ROSSSZ

elem,energia,újratölthető,ceruzaelem Forrás: paleocentrum.hu
Ahogy egyre jobban elmozdul a világ a távirányítós és vezetéknélküli rendszerek felé, az elemek és akkumulátorok szerepe is felértékelődik. Távirányító, fényképezőgép, játékok, zseblámpa; néhány mindennapos használati tárgy az elemmel működő eszközök közül. De milyen elemet érdemes venni? A helyes választáshoz mindössze néhány tényezőt kell szem előtt tartani.

Az elemek típusai

Kezdetben az alkáli elemek voltak divatban, ezek már annyi energiát voltak képesek termelni, hogy működtessék a hordozható magnókat, rádiókat, walkmaneket, játékokat. A lítium elemek megjelenése jelentette a következő korszakot, melyek segítségével már nagyobb energiaigényű eszközöket, például kézi számítógépeket, fényképezőgépeket is üzemeltetni lehetett.

Léteznek egyszer használatos és újratölthető elemek, ez utóbbiakat akkumulátoroknak nevezzük. Az egyszer használatos elemek között többféle kémiai összetételű elem létezik, például féltartós széncink vegyület, tartós alkáli elem, lítium, és ezek többféle méretben és formában kerülnek kereskedelmi forgalomba. A legelterjedtebb elemformátumok az AA (ceruza), AAA (mikroceruza), C (bébi), D (góliát), 9V (blokk) 4,5 V (lapos) és különféle gombelemek.

Az egyszer használatos elemek esetében jelenleg a lítium elem vezeti a technológiai rangsort, mely az alkáli elemekhez viszonyítva akár 11x tartósabb, szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is megbízhatóan működik.

Mire kell figyelni az elemeknél?

Legalább az első alkalommal el kell olvasni a készülék használati útmutatóját. Ebben biztosan leírják azt is, milyen elem kell a készülékbe. Fontos mind a feszültség, mind a formátum. A leírásnak megfelelően helyezd be az elemet, ha lemerült, azonnal távolítsd el! Az összes elemet egyszerre cseréld le, tehát ne használd egyszerre az új és a félig lemerült elemeket!

Fontos a választásnál, hogy ismerd az eszköz energiaigényét! Ha több hónapon át kell működnie, akkor egy tartós egyszer használatos elem általában megfelelő. Ha sokszor kell újra és újra az energia, akkor az újratölthető elem a jobb választás. Egy újratölthető elem élettartama várhatóan 5-10 év, ezért ezzel sok pénzt spórolhatsz meg, és a környezetet is jobban óvod.

Mint ahogy általában a többi terméknél, itt sem érdemes a névtelen, olcsó, gagyi elemet választani. A Phonelinestore márkás, közepes árfekvésű elemeket forgalmaz.

Mit ne tegyél az elemekkel?

  • Ne töltsd a nem újratölthető kiviteleket!
  • Ne szállítsd fémtárgyak közelében!
  • Ne tárold forró helyen, ne tedd őket tűzbe!
  • Ne szereld szét az elemeket!
  • Ne dobd ki a szemétbe a használt darabokat, mivel az elem veszélyes hulladék!

Hogyan lehet meghosszabbítani az elemek élettartamát?

Meghosszabbíthatod az élettartamukat, ha kikapcsolod a készüléket használat után, ha pedig tartósan nem kell, távolítsd el az energiaforrást.

Újratölthető elemeknél lehetőleg ne használj gyorstöltőt! Érdemes 2-3 havonta legalább egyszer teljesen lemeríteni és utána teljesen feltölteni őket.