Felvettem a férjem nevét - de ettől még nem lettem az alárendeltje

Borítókép: Felvettem a férjem nevét - de ettől még nem lettem az alárendeltje Forrás: Fénylabor - szeretet képek, családi archívum
Úgy gondolom, nagyon „menő” dolog most nem felvenni a férjünk nevét, mondván, nem leszünk mások attól, mert hozzámegyünk valakihez. Szerintem sem. Én mégis megváltoztattam a nevem, a férjemére és nagyon vártam, hogy eljöjjön a nap, amikor végre eldobhatom a lánynevemet.

„Áh, én nem változtatom meg a nevemet, pláne a férjem nevét nem veszem fel csak azért, mert összeházasodtunk. Én attól még ugyanaz az ember vagyok. Nem az ő része, tulajdona. Pláne nem az alárendeljte, tulajdona.” – ilyen és ehhez hasonló magyarázatokat olvasok mostanában arról, hogy miért nem veszik fel egyre többen a férjük nevét. Amivel nekem semmi bajom nincs. Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. Csak nem értem, hogy egy döntéssel miért kel rögtön beszólni, véleményezni egy másik álláspontot, egy másik fajta döntést.

Én egész életemben utáltam a nevemet. Valószínűleg azért, mert utáltam azt is, akitől kaptam: az édesapámat. Ilyetén pedig alig vártam a napot, hogy végre elhagyhassam ezt a nevet és többé ne így kelljen bemutatkoznom. Persze, az irataimon még mindig ott van. A gyerekeimnek is tudniuk kell, hogy mi Anya lánykori neve. Az ovis-bölcsis papírokon is fel kell tűntetnem, hogy igen, én valójában Kis Rozália-ként láttam meg a napvilágot

Ám már nem kell annak lennem. Felnőttem, felnőttként már dönthetek arról, hogy nem akarok egy olyan emberrel együtt élni, akit nem szívlelek. És ugyanígy dönthetek arról, hogy a nevet, ami rá emlékeztet sem kell viselnem.

Nem volt számomra opció, hogy valaki ’NÉ’-je legyek. Kötőjelesen sem akartam. Egy új egység tagja szerettem volna lenni, egy családé. Egy olyan összetartó, boldog családé, amilyen nekem nem adatott meg. És számomra az én új családom egységét jelképezi az, hogy mindannyiunknak ugyanaz a neve, hogy a kisfiam is azt mondja, hogy mi vagyunk a Zubor család, mi 4-en, ahol Anyának is ugyanaz a CSALÁDneve, mint a család többi tagjának.

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ, Bartók terem, 1123 Budapest, Jagelló út 1–3. 

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most már trénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy a válságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett, életvidám és sikeres akarsz lenni?
Molnár Ádámot régóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet: www.evamagazin.hu/evaest 

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA ELJÖSSZ, MEGTUDOD!

Vedd meg a személyes részvételre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 3980 Ft-ért!

3980 Ft

Hozzá kell tegyem: valószínűleg máshogy döntöttem volna, ha jó a viszonyom az édesapámmal. De nem volt. Minden döntés, minden választás mögött ok van. Az enyém mögött ez. Valaki másé mögött valami más. De ne azzal magyarázzuk a saját döntésünket, azt, hogy miért nem vettük fel a férjünk nevét, mert nem akarunk az alárendeltje, vagy a tulajdona lenni. Mert én se lettem az, csak azért, mert ma már Zubor Rozáliának hívnak.

Ilyen is van! Valaki az esküvő után sem él együtt a férjével: