A koronavírus átírta a hétköznapjaidat? Így alkalmazkodj hozzá!

koronavírus,rutin,mozgás,segítég,gyógyszer,könyv Forrás: filter.hu/timeline
A koronavírus és hatásai ma megkerülhetetlen beszédtéma, erről esik szó a boltban, a közösségi médiában és persze a híroldalakon. Egy egyszerű halandó is szinte mindent tud a betegségről, a lappangási idejéről és a tüneteiről. Pár hónap alatt több millió ember életébe kúszott be és lett félelmek, valamint mémek kiapadhatatlan forrása.

Tényleg szükséges, hogy mindent tudjunk?

Szakértők szerint a járvánnyal együtt váratlan események sokaságával és különböző változásokkal kell megbirkóznia mindenkinek. És itt most tényleg mindenkire gondolok, a királyi családoktól elkezdve az országok vezetőin át a hétköznapi emberekig.

Mindannyian szembesülünk a gyásszal, a szorongással, a stresszel. Gyászoljuk a pár héttel ezelőtti életünket, a munkahelyeinket, és több millióan a világban a családtagjaikat. Szorongunk a jövőn, és stresszelünk a jelen nehézségei miatt.

Ezek az érzések pedig minden egyes hír elolvasásával fokozódnak… tényleg szükségünk van minden apró információmorzsára?

Próbáld ki ezeket!

Most, mikor a megelőzés és a járványgörbe-laposítás érdekében iskolák és munkahelyek költöztek be a nappaliba, és az otthoni élet talán feszültebb lett, igyekezz elterelni a gondolataidat nyugodtabb vizekre!

Nem azt mondom, hogy holnaptól folytass struccpolitikát, és egyáltalán ne kövesd a világ történéseit, hanem azt javaslom, hogy tedd ezt naponta csak egyszer, akkor is csak megbízható, hiteles forrásból. Hidd el, az is bőven elég lesz!

Mit tehetsz még?

  • Állíts össze egy rutint, amely közel azonos a korábbi hétköznapokhoz, és felejtsd el az egész napos pizsamában flangálást!

  • Tedd félre az unalom evést! Táplálkozz egészségesen és mozogj, amennyit csak tudsz!

  • Segíts másokon! Ideje szétnézni a lakóközösségben, hátha van olyan, idős vagy beteg lakó, aki szívesen venné, ha bevásárolnál neki.

  • Videóhívás, chat, telefon - minden adott ahhoz, hogy kapcsolatban maradj a családoddal, barátaiddal, kollégáiddal.Érdemes feltölteni a gyógyszerkészleteket is! Ne évekre készülj, csak annyit vásárolj, mintha egy családi nyaralásra indulnál.

  • Igyekezz mentálisan aktív maradni, ehhez hívj segítségül könyveket, filmeket, podcasteket! Számos lehetőség van az interneten, szóval lépj ki a közösségi média felületekről!

  • Az otthoni munkavégzés eleinte nehéz feladat lehet, könnyen elúszhatsz a teendőiddel vagy épp ellenkezőleg, egész nap a laptop felett görnyedsz. Egyik sem jó megoldás, alkalmazz ebben az esetben is napirendet, és igyekezz ahhoz tartani magad.

  • Felesleges azon gondolkodni, hogy mi lesz egy vagy két hónap múlva. Gondolj inkább arra, hogy ezek átmeneti intézkedések és hogy minden rendben lesz!