Esélyed sincs fogyni, ha ingadozó vagy alacsony a vércukorszinted
Egyél 3-4 óránként
Ha három-négy óránként eszel valamit, az egyenletesen tartja a vércukorszintet. Persze az sem lényegtelen, hogy mit és mennyit eszel. Ha csak szénhidrátokat fogyasztasz, mint például egy tál zabkását vagy tésztát paradicsomszósszal, a vércukorszint túlságosan megemelkedik és így több inzulin szabadul fel. Az inzulin felelős a glükóz (vércukor) lebontásáért, amelyet energiaként használ fel a szervezet vagy tárol. Ha túlságosan megemelkedik a vércukorszint, fokozott inzulintermelésre késztetjük a szervezetet, amely hosszú távon nagyon komoly egészségkárosodást okozhat például veseelégtelenség, érrendszeri betegségek, látásromlás, azaz cukorbetegség formájában. Lassan felszívódó és mérsékelt mennyiségű szénhidrát fogyasztásával lehet elérni az egyenletes vércukorszintet. Az étkezéseknél a szénhidrát mellett fontos szerep hárul a fehérjére, rostokra és némi egészséges zsírra is, ezek mind lassítják az emésztést és a felszívódást. Talán meglepő módon a gyakori étkezés a fogyásban is hasznos lehet. Ha tudatában vagy annak, hogy bár kisebb adagokat, de sűrűbben fogyaszthatsz, pszichésen is segít, de ezzel azt is elkerülheted, hogy a leeső vércukorszint miatt indokolatlanul nagy mennyiségű ételt fogyassz el egy-egy étkezés során.
Minden alkalommal tartalmazzon fehérjét, zsírt és rostot az életed
Legyen szó bármelyik főétkezésről vagy tízórairól, uzsonnáról, a tápanyagtartalom mindig legyen teljes értékű. A fehérje, a zsír és a rost mind lassítja a vércukorszint emelkedését étkezés után. Ez azért fontos, mert a hipoglikémia (veszélyesen alacsony vércukorszint) és a reaktív hipoglikémia (a vércukorszint hirtelen megugrása, majd visszaesése) ezzel teljesen kivédhető. A fehérjét, zsírt és rostot is tartalmazó ételek nemcsak stabilizálják a vércukorszintet, hanem tovább megtartanak a jóllakottság érzésében, mintha csak szénhidrátot fogyasztanál. A fehérjében gazdag ételek több energiát igényelnek az elégetéshez, mint más ételek, a zsír és a rost pedig lelassítja az étel emésztését. Az eredmény az lesz, hogy több kalóriát égetsz el, miközben kevesebbet eszel a jóllakottsághoz, mindkettő fontos, ha a fogyás a célod.
Fehérjeként olyan ételeket fogyaszthatsz, mint a hús, hal, tojás, tofu, bab, lencse, sajt, görög joghurt vagy túró. A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, bab, lencse, valamint a diófélék és magvak. A zsírfogyasztást például olívaolaj, avokádó, olajos magvak, halak fogyasztásával pipálhatod ki. Látható, hogy vannak átfedések az alapanyagok és a bennük lévő makrotápanyagok között. Valóban például a diófélékben és a magvakban fehérje, zsír és rost is található, így például némi gyümölccsel kiegészítve tökéletes tízórait és uzsonnát kaphatsz általuk.
Válassz lassan emészthető szénhidrátokat
Az egészséges vércukorszint fenntartásához fontos, hogy bizonyos szénhidrátokat részesíts előnyben. Talán azt ma már mindenki tudja, hogy nem minden szénhidrát rendelkezik azonos tulajdonságokkal. Ebből a szempontból a hagyományos fehér búzalisztből készült pizzák, tészták, péksütemények teljesen tiltólistásak. Azok a szénhidrátok, amelyeknek magas a glikémiás indexe (ami azt méri, hogy egy étel milyen gyorsan és milyen magasan emeli meg a vércukorszintet), sokkal gyorsabban emésztődnek, mint a lassú szénhidrátok, vagy azok, amelyeknek GI-szintje alacsonyabb. Ebben az esetben a lassú felszívódású, alacsony glikémiás index-szű a legjobb. Mivel a vércukorszint összeomlásának elkerülése segít a testsúly problémák kezelésében, fontos, hogy ezeket az alapanyagokat részesítsd előnyben.