Most még jobban vigyázz a gyerekedre! Az online zaklatás soha nem volt aktuálisabb, mint most!

bántalmazás,cíberbullying,gyereknevelés,közösségi média,kutatás,online zaklatás,trauma Forrás: GettyImages
Ha eddig is úgy gondoltad, gyermeked ki van téve az internetes zaklatás veszélyeinek, most különösen légy résen!

A famiily.hu cikke.

Az online oktatásnak köszönhetően minden iskolás gép előtt tölti a napja nagy részét, jóval többet, mint egyébként szoktak, a szülő közben dolgozik, így akaratán kívül is könnyen az online zaklatás áldozattá válhatnak.

Mi az online zaklatás, honnan számít annak?

Az UNICEF nemrégiben hozott nyilvánosságra egy kutatást az online zaklatás kapcsán, melyet a gyermekeinkre leselkedő valós – és egyre nagyobb- veszélynek tart.

Az UNICEF kutatásából az az eredmény rajzolódott ki, hogy a gyerekek harmadát zaklatták már valamilyen online felületen. Az UNICEF munkáját segítő és a programban közreműködő gyerekek személyes tapasztalataiból azonban az is kiderült, hogy az internetes bántalmazás már az egészen fiatal kiskamaszok, a 10-12 éves gyerekek körében is megjelenik.

Gyakran a szülők és a pedagógusok nem is tudnak arról, hogy mi zajlik a háttérben, máskor pedig nem találnak megfelelő eszközöket a probléma kezelésére.

Az online zaklatás olyan cselekvéseket takar, amelyek infokommunikációs technológiákat használnak szándékos, ismételt és ellenséges viselkedéssel egybekötve, melyeket egyének, vagy csoportok követnek el. A zaklatók telekommunikációs cégek mobilszolgáltatásait veszik igénybe, illetőleg internetes oldalakon és csevegőszobákban, valamint rövid szöveges üzenetek küldése útján lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozattal.

A cyberbullying főbb típusai

Flaming: Online vitaszítás dühös és trágár nyelvezet használatával, illetve támadó jellegű hozzászólások küldése nyilvános fórumra.

Harrassment: Bántó, igaztalan üzenetek küldése online.

Denigration: Kegyetlen, a hírnév rontására alkalmas pletykák vagy szóbeszéd küldése, kiposztolása, terjesztése valakiről.

Exclusion: Az online közösség egy tagjának a csoportból való kirekesztése.

Impersonation: Az elkövető egy másik, létező személy online profiljában jelenik meg, és hírnevének rontására alkalmas üzeneteket küldözget a nevében. Outing: Titkok, pletykák vagy egyéb személyes információk engedély nélküli megosztása másokkal.

Trickery: Személyes adatok csalással, megtévesztéssel történő megszerzése valakitől, majd ennek az információnak, adatnak a megosztása a közösséggel.

Cyberstalking: Az áldozat online szokásainak megfigyelése, folyamatos figyelemmel kísérése és támadó jellegű kijátszása.

Cyberthreats: Olyan, közvetlen fenyegetések vagy nyugtalanító kijelentések, amelyekből úgy tűnik, hogy a szerző érzelmileg felkavart, és fontolgatja, hogy valaki mást, vagy magát bántja, illetőleg öngyilkosságot követ el.

Sexting: A kifejezést olyan helyzetekre használják, amelyekben az elkövető szexuálisan provokatív és saját maga által készített meztelen vagy félig meztelen képeket vagy nyíltan szexuális tartalmú szöveget küld el online valakinek.

Instagram, Snapchat és TikTok

2018-as kutatási adatok szerint Magyarországon a 7-12 éves gyerekek egyötöde regisztrált már közösségi oldalra, és a 10-18 éves gyerekek 23%-a volt érintett valamilyen internetes bántalmazásban. Ez a szám a valóságban még magasabb lehet, hiszen sokuk fel sem ismeri, hogy cyberbullying áldozata, vagy nem mer, esetleg nincs is kitől segítséget kérnie.

A Z generáció tagjai a Facebook helyett már inkább az Instagramot, a Snapchatet és a TikTokot használják, ahol a kép- és videómegosztás számít az elsődleges funkciónak. Mindez pedig kedvező táptalajként szolgálhat a cyberbullying kialakulásának,

hiszen előnytelen, sértő, megalázó képet és videót bárkiről könnyen lehet készíteni, azokat később meg is lehet osztani, majd kommentelni.

Az ilyen tartalmak pedig mágnesként vonzzák a névtelenségbe burkolózó trollokat.

A cyberbullying egyik legelső, széles körben ismertté vált példája a kanadai Ghyslain Raza esete. Ghyslain – vagy ahogyan ismertté vált, „Star Wars Kid” – 2002-ben filmet készített magáról, ahogy egy seprűnyéllel hadonászva utánozza a Csillagok háborúja jedi lovagjait. A 15 éves, túlsúlyos srác abszurd mozdulataival kétségkívül szórakoztató látványt nyújtott. Így gondolták ezt osztálytársai is, akik a videót megtalálták és feltették az internetre, nem sejtve, hogy tettük milyen nem várt népszerűséget hoz higanymozgású társuk számára. Néhány nap után ugyanis azt vették észre, hogy milliók töltötték le a kiszivárogtatott felvételt. A Star Wars Kid hamarosan internetes mémmé vált, 2004-ben még egy honlap is készült, ahová a videó eredeti és kreatív módon megszerkesztett változatai kerültek fel. Az oldalt 900 millióan keresték fel két év alatt. Ha szándékosan történik mindez, alighanem a világ egyik legsikeresebb reklámkampányáról beszélnénk, így azonban az egyébként is önértékelési problémákkal küzdő Ghyslain megaláztatásként élte meg, s miatta többször kellett iskolát váltania, végül pszichiátriai segítségre szorult.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod.

7 sztár, aki bullying áldozata volt az iskolában