Hogy mentsd át a kapcsolatod a karanténon túlra – Kozma-Vízkeleti Dániel tippjei

párkapcsolatom,terapeuta
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha 0-24-ben össze vagy zárva életed párjával, minden apró bosszantás hatszoros szorzót kap. Felháborító, hogy nem úgy pakolja be a mosogatógépet, mint te, nem igaz? Hogyan érd el, hogy ne robbanjon szét a párkapcsolatod?

Szakértőnk Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus. Korábbi cikkünkben többek között azt jártuk körül, hogy miért fontos, hogy ne a másiktól várd el, hogy megnyugtasson téged, hanem légy erre képes magad is. Ebben a cikkben pedig gondolatban a társunk felé fordulunk.

1.

Krízishelyzetekben a legerősebb támaszunk a társas kapcsolódás. Amikor a mosogatógép bepakolásán bosszankodsz, tedd fel magadnak a kérdést: mi az igazán fontos? A tányérok sorrendje, vagy a párkapcsolatod? Na ugye.

2.

Légy jóhiszemű, és feltételezd a másik jóhiszeműségét is. Nem azért nyitotta ki az ablakot reggel, hogy felébredj a madárcsicsergésre, hanem hogy friss levegőt engedjen be. Te hetente hívod fel az édesanyádat, ő meg naponta az övét? Amit tesz, az az ő megoldási kísérlete, bármiről legyen is szó.

3.

Ezzel együtt, igen, bizonyára lesz olyan, hogy megbántjátok egymást. De már az is valami, ha minden második esetben elszámolsz tízig, amikor úúúgy beszólnál.

4.

Mindannyian el vagyunk vágva az emberi kapcsolataink jelentős részétől. Ebben a helyzetben a társalgás életmentő mentálhigiénés szükséglet. Beszélgessetek! (És saját otthonaikba bezárt szeretteiteket is hívjátok fel.)5.

Egymással viszont össze vagytok zárva, ami azért frusztráló is lehet. Ezért különösen fontos a személyes határok megteremtése és tiszteletben tartása. Ez lehet egy időbeli keret is („A 20 perces tornám idejére vedd úgy, hogy nem vagyok itt!”), de lehet egy térbeli védett zóna is, egy bizonyos fotel például, ahová lerogyhatsz 10 percre vagy másfél órára, és mindenki tudja, hogy ott nem zavarhat, nem érhet hozzád. „Házban vagyok, nem ér a nevem, káposzta a fejem!”

6.

Amikor együtt éltek át drámai helyzeteket, az megerősíti az összetartozás érzését – ezt már kutatások is igazolták. Talán erőt ad az a gondolat, hogy megerősödve is kikerülhettek ebből a mindenki számára nehéz helyzetből.

7.

A megpróbáltatások a nemesebb jellemvonásainkat is más fénytörésbe helyezhetik. Előfordulhatnak olyan szituációk, amelyekben a társadat erősnek, bátornak, higgadtnak, újszerűen vonzónak láthatod. Hát nem nagyszerű?


Olvasd el ezt is:
Tovább olvasok
Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép
Hogyan kérj meg valakit, hogy vegyen fel maszkot, a pszichológus szerint

Egy amerikai terapeuta háromlépéses módszert ajánl arra az esetre, ha barátaid vagy családtagjaid nem lennének hajlandók maszkot viselni.

Kép
Fényevőtől a mindenevőig – 5 anya beszélget arról, hogy eszik a gyerek

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast beszélgetésben alaposan kiveséztük, hogy kinek milyen evő a gyereke és még egy szakértőt is hívtunk, aki ellátott minket pár jó tanáccsal!

Kép
Még csak ősz van, de a síszezont hivatalosan is megnyitom!

Mert tévedés, hogy több centis hóban lehet csak felcsatolni a léceket. Sőt mi több, számtalan előnye van, ha már hónapokkal hamarabb beveszitek a tanpályákat.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem