Testpozitív „példaképek” férfiaknak – mert ők is küzdenek, de még mennyire

zach miko,testpozitív,férfiak
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy közelmúltban megjelent brit kutatás szerint a férfiak egyharmada elégedetlen a külsejével.

Noha a testpozitív mozgalom mindenkinek szól, nemtől, kortól, szexuális orientációtól, gendertől és egyéb szempontoktól függetlenül, valahogy mégis általában a nőket találja meg. A testpozitív mozgalom legismertebb arcai is nők. A pozitív testképet kutató tudományos vizsgálatok is leginkább nőket kérnek fel kutatási alanynak. Ami jogos, mondhatnánk, hiszen sokkal nagyobb a társadalmi nyomás a nőkön, hogy jól nézzenek ki, mint a férfiakon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nincs testképzavaruk. Egy, a külső megjelenésre „szakosodott” bristoli kutatóintézet pszichológusai kb. 400, 15–85 közti férfit kérdeztek arról, hogy elégedettek-e a testükkel.

Megkérdezték őket, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire elégedettek (az 5-ös azt jelentette, hogy nagyon). A válaszok „pontszáma” átlagosan 3,5 volt, azaz a nagy átlag viszonylag elégedett a testével és nagyjából egyharmaduk számolt be elégedetlenségről. Amikor más tulajdonságokkal is összevetették a testképet a kutatók, arra jutottak, hogy a pozitív testképpel rendelkező férfiaknak egyéb életkörülményeik is jobbak.

Olvasd el ezt is!

Például a megjelenésüket pozitívan értékelő férfiak alacsonyabb tendenciát mutattak abban a tekintetben, hogy mennyit hasonlítják a külsejüket más férfiakhoz. Ez a szempont kulcsszerepet játszott a negatív testkép és az étkezési zavarok kialakulásában is. A pozitív testképpel rendelkező férfiak fizikailag aktívabbak is voltak.

A megkérdezettek közül 301-en vallották magukat heteroszexuálisnak, 131-en valamilyen szexuális kisebbséghez tartozónak. Úgy találták a kutatók, hogy a heteró férfiak általánosságban pozitívabb testképpel rendelkeztek, mint a kisebbséghez tartozók. Ezen a területen is sokat nyomott a latban az összehasonlítgatás szempontja: sok nemheteró férfi érzi úgy, hogy a külsejét tekintve nem illik bele abba a képbe, amit a társadalom az ideális férfiakról alkotott. Az is sokat nyomhat a latban, hogy a magukat szexuális kisebbségben soroló férfiak „megjelenéscentrikusabb” szubkultúrában élnek, mint a heterók. Például a meleg férfiakra pozicionált médiában még gyakrabban jelennek meg izmos, irreálisan alacsony testzsírszázalékkal rendelkező férfiak. A kisebbségben élők számára általánosságban is stresszfaktort jelent a marginalizált helyzet, ami a pszichés állapotukra is negatív hatással lehet.


A galériában bemutatunk néhány férfi testpozitív influencert:

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
Férfi testpozitív influenszerek
Tovább olvasok
Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem