Gyötrő nyugtalanság: a pszichiáter a felnőttkori ADHD-ről

adhd,figyelemzavar
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bármelyikünk keze közül kifolyhatnak a dolgok. Időről időre megtörténik, hogy hiába szorít a határidő, képtelenek vagyunk befejezni egy feladatot, nem tudunk koncentrálni, álmodozunk, folyton máshol jár az eszünk, mint ahol kéne. Ebben nincsen semmi rendkívüli.

De mi van akkor, ha valaki a fenti tapasztalatok állandó sodrásában él? Ha folyamatosan egy vibráló, leküzdhetetlen nyugtalanság szorításában vergődik, és képtelen tőle megszabadulni? Rosszul érzékeli az időt, ezért mindig elkésik: kiáll a pénztár előtt tekergő sorból, mert megőrjíti a várakozás: veszélyes helyzetekbe sodródik, mert túl forrófejű: elveszti a fonalat egy hétköznapi beszélgetés során, mert képtelen követni azt. Az ADHD-val (figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral) küzdő emberek ezekkel az ijesztő élethelyzetekkel minden nap találkoznak.

Olvasd el ezt is!

Mi is az az ADHD?

„Valójában egy veleszületett fejlődési zavarról van szó” – mondja dr. Angyalosi Anna pszichiáter. – A gyakori tévhittel ellentétben tehát nem a nevelési hiányosságok vagy valamilyen speciális karakterjegy idézi elő: ez egy neurobiológiai fejlődési rendellenesség, amelynek kezelésére jól működő terápiás módszerek léteznek.”

Az ADHD kialakulásának pontos okai ismeretlenek. Megjelenésében szerepe van az örökletességnek és a környezeti okoknak egyaránt, mint például különböző születési nehézségek (oxigénhiány, koraszülöttség, alacsony súly, az anya dohányzása, alkoholfogyasztása). A felnőttkori ADHD előfordulása Magyarországon a lakosság 1-3%-át érinti. „A gyermekkori ADHD is aluldiagnosztizált, a tünetek későbbi fennmaradása pedig csak az utóbbi 10 évben került fókuszba, azóta kezdtük a meglévő szimptómákat ehhez a problémához kapcsolni. Előtte gyakran félrediagnosztizáltak maradtak. Az ADHD-s tünetek miatt hozzám forduló pácienseknél általában szorongásos és depressziós jelek, például drog és alkoholabúzus is jelen vannak, mert a kezeletlenség sajnos ezen másodlagos tünetek kialakulásához vezethet. Sok páciens nincs tudatában, mitől szenved: úgy érzi, és sokszor a külvilág is úgy kezeli őt, mintha a nyugtalanító tünetek a személyisége megváltoztathatatlan komponensei lennének.”

Figyelmeztető jelek

A szimptómák három csoportba sorolhatók, melyeknek aránya személyenként eltérő lehet. „A figyelemzavar talán a leggyakoribb tünetcsoport felnőttkorban. Az érintett rövid ideig képes egy dologra koncentrálni, és azt is félbehagyja, mert elunja magát. Nehezen tervez, nem képes beosztani az idejét, folyton elkésik. A második tünetcsoport a hiperaktivitás, ami igen gyakori gyerekkorban: a hiperaktív gyerekek mozgékonyak, veszélyérzetük csökkent, gyakran megsérülnek, és rengeteget beszélnek. Később az esetek nagy részében a panaszok mérséklődnek, mert a páciensek vagy kinövik, vagy a szocializációs hatásokra megtanulják kezelni, esetenként elnyomni őket. A problémák felnőttkorban tehát leginkább egyfajta belső nyugtalanság képében jelentkeznek. Az impulzivitás a harmadik tünetcsoport: jellemző, hogy az érintettek képtelenek várakozni, sűrűn vágnak beszélgetőpartnerük szavába, és olyat mondanak, amit később megbánnak. Sokan tapasztalnak érzelmi labilitást, hullámzó hangulatot, és gyakran érzik úgy, hogy egyszerűen szétrobbannak.”

adhd,szorongás
forrás: Getty Images

Az ADHD-sokat számos csalódás éri az életben. Sikertelennek érzik az emberi kapcsolataikat, állandósulnak a munkahelyi nehézségeik, jellemző a gyakori állásváltoztatás, a félbehagyott tanulmányok. A kudarcok újabb és újabb konfliktusokhoz vezetnek, és elég gyakori, hogy elkeseredésükben tudatmódosítók, azaz alkohol vagy drogok után nyúlnak. Emiatt folyamatos bűntudatot, szorongást, önvádat éreznek, és fogalmuk sincs, nekik miért nehezebb az élet, mint másoknak.

Mit tegyünk, ha mindez velünk történik?

Nem szabad szégyellni, és nem szabad alábecsülni sem. Az ADHD biológiai probléma, senki nem szeretné, és senki nem tehet róla. Ne nyugodjunk bele a helyzetbe, kérjünk segítséget! Ma már Magyarországon is tisztában vannak a létezésével, és egyre több ambulancián foglalkoznak vele. Ahogy dr. Angyalosi Anna is hangsúlyozza: minél korábbi a diagnózis, annál nagyobb az esély a tünetek csökkentésére és a másodlagos pszichiátriai problémák elkerülésére.

A kezelés általában kétpillérű.

„A biológiai háttér miatt fontos helyreállítani az átvivőanyagok, az ún. neurotranszmitterek egyensúlyát, ez gyógyszeres kezeléssel a leghatékonyabb. A gyógyszerek mellett azonban elmaradhatatlan a pszichoterápiás módszerek alkalmazása, ami nagy segítséget nyújt az ADHD-s jellegzetességek felismerésében, a megküzdési stratégiák kialakításában, valamint a társult pszichiátriai problémák megoldásában.”

A tünetek tehát csökkenthetők, a páciens pedig teljesebb életet élhet, akkor is, ha az ADHD állandó jelenléte miatt ez eleinte megvalósíthatatlannak tűnik a számára. Ahogy a pszichiáter meséli: „A megfelelő terápia alkalmazása után gyakran mondják nekem, hogy mennyivel könnyebb lett volna minden, ha hamarabb világossá válik a számukra, mi is a valódi probléma.”

Tovább olvasok
A tökéletes magas sarkú nyomában

Mindenkinek szüksége van egy tökéletes magas sarkúra. Legalább egyre, de a legjobb, ha van háromféle is a szekrényedben. Lássuk, hogy mitől lesz egy magas sarkú kényelmes és praktikus!

Napi horoszkóp szeptember 18.: a Rákok életét váratlan kiadás bonyolítja, a Halak a környezetüknek igyekeznek megfelelni

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, ismét izgalmas dolgokat tartogatnak ugyanis számodra a csillagok!

Shakespeare dráma whiskyvel

Dramozz drámázás közben! Nos, inkább ne te drámázz, de egy William Shakespeare dráma délután mellett jól jöhet egy finom whisky. A halhatatlan szereplőknek kijár egy korty, azaz egy dram ital az alakításukért és neked is.

A vitázás technikája fejleszthető

A vita a mindennapok része, és már az ősember óta mozgatja, viszi előre a világot. A vitát sokan művészetnek tekintik, mások inkább elkerülik, mert nem érzik magukat elég felkészültnek ahhoz, hogy megvédjék a saját álláspontjukat.

Visszaütött a MeToo – lényegében kirekesztik a nőket a munkahelyeken

Úgy tűnik, a társadalmat felrázni szándékozó #metoo kampánynak vannak bizonyos mellékhatásai.

Ezek az őszi gyümölcsök jobbak, mint az antioxidánsok!

Gyakran halljuk, hogy az antioxidánsok nagyon jót tesznek szervezetünknek, hiszen ezek védik sejtjeinket. Azonban van egy olyan növényi vegyületcsoport, amely még az antioxidánsoknál is jobb hatással van ránk. Felcsigáztunk?

Egyszerű, gyors vacsorák és borpárjaik

Sajnos véget ért a nyár, újra visszaáll minden a régi kerékvágásba. Rövidülnek a szabadban tölthető időszakok, elkezdődik a suli, vele együtt pedig beindulnak a kapkodós, rohanós hétköznapok, amikor későn hazaérve már se kedvünk, se időnk nincs bonyolult vacsorák elkészítéséhez. Pedig szívesen ennénk valami finomat, és innánk hozzá „nyugiban” egy pohár bort. Jó hírünk van: nem csak a bonyolult, drága alapanyagokból, hosszasan készülő ételekhez passzolnak a borok, de bizony akár egyszerű és gyors főzelékhez, krémleveshez, tészta- és egytálétekhez is.

Amit eddig tudni lehet a New York-i klímacsúcsról és lehetséges kimeneteleiről

2019. szeptember 23-a, hétfő világtörténelmi jelentőségű nap lehet – vagy nem? António Guterres ENSZ-főtitkár mindenesetre nagyon komoly elvárásokkal készül a klímacsúcsra.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem