A filteres kávét egy drezdai háziasszony találta fel

kávé,filter
Forrás: unsplash / @calebscamera

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A fia iskolai füzetéből készítette az első papírfiltert a kávé leszűréséhez.

1908-ban egy új termékmodellt regisztráltak a berlini Kaiserliches Patentamt (Császári Szabadalmi Hivatal) intézményében, amely több szempontból is fontos történelmi eseménynek számított. Először is azért, mert a kérvényező egyike volt az első nőknek, aki saját találmányát óhajtotta szabadalmi védelem alá helyeztetni. Másodszor a találmány rendkívül sikeresnek bizonyult és számtalan háztartásban használják minden nap.

Olvasd el ezt is!

Az illető hölgyet Melitta Bentznek hívták (1873-1950). A drezdai háziasszony 1908. június 20-án vétette nyilvántartásba új kávéfilterét. Azt megelőzően a kávét úgy készítették, hogy forró vízbe kanalazták a ledarált kávét és megvárták, amíg az őrlemény leülepszik az edény alján. Vagy leszűrték. Ám az eredmény ritkán bizonyult tiszta fekete nedűnek, mivel a szűrőkben található lyukak vagy túl kicsiknek bizonyultak, hovatovább eltömődtek, vagy túl nagyoknak, ergó könnyen átszökhettek rajta a rakoncátlan kávészemcsék. Ráadásul a szűrést követően a kávé kihűlt vagy legalábbis langyossá vált, a benne levő üledék pedig kellemetlen mellékízt hagyott maga után.

Erre a problémahalmazra keresett megoldást Frau Bentz. Ez a háromgyerekes édesanya többféle szűrőt kipróbált, végül a fia iskolai füzetének egy kitépett papírja bizonyult a leghatékonyabbnak. Ezen a ponton kezdődött a kávékészítés forradalma.

filteres kávé,találmány
forrás: Wikimedia Commons
Melitta Bentz, a filteres kávé megalkotója

Melitta hamar felismerte a találmányában az üzleti lehetőséget. Rögtön neki is állt piacot találni az új filternek, és első lépésként regisztráltatta azt a szabadalmi hivatalban. Ez a szöveg szerepel az oklevélen: „Kávéfilter kupolás aljzattal, süllyesztett fenékrésszel és haránt irányban elhelyezkedő folyadéknyílásokkal.” Néhány nappal később valóban nyilvántartásba is vették a terméket, amely egy vállalkozói sikertörténet prototípusának bizonyult.

Alig néhány hónappal később, 1908. december 15-én bejegyeztek egy új vállalatot, amely a Melitta kávéfilter népszerűsítésére jött létre. A vállalat székhelye ekkor még a Bentz család drezdai lakása volt.

Melitta Bentz és férje, Hugo eredetileg 100 köteg szűrőpapírt és 50 szűrőt gyártott. Ezt követően elkezdték végigjárni a kávéüzleteket és bemutatni a találmányt. 1909-ben a kávéfilter felbukkant a Lipcsei Kereskedelmi Vásárban és több mint 1200 darabot adtak el belőle.

kávé,filter
forrás: Wikimedia Commons
Az eredeti Melitta filter

A családi vállalkozás lassan, de biztosan terjeszkedett és ezzel párhuzamosan tovább fejlesztették a termékeiket. Az első világháborút az ő üzletük is megsínylette: stagnálni kezdett a kávéimport, hiánycikk lett a papír, ráadásul Melitta férjét és fiát behívták a frontra. Az asszony a háború évei alatt és az azt követő nehéz időszakban is szakadatlanul vezette a céget.

1923-ban a legidősebb Bentz fiú, Willy társtulajdonossá vált, amitől felpörgött az üzlet. Az 1930-as években egy új változatát szabadalmaztatták a filterpapírnak, azt, amit a mai napig is a legtöbben használnak. Nem sokkal később a vállalat Németország nyugati felében található Minden városába költözött, és azóta is ott található a székhelyük. Ma naponta 50 millió kávéfiltert állítanak elő, amelyeknek népszerűségét nem homályosította el a kapszulák térhódítása.

via vintage-everyday.com, dpma.de


Te milyen kávét iszol ma? Válassz egy egzotikus receptet:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Kávékülönlegességek 10 országból
Tovább olvasok
Kép
Sütés nélküli vegán pestós lasagna

Meleg van. Dögmeleg. Ilyenkor legtöbbünknek nemhogy sütni-főzni, de még enni sincs kedvünk. Csakhogy kell, szóval hoztunk is egy vegán raw receptet, ami még egészséges is.

Kép
Afázia: mintha egyszercsak külföldiként ébrednél fel

Nyolc mosolygó ember énekel a Városligeti-tó partján - így néz ki az afáziások kórusának, a Hangadó Énekegyüttesnek a próbája a koronavírus idején. De vajon mi az az afázia, és miért fontos, hogy te is tudd, hogy mi az?

Kép
10 ikonikus divatpillanat a '80-as évekből, amit még ma is imádunk

Úgy tűnik lehetetlen kifogyni a mondanivalóból, ha a '80-as évekről van szó! Az instyle.hu összeállítása.

Kép
7 híres nő, aki kiállt a nemek szerinti megkülönböztetés ellen

A szórakoztatóiparban még ma is nagy problémát jelent a szexizmus. Szerencsére vannak olyan híres nők, akik fel mernek szólalni a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Kép
"Úgy nézek ki, mint egy pedofil?" - akadt ki a férfi, aki kérdés nélkül fotózgatta a lányomat az utcán

Emeséék története a rémisztő bizonyíték arra, hogy a mai világban sajnos mennyire kell vigyáznunk a gyerekeinkre. Nem csak a közösségi médiában, nem csak ha egyedül vannak, hanem mindig. Mert a "gonosz" mindenhol ott ólálkodik.

Kép
Kitört a forradalom: valódi nők egy bikinireklámon

Nincs sok ideje megragadni egy reklámnak az ember figyelmét. Tizedmásodpercek legfeljebb. Átlapozunk egy magazinoldalt, kinézünk a villamosból – a hirdetés meg tovahussan. De van, ami befészkeli magát az ember agyába. Például az egyik hipermarket divatbrandjének bikinis női.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem