Feszültség a fa alatt - hogyan vezessünk be új szokásokat sértődés nélkül?

Borítókép: Feszültség a fa alatt - hogyan vezessünk be új szokásokat sértődés nélkül? Forrás: Getty Images
Hogyan beszéljük le a nagyszülőket arról, hogy nyakló nélkül mindent megvegyenek imádott unokájuknak? Mi a módja, hogy új szokásokat vezessünk be a családi hagyományok közé anélkül, hogy megsértenénk az idősebbeket? Fogós kérdések, ám létezik rájuk jó válasz.

Ervin környezettudatos apuka, aki ügyel arra, hogy a lányai természetes anyagból készült és elsősorban készségfejlesztő játékokkal játsszanak, ám a nagyszülők – kifejezett kérése ellenére – rendszeresen elárasztják a kicsiket drága műanyag babákkal.

Bálint 10 éves fia igencsak vonzódik a fegyverekhez, és imádja a lövöldözős számítógépes játékokat, édesapja viszont azt szeretné, ha kevésbé agresszív módon vezetné le az energiáit. Csakhogy tavaly karácsonykor a nagyszülők megint megvették Petinek azt a hangos és zajos műanyag géppisztolyt, amit Bálint kifejezetten nem szeretett volna a lakásban látni.

Éva és Balázs pedig idén először döntöttek úgy, hogy – felrúgva a családi hagyományokat – egy wellness-szállóban töltik az ünnepeket négyéves lányukkal és hatéves fiukkal. Az elmúlt években december 24-én délután Éva édesanyjánál voltak Óbudán, 25-én Balázs szüleihez utaztak Debrecenbe, 26-án pedig nagycsaládi partin vettek részt, aminek a háziasszonya általában Éva volt. A házaspár most úgy döntött, kivonják magukat és a gyerekeket a főzőcskézés, mosogatás, ide-oda rohangálás stressze alól, és csak egymásra koncentrálnak. Bár időben szóltak mindenkinek a tervről, az jókora konfliktusokhoz, sértődésekhez és nyomasztó pszichológiai játszmákhoz vezetett. Hetekig tartott, mire a nagyszülők megbarátkoztak a gondolattal, és megértették, hogy ők ugyanolyan fontosak, mint eddig, a család nem a tőlük kapott és általuk képviselt értékeket kérdőjelezi meg, egyszerűen csak szeretnének kipróbálni valami mást, mert a korábbi gyakorlat számukra korántsem volt pihentető.

Egy gyerek világát nem a legújabb okostelefon teszi színesebbé, hanem egy kirándulás, egy színház, vagy egy korcsolya, amit a testvéreivel, sportos szüleivel együtt használhat.

Élményvadászatra fel!

Hogyan vegyük rá a nagyszülőket, hogy ne vásároljanak meg mindent nyakló nélkül a gyereknek, akármennyire szeretik is? Mi a módja, hogy új szokásokat vezessünk be a családi hagyományok közé anélkül, hogy megsértenénk az idősebbeket? Hogyan használjuk az ajándékozás és az ünnepek apropóját annak az értékrendnek az átadására, amit szülőként vallunk a világról? – különösen aktuálisak ezek a kérdések karácsony közeledtével.

„Ahhoz, hogy az év végi ünnepek ne a bevásárlási hajsza és az ajándékdömping jegyében teljenek, tervezésre és nagyfokú tudatosságra van szükség. Érdemes levonni a pozitív, negatív tanulságokat az előző évekből, és ezek alapján megbeszélni a rokonokkal, ki hogyan szeretné tölteni a karácsonyt, mik az elképzelései az ajándékok kapcsán. Ez a módszer abban is segít, hogy két különböző családból, szokásokkal érkező szülő fokozatosan kialakíthassa a saját hagyományrendszerét azon értékek mentén, amelyeket a gyerekei felé közvetíteni szeretne” – javasolja Deliága Éva gyermekpszichológus.

A szakember tapasztalatai szerint nagyon nagy a nyomás az embereken, hogy felülmúlják az előző évet mind az ajándékok értékét, mind azok számát illetően, miközben a gyerekek legfontosabb igénye az intimitás, a közösen eltöltött minőségi idő lenne.

Ehhez azonban le kell lassulni, rá kell hangolódni az ünnepre, és áttenni a fókuszt a tárgyi javakról az élményekre. Egy gyerek világát nem a legújabb okostelefon teszi színesebbé és ingergazdagabbá, hanem egy várba vagy arborétumba tett kirándulás, egy közös színház, egy roller vagy korcsolya, amit a testvéreivel, unokatestvéreivel, sportos szüleivel együtt használhat.
teszi hozzá a szakember.

Adni és kapni

Ami a generációs konfliktusokat illeti, Deliága Éva türelemre, udvariasságra és konstruktivitásra int. Bár a saját hagyományok kialakítása nem mindig oldható meg lázadás nélkül, érdemes először kedvesen, érthetően elmagyarázni a nagy- és dédszülőknek, miért kérjük, hogy ne vegyék meg a 80 ezer forintos legót a gyereknek, vagy miért látogatnánk meg őket szenteste helyett december 27-én.

„Egy 60–80 éves ember ugyanakkor nem fog megváltozni, és ha az ő hitrendszerébe nem illeszthető be az igényünk, éppen az ünnepre tekintettel nem éri meg túlzottan kiélezni a helyzetet. A gyerekekkel töltött idő nagy részében úgyis a szülő alapelvei érvényesülnek. Sokkal fontosabb, hogy intenzíven bevonjuk a csemetéket a készülődésbe, és ne csak arról beszéljünk velük, mit szeretnének kapni, hanem arról is, ők mit adhatnának. Mutassuk meg nekik például, hogyan kell jótékonykodni. A rászorulóknak való adakozásból ők is részt vállalhatnak a pogácsaszaggatástól egészen a saját karácsonyi cipősdoboz összeállításáig, amit aztán együtt vihetünk a kijelölt adománypontra” – mondja a szakember.

Lehőcz Márta Luca klinikai szakpszichológus, neuropszichológus úgy véli, minden ünnep, különösen a karácsony jó időszak az értékek közvetítésére. „Kiváló alkalom például egy hó eleji családi pénzügyi kupaktanács bevezetésére a december. Itt mindenki benyújthatja a cipőre, ruhára, táborra, ajándékra vonatkozó igényét, a szülők pedig egy rajz vagy akár egy applikáció segítségével beavathatják a gyerekeket a bevételek és kiadások alakulásának rejtelmeibe.

Ha megmutatjuk a bevételi tortát, és összegyűjtjük, mennyi családtagnak, barátnak szeretnénk ajándékot venni, könnyű elmagyarázni, miért irreális elvárás az a több tízezer forintos drón, amit a fiunk szeretne.

Azt is bemutathatjuk, mennyivel nagyobb költség hárul a családra decemberben a karácsonyfa, az ünnepi étkezések, a rokonlátogatások miatt, mint az év más hónapjaiban. Ezekre az ábrákra később is bármikor visszautalhatunk” – mondja Lehőcz Márta Luca.

Win-win

Szerinte az idősebb generációval való kommunikációban sokat segíthet néhány klisé. A „Tudom, hogy mindennél jobban szereted az unokádat, és én is nagyon szeretlek téged, de azt tanácsolom, fontold meg, hogy…” vagy az „Emlékszem, hogy neveltél engem, próbálom én is jól csinálni, és mi most arra gondoltunk, hogy…” kezdetű mondatok közvetítik azt a szeretetet, bizalmat és tiszteletet, ami egy előrevivő párbeszéd megkezdéséhez szükséges. Semmiképpen nem célravezető kész tények elé állítani a nagyszülőket, amikor szeretnénk megváltoztatni valamelyik családi hagyományt. Ha azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos összegnél drágább ajándékot ne vegyenek, szintén érdemes őket partnerül hívni – például azzal az indoklással, hogy pénzügyi tudatosságra neveljük a gyereket, és segítsenek ebben.

„Az őszinteség ugyanolyan kulcsfontosságú, mint az, hogy biztosítsuk az időseket arról, nem feledkezünk meg róluk, tradícióik fontosak, és figyelembe vesszük az ő kéréseiket is. De mindaz, ami kötelező, nem öröm az ember számára, ráadásul ellentmond a karácsony egész szellemiségének is” – hívja fel a figyelmet a szakember. Lehőcz Márta Luca szerint biztató trend, hogy az utóbbi években egyre több családnál szorul háttérbe a tárgyi ajándékozás, ugyanakkor egyre többen tanítják gyerekeiket arra, milyen fontos, hogy adakozzanak a nálunk nehezebb helyzetben lévőknek.

12 jó tipp az ünnepekre

  1. Limitáljuk az ajándékok számát!
  2. Ha a gyerek drága játékot, sporteszközt, szoftvert szeretne, fogjunk össze a nagyszülőkkel, és vásároljunk közösen!
  3. Ha már elég nagyok, biztassuk a gyerekeket arra, hogy segítsenek
    a nagyszülőknek szánt ajándék beszerzésében. Nézzenek utána, hol
    a legolcsóbb, vagy vegyék is meg!
  4. A közös éneklés, társasozás, a régi családi anekdoták jelentik azokat az emlékeket a gyerekek számára, amelyek később értékrendjük egyik alapkövévé válnak. A sok játék és ajándék között ne feledkezzünk meg erről!
  5. Tudjunk nemet mondani, és elviselni ennek feszültségét!
  6. Próbáljunk nem az utolsó pillanatban, fáradtan és feszülten beesni a fa alá!
  7. Adjuk a környezetünk tudtára időben, érvekkel alátámasztva, mit szeretnénk.
  8. Ne vonjuk be a gyerekeket a felnőttek közötti konfliktusokba, és ne
    becsméreljünk előtte egyetlen ajándékot sem, aminek nem örülünk!
  9. Igyekezzünk gátat vetni a pazarlásnak!
  10. A gyerekeket – természetesen életkoruknak megfelelő mértékben – vonjuk be az ünnep minden fázisába!
  11. Ugyan nem cél a sértés, bántás, de a karácsonyhoz hasonló érzékeny időszakokban ez könnyen előfordul. Ne essen nehezünkre bocsánatot kérni!
  12. A téli szünet a család minden tagja számára a pihenés, feltöltődés
    időszaka, ne feledkezzünk meg erről!

Cikkünk az APA magazin korábbi számában jelent meg.

Van, akinek nem igazán sikerül a megfelelő ajándékot kiválasztani. Íme a legrettenetesebb karácsonyi ajándékok, amiket anyósok adtak: