Na? Bevállalod a Föld óráját a koronavírus-járvány alatt?

Borítókép: Na? Bevállalod a Föld óráját a koronavírus-járvány alatt?
Március 28-án, este ünnepeljük a Föld óráját: mint minden évben, ilyenkor is a résztvevők este 8:30-kor egy órára lekapcsolják az összes nélkülözhető áramforrást. Belefér ez az életünkbe a koronavírus-járvány dandárjában?

A Föld Óráját március utolsó szombatján rendezik meg tizenvalahány éve. Ilyenkor a nagy középületek is ki szoktak aludni 60 percre, ezzel felhívva a figyelmet az energiatakarékosságra. Na de most világszerte tombol a koronavírus-járvány, mindenki otthon van, leginkább elektronikus médiából tájékozódik vagy filmeket néz, nálunk ráadásul éppen ezen a napon, szombaton lépnek életbe a kijárási korlátozások. Képesek lennénk ezen felül még arra is, hogy egy órára lemondjunk az elektromosságról a Föld érdekében?

A Föld óráját a WWF szervezi, és UNESCO, az ENSZ Környezetvédelmi Szervezete és még számtalan nemzetközi társadalmi szervezet és cég támogatja. A szervezők közleményben magyarázzák el, hogyan értelmezzük ezekben a nehéz időkben a Föld óráját:

A munkatársaink támogatóink jólléte és egészsége a legfontosabb... A váratlan körülményekre tekintettel a Föld óráját szervező nemzetközi team azt tanácsolja, hogy a Föld óráját digitálisan ünnepeljük idén.

A nyilatkozatban a szervezők azt is ajánlják, hogy otthon, digitálisan is szervezhetünk Föld órája ünnepségeket. Például

  • kapcsold le otthon a villanyt, gyertyafényes vacsora etc.
  • figyeld a webkamerás élő közvetítéseket egyes középületekről, ahol épp kialszanak a fények,
  • nézz filmeket a sötétben (feltehetőleg tápkábel nélkül),
  • készíts fotókat a félhomályban és posztold őket,
  • csinálj árnyjáték-show-t a falon

és így tovább. A lényeg, hogy „legyél biztonságban”, figyelmeztetnek a szervezők, tartsd be a higiéniai szabályokat.

A WWF arról is megfogalmazza álláspontját, hogy illik-e egyáltalán ilyesmit ünnepelni világválság idején.

A COVID-19 válság közepén össze kell fognunk, jobban, mint valaha, hogy gondoskodjunk a jövőnkről és a bolygónk jövőjéről. A 2020-as Föld órája több, mint szimbolikus esemény: egy globális környezetvédelmi mozgalom, amely azt célozza, hogy álljunk le a környezetünk rombolásával, amelyen az egészségünk, boldogságunk és a jövőbeli fejlődésünk is múlik… A természet és a jó egészség közti összefüggés bizonyított.
Te megtartod a Föld óráját?
igen
nem

Zero waste szokások, amiket a koronavírus alatt is meg lehet tartani: