Testpozitív „példaképek” férfiaknak – mert ők is küzdenek, de még mennyire

zach miko,testpozitív,férfiak
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy közelmúltban megjelent brit kutatás szerint a férfiak egyharmada elégedetlen a külsejével.

Noha a testpozitív mozgalom mindenkinek szól, nemtől, kortól, szexuális orientációtól, gendertől és egyéb szempontoktól függetlenül, valahogy mégis általában a nőket találja meg. A testpozitív mozgalom legismertebb arcai is nők. A pozitív testképet kutató tudományos vizsgálatok is leginkább nőket kérnek fel kutatási alanynak. Ami jogos, mondhatnánk, hiszen sokkal nagyobb a társadalmi nyomás a nőkön, hogy jól nézzenek ki, mint a férfiakon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nincs testképzavaruk. Egy, a külső megjelenésre „szakosodott” bristoli kutatóintézet pszichológusai kb. 400, 15–85 közti férfit kérdeztek arról, hogy elégedettek-e a testükkel.

Megkérdezték őket, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire elégedettek (az 5-ös azt jelentette, hogy nagyon). A válaszok „pontszáma” átlagosan 3,5 volt, azaz a nagy átlag viszonylag elégedett a testével és nagyjából egyharmaduk számolt be elégedetlenségről. Amikor más tulajdonságokkal is összevetették a testképet a kutatók, arra jutottak, hogy a pozitív testképpel rendelkező férfiaknak egyéb életkörülményeik is jobbak.

Olvasd el ezt is!

Például a megjelenésüket pozitívan értékelő férfiak alacsonyabb tendenciát mutattak abban a tekintetben, hogy mennyit hasonlítják a külsejüket más férfiakhoz. Ez a szempont kulcsszerepet játszott a negatív testkép és az étkezési zavarok kialakulásában is. A pozitív testképpel rendelkező férfiak fizikailag aktívabbak is voltak.

A megkérdezettek közül 301-en vallották magukat heteroszexuálisnak, 131-en valamilyen szexuális kisebbséghez tartozónak. Úgy találták a kutatók, hogy a heteró férfiak általánosságban pozitívabb testképpel rendelkeztek, mint a kisebbséghez tartozók. Ezen a területen is sokat nyomott a latban az összehasonlítgatás szempontja: sok nemheteró férfi érzi úgy, hogy a külsejét tekintve nem illik bele abba a képbe, amit a társadalom az ideális férfiakról alkotott. Az is sokat nyomhat a latban, hogy a magukat szexuális kisebbségben soroló férfiak „megjelenéscentrikusabb” szubkultúrában élnek, mint a heterók. Például a meleg férfiakra pozicionált médiában még gyakrabban jelennek meg izmos, irreálisan alacsony testzsírszázalékkal rendelkező férfiak. A kisebbségben élők számára általánosságban is stresszfaktort jelent a marginalizált helyzet, ami a pszichés állapotukra is negatív hatással lehet.


A galériában bemutatunk néhány férfi testpozitív influencert:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Férfi testpozitív influenszerek
Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem