Hogy mentsd át a kapcsolatod a karanténon túlra – Kozma-Vízkeleti Dániel tippjei

párkapcsolatom,terapeuta
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha 0-24-ben össze vagy zárva életed párjával, minden apró bosszantás hatszoros szorzót kap. Felháborító, hogy nem úgy pakolja be a mosogatógépet, mint te, nem igaz? Hogyan érd el, hogy ne robbanjon szét a párkapcsolatod?

Szakértőnk Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus. Korábbi cikkünkben többek között azt jártuk körül, hogy miért fontos, hogy ne a másiktól várd el, hogy megnyugtasson téged, hanem légy erre képes magad is. Ebben a cikkben pedig gondolatban a társunk felé fordulunk.

1.

Krízishelyzetekben a legerősebb támaszunk a társas kapcsolódás. Amikor a mosogatógép bepakolásán bosszankodsz, tedd fel magadnak a kérdést: mi az igazán fontos? A tányérok sorrendje, vagy a párkapcsolatod? Na ugye.

2.

Légy jóhiszemű, és feltételezd a másik jóhiszeműségét is. Nem azért nyitotta ki az ablakot reggel, hogy felébredj a madárcsicsergésre, hanem hogy friss levegőt engedjen be. Te hetente hívod fel az édesanyádat, ő meg naponta az övét? Amit tesz, az az ő megoldási kísérlete, bármiről legyen is szó.

3.

Ezzel együtt, igen, bizonyára lesz olyan, hogy megbántjátok egymást. De már az is valami, ha minden második esetben elszámolsz tízig, amikor úúúgy beszólnál.

4.

Mindannyian el vagyunk vágva az emberi kapcsolataink jelentős részétől. Ebben a helyzetben a társalgás életmentő mentálhigiénés szükséglet. Beszélgessetek! (És saját otthonaikba bezárt szeretteiteket is hívjátok fel.)5.

Egymással viszont össze vagytok zárva, ami azért frusztráló is lehet. Ezért különösen fontos a személyes határok megteremtése és tiszteletben tartása. Ez lehet egy időbeli keret is („A 20 perces tornám idejére vedd úgy, hogy nem vagyok itt!”), de lehet egy térbeli védett zóna is, egy bizonyos fotel például, ahová lerogyhatsz 10 percre vagy másfél órára, és mindenki tudja, hogy ott nem zavarhat, nem érhet hozzád. „Házban vagyok, nem ér a nevem, káposzta a fejem!”

6.

Amikor együtt éltek át drámai helyzeteket, az megerősíti az összetartozás érzését – ezt már kutatások is igazolták. Talán erőt ad az a gondolat, hogy megerősödve is kikerülhettek ebből a mindenki számára nehéz helyzetből.

7.

A megpróbáltatások a nemesebb jellemvonásainkat is más fénytörésbe helyezhetik. Előfordulhatnak olyan szituációk, amelyekben a társadat erősnek, bátornak, higgadtnak, újszerűen vonzónak láthatod. Hát nem nagyszerű?


Olvasd el ezt is:
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem