Gyötrő nyugtalanság: a pszichiáter a felnőttkori ADHD-ről

adhd,figyelemzavar
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bármelyikünk keze közül kifolyhatnak a dolgok. Időről időre megtörténik, hogy hiába szorít a határidő, képtelenek vagyunk befejezni egy feladatot, nem tudunk koncentrálni, álmodozunk, folyton máshol jár az eszünk, mint ahol kéne. Ebben nincsen semmi rendkívüli.

De mi van akkor, ha valaki a fenti tapasztalatok állandó sodrásában él? Ha folyamatosan egy vibráló, leküzdhetetlen nyugtalanság szorításában vergődik, és képtelen tőle megszabadulni? Rosszul érzékeli az időt, ezért mindig elkésik: kiáll a pénztár előtt tekergő sorból, mert megőrjíti a várakozás: veszélyes helyzetekbe sodródik, mert túl forrófejű: elveszti a fonalat egy hétköznapi beszélgetés során, mert képtelen követni azt. Az ADHD-val (figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral) küzdő emberek ezekkel az ijesztő élethelyzetekkel minden nap találkoznak.

Olvasd el ezt is!

Mi is az az ADHD?

„Valójában egy veleszületett fejlődési zavarról van szó” – mondja dr. Angyalosi Anna pszichiáter. – A gyakori tévhittel ellentétben tehát nem a nevelési hiányosságok vagy valamilyen speciális karakterjegy idézi elő: ez egy neurobiológiai fejlődési rendellenesség, amelynek kezelésére jól működő terápiás módszerek léteznek.”

Az ADHD kialakulásának pontos okai ismeretlenek. Megjelenésében szerepe van az örökletességnek és a környezeti okoknak egyaránt, mint például különböző születési nehézségek (oxigénhiány, koraszülöttség, alacsony súly, az anya dohányzása, alkoholfogyasztása). A felnőttkori ADHD előfordulása Magyarországon a lakosság 1-3%-át érinti. „A gyermekkori ADHD is aluldiagnosztizált, a tünetek későbbi fennmaradása pedig csak az utóbbi 10 évben került fókuszba, azóta kezdtük a meglévő szimptómákat ehhez a problémához kapcsolni. Előtte gyakran félrediagnosztizáltak maradtak. Az ADHD-s tünetek miatt hozzám forduló pácienseknél általában szorongásos és depressziós jelek, például drog és alkoholabúzus is jelen vannak, mert a kezeletlenség sajnos ezen másodlagos tünetek kialakulásához vezethet. Sok páciens nincs tudatában, mitől szenved: úgy érzi, és sokszor a külvilág is úgy kezeli őt, mintha a nyugtalanító tünetek a személyisége megváltoztathatatlan komponensei lennének.”

Figyelmeztető jelek

A szimptómák három csoportba sorolhatók, melyeknek aránya személyenként eltérő lehet. „A figyelemzavar talán a leggyakoribb tünetcsoport felnőttkorban. Az érintett rövid ideig képes egy dologra koncentrálni, és azt is félbehagyja, mert elunja magát. Nehezen tervez, nem képes beosztani az idejét, folyton elkésik. A második tünetcsoport a hiperaktivitás, ami igen gyakori gyerekkorban: a hiperaktív gyerekek mozgékonyak, veszélyérzetük csökkent, gyakran megsérülnek, és rengeteget beszélnek. Később az esetek nagy részében a panaszok mérséklődnek, mert a páciensek vagy kinövik, vagy a szocializációs hatásokra megtanulják kezelni, esetenként elnyomni őket. A problémák felnőttkorban tehát leginkább egyfajta belső nyugtalanság képében jelentkeznek. Az impulzivitás a harmadik tünetcsoport: jellemző, hogy az érintettek képtelenek várakozni, sűrűn vágnak beszélgetőpartnerük szavába, és olyat mondanak, amit később megbánnak. Sokan tapasztalnak érzelmi labilitást, hullámzó hangulatot, és gyakran érzik úgy, hogy egyszerűen szétrobbannak.”

adhd,szorongás
forrás: Getty Images

Az ADHD-sokat számos csalódás éri az életben. Sikertelennek érzik az emberi kapcsolataikat, állandósulnak a munkahelyi nehézségeik, jellemző a gyakori állásváltoztatás, a félbehagyott tanulmányok. A kudarcok újabb és újabb konfliktusokhoz vezetnek, és elég gyakori, hogy elkeseredésükben tudatmódosítók, azaz alkohol vagy drogok után nyúlnak. Emiatt folyamatos bűntudatot, szorongást, önvádat éreznek, és fogalmuk sincs, nekik miért nehezebb az élet, mint másoknak.

Mit tegyünk, ha mindez velünk történik?

Nem szabad szégyellni, és nem szabad alábecsülni sem. Az ADHD biológiai probléma, senki nem szeretné, és senki nem tehet róla. Ne nyugodjunk bele a helyzetbe, kérjünk segítséget! Ma már Magyarországon is tisztában vannak a létezésével, és egyre több ambulancián foglalkoznak vele. Ahogy dr. Angyalosi Anna is hangsúlyozza: minél korábbi a diagnózis, annál nagyobb az esély a tünetek csökkentésére és a másodlagos pszichiátriai problémák elkerülésére.

A kezelés általában kétpillérű.

„A biológiai háttér miatt fontos helyreállítani az átvivőanyagok, az ún. neurotranszmitterek egyensúlyát, ez gyógyszeres kezeléssel a leghatékonyabb. A gyógyszerek mellett azonban elmaradhatatlan a pszichoterápiás módszerek alkalmazása, ami nagy segítséget nyújt az ADHD-s jellegzetességek felismerésében, a megküzdési stratégiák kialakításában, valamint a társult pszichiátriai problémák megoldásában.”

A tünetek tehát csökkenthetők, a páciens pedig teljesebb életet élhet, akkor is, ha az ADHD állandó jelenléte miatt ez eleinte megvalósíthatatlannak tűnik a számára. Ahogy a pszichiáter meséli: „A megfelelő terápia alkalmazása után gyakran mondják nekem, hogy mennyivel könnyebb lett volna minden, ha hamarabb világossá válik a számukra, mi is a valódi probléma.”

Tovább olvasok
Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem