Tudtad, hogy a fény segít ciklusod rendezésében és termékenységed fokozásában? Elmondjuk, hogyan!

Tudtad, hogy a fény segít ciklusod rendezésében és termékenységed fokozásában? Elmondjuk, hogyan!
Forrás: pexels.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Köztudott, hogy a termékenységre nem csak az életmód, az edzési- és étkezési szokások hatnak, hanem a lelkiállapot és a gondolkodásmód is. Kevésbé ismert, hogy a testet érő fény – akár mesterséges, akár természetes- szintén kiemelkedő szerepet játszhat abban, hogy mielőbb megfoganjon a baba.

A mindent tudó belső óra

Az agyban lévő cirkadián ritmust szabályozó belső óránk a fényingerek hatására a 24 órás napjáráshoz igazodik. Ha nem kapunk elegendő mennyiségű, megfelelő forrásból érkező fényt a kívánt napszakokban, belső óránk és az általa irányított szervrendszereink működése is kibillenhet egyensúlyából. Ez a diszharmónia pedig termékenységünkre is kihathat, melynek következményei az elmaradó menstruációtól egészen a reproduktív rendszer felborulásáig terjedhetnek. A természetes, napjáráshoz igazított bioritmustól eltérítheti szervezetünket, ha egész évben négy fal között dolgozunk és cseppet sem előnyös a mesterséges világítás sem. Belső óránk ugyanis nehezen tesz különbséget a valódi fény, a valódi sötétség és az ember által kreált mesterséges fényviszonyok között és mindezek következtében testünk belső folyamatai diszharmonikussá válhatnak. Belső óránk megfelelő működéséhez egy rendszeres jelzéssorozatra van szükség, a nappalok és éjszakák ciklusos váltakozására.

Fénnyel a termékenységért

A nők menstruációs ciklusa egy megközelítőleg 28 napos ritmust követ, a hold 29 napos ciklusához alkalmazkodva. Egy amerikai tanulmány szerint hosszú és rendszertelen menstruációs ciklusú nőket ciklusuk 13. napjától 17. napjáig 100 wattos égő fényének tettek ki éjszaka. Ezzel a módszerrel sikerült beállítani és lerövidíteni a vizsgálati alanyok ciklusát átlag 45,7 napról 33.1 napra. Egy orosz tanulmány pedig azt bizonyította be, hogy az ovuláció sikeresen elősegíthető reggelenként árasztott világos, mesterséges fénnyel.

A fényterápia a férfiak termékenységére is hatást gyakorol. A Neuroscience Letters című lapban megjelent kutatás szerint az 1000 lux erősségű fénnyel kezelt egészséges férfiak LH hormonszintje – amely férfiaknál tesztoszteron szintet emel, nőknél pedig kiváltja az ovulációt- 69,5%-al növekedett.

Sok tanulmány kimutatta már, hogy az IVF klinikák beltéri világítása is befolyásolhatja a sikeres megtermékenyítési arányokat. A kutatók a termékenységi klinikáknak azt javasolták, hogy a kék fénysugarak kizárására kifejlesztett meleg, sárgásfehér fényeket használják és tartsák a fényforrásokat olyan mélyen, amennyire csak lehetséges az IVF ciklus bizonyos időszakai, így a petesejtbegyűjtés és inszemináció, valamint a megtermékenyített petesejt beültetését megelőző vizsgálat alatt. Kísérletek igazolták, hogy az ultraviola C (UVC) fénysugárral való kezelés az IVF klinikákon a sikeres fogantatást 18,2%-al növelte, mert segítettek kiiktatni az embrió számára mérgező mikroorganizmusokat.

Olvasd el ezt is!

Hogyan térhetünk át fénybarát életmódra?

Tartsuk testünket harmóniában a nap járásával

Minden reggel menjünk ki legalább 10 percre a szabadba! Ennyi idő alatt a retina hozzászokik a fényhez, így a melatonin hormonszint jelentősen csökken, testünk pedig aktív üzemmódra vált.

Gyűjtsük be a D vitamint

Testünk szintetizálja a napfényt, hogy a D vitamin egy fajtáját előállítsa. A D vitamin legalább 1000 féle különböző génre hat, melyek gyakorlatilag a testben lévő összes szövetet irányítják. Angol kutatók szerint a melatonin közvetlenül hat a reproduktív szövetekre, így a nőket és a férfiakat is termékenyebbé teszi tavasszal és nyáron, azaz az év fényes időszakaiban.

Pihentessük belső óránkat

Ha családalapítással próbálkozunk, tartsunk rendszeres életritmust. Meghatározott időben keljünk fel és feküdjünk le aludni. Próbáljunk minél rendszeresebb rutint kialakítani. Ha lehet, ebben az időszakban kerüljük a több időzónán áthaladó repülőutakat.

Adjunk fényt termékenységünknek

Egyre több egészségügyi szakember javasolja a hagyományos módszerek kombinálását fényterápiával, melynek mára számtalan, egyéni szükségleteket figyelembe vevő alternatívája létezik. Ne habozzunk, próbáljuk ki a fényterápiás készülékek termékenység-növelő hatását!

Kerüljük a kék fényt

Ha késő este kék fénynek tesszük ki magunkat, az késleltetheti a melatonin hormonok felszabadulását, ezért esténként érdemes kerülnünk az ilyen hatásokat. Ma már kaphatók speciális szemüvegek, képernyőszűrők, sőt kék fényt minimalizáló villanykörték is.

Használjunk fénydobozt

Új amerikai találmány egy a hálószobában elhelyezhető készülék, mely a plafonról meghatározott időközönként a holdfényhez hasonlatos fényt bocsát ki a hold ritmusának megfelelően. Ez a számítógéppel irányított eszköz segíti a menstruáció és az ovuláció ritmusának szabályozását.


Tudtad, hogy ezek is befolyásolhatják a terményekséget?

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Így is teherbe lehet esni? Meglepő módok, amikre nem is gondoltál
Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem