is végezhető, mivel a magas vérnyomás az érrendszerei betegségek egyik legfőbb okozója, ezért biztosan nem szabad kihagyni. 30 felett kötelező legalább félévente, 40 felett érdemes havonta mérni a vérnyomásunkat. Ha úgy érezzük, hogy ingadozik, vagy tartósan magas, akkor pedig azonnal szakemberhez kell fordulni.
  • koleszterinmérés: Elég 5 évente elmenni a vizsgálatra, leginkább 30 év felett, a mindennapokban viszont nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás, ugyanis így megelőzhető a kóros koleszterinszint.
  • csontsűrűség-mérés: A csontritkulás kifejezetten a nőket veszélyezteti, általában a klimax kezdetétől.
  • vércukor-teszt: 45 éves kor felett háromévente érdemes ezt a tesztet elvégeztetni, kivéve, ha a magas vércukorszint jelei mutatkoznak. Illetve az is számít, hogy a családban van-e másnak diabétesze, olyankor ugyanis nagyobb a hajlam a betegségre, és érdemes jobban odafigyelni.

Anikó például annak köszönheti az életét, hogy mindig nagyon alaposan megvizsgálja a bőrét, annak ellenére, hogy keveset és ritkán megy napra, akkor is nagyon magas fényvédő faktorú krémmel keni be magát. Vagyis mindent megtett azért, hogy elkerülje a bajt, ennek ellenére, már többször is volt melanómája.

„Első és második alkalommal én vettem észre, mindkét elváltozás az arcomon volt. Harmadszor a mellkasomon találtak egy olyan foltot, amit azonnal műteni kellett. Mostanra gyakorlatilag profi vagyok, sokszor a barátnőim bőrét is megnézem, nehogy bajuk legyen. Mostanra ez a mániám lett, rendszeresen járok bőrgyógyászhoz is. Sajnos, nálunk a családban van egy komoly hajlam erre, apukámnál is találtak ilyen elváltozásokat. Tulajdonképpen boldog vagyok, hogy eddig mindig időben elkaptuk a dolgot, és nem lett nagyobb baj!”

Talán a fenti példákból is kiderült, hogy a szűrővizsgálatok életet mentenek. Éppen ezért nem szabad ellógni ezeket, és annak ellenére, hogy senki nem piszkál érte, menj el, magad és a családod miatt.