Minden gondolatod a fogyásról szól? Akkor kezdj rendet rakni a fejedben!

fogyás,diéta Forrás: Getty Images
A fogyás sokunk életében központi téma, és az év első hónapjában még több figyelmet kap - hiszen a legtöbben ilyenkor kezdenek "új életet". Viszont súlyvesztés ide vagy oda, annak nincs értelme, hogy az egész életed erről szóljon!

A runnersworld.hu cikke.

Nem meglepő, hogy a január a dietetikusok rémálma, ilyenkor ugyanis mindenki arra keresi a megoldást, hogyan tudna könnyen és gyorsan megszabadulni a súlyfeleslegétől. Ehelyett viszont sokkal lényegesebb lenne azzal foglalkozni, hogyan lehetne úgy megreformálni az étrendet, hogy az egészségesebb és tarthatóbb maradjon – mellette pedig a lelkünk is rendben legyen. Christy Harrison abszolút fogyókúra-ellenes dietetikus, táplálkozási tanácsadó szerint a következőket érdemes megfogadni a cél érdekében.

Teljesen érthető, ha a mai kultúrában a fogyás az emberek egyik legnagyobb vágya, pláne azoknál, akik tényleg komoly súlyfelesleggel küzdenek – hiszen mindennek az az üzenete, hogy le kell adni a súlyt... Nagyon nehéz elérni, hogy valaki feladja a fogyás iránti vágyát, különösen akkor, ha egész életében jelen volt a fogyni vágyás, a megbélyegzés, az állandó diétázás. Viszont ha sikerül megvalósítani és elengedni az állandó fogyás iránti vágyat, akkor egy idő után képes lesz azt érezni, hogy végre teljes életet él
vallja a szakember.

Ám ahhoz, hogy ez megvalósuljon, Christy szerint a következők nagyon fontosak:

Legyél őszinte magadhoz: működött valaha is egyetlen fogyókúra számodra?

,,A diétamentes élet ott kezdődik, hogy valaki képes őszintén átgondolni, hogy volt-e a múltban olyan diéta, ami valóban működőképes – és persze hatékony – volt számára. Hosszú távon ugyanis hajlamosak vagyunk mindent kipróbálni, a fogyókúrákkal és a súlyunkkal zsonglőrködni tartós eredmény nélkül."

Ha azon kevesek egyike vagy, akik képesek voltak úgy leadni nagyobb pluszsúlyt, hogy azt tartósan, 5 évnél tovább is meg tudták tartani, akkor érdemes megkérdezni magadtól: a cél érdekében miről kell nap mint nap lemondani? Hogyan hat a dolog a mentális állapotodra, a magánéletedre? Milyen a kapcsolatod az ételekkel, a testeddel? Netán felütötte már a fejét étkezési zavar is, vagy túl sokat foglalkozol a táplálkozással?

De számba kell venni azt is, hogy a fogyás okozott-e olyan egészségügyi problémákat, mint a hajhullás, a krónikus fáradtság, a csontritkulás, a kimaradt menzesz vagy az emésztési problémák. Szánj időt rá, és alaposan vedd sorba a válaszokat!

fogyás,túlsúly
Forrás: GettyImages

Fedezd fel a diéta-mentes életet!

Ha a fentiekkel végeztél, és arra jutottál, hogy a különféle módszerek sosem működtek, nem értél velük célt, akkor jó helyzetben vagy, hogy képes voltál felismerni a hibákat. Ám ideje változtatni, ehhez pedig akár belefoghatsz egy kísérletbe is: a következő néhány hónapban próbálkozz a fogyókúra feladásával és az ételekkel való béketeremtéssel. Természetesen bármikor visszatérhetsz a diétádhoz, bár azt már biztosan tudod, hogy ez nem vezet sehova.

Viszont ha évek óta szenvedsz, mindig belehalsz a fogyókúrába, ami viszont sosem hozta meg a békét, a vágyott eredményt, akkor miért ne próbálnál ki valami teljesen mást?
teszi fel a kérdést a dietetikus.

Nem kell egyedül csinálnod!

Ha pedig tudod, mi a cél, csak másként szeretnéd elérni, érdemes belevágni az életmódváltásba. Ha viszont úgy érzed, túl sok és túl mély nyomokat hagytak az elmúlt évek fogyókúrái rajtad, és belül tudod, hogy az újrakezdéshez a lelkedet is rendbe kell tenni, akkor elsősorban ez legyen a kitűzött cél: ha szakemberhez fordulsz, és együtt tárjátok fel az okokat és oldjátok meg a problémákat, akkor később sokkal könnyebb lesz sikereket elérned a fogyás területén.

Nézd meg, melyek a fogyni vágyók leggyakoribb hibái, amelyektől inkább hízni lehet!