Fahéj: 8 értékes recept és tipp

Fahéj: 8 értékes recept és tipp

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A fahéj egyik kedvenc téli fűszerünk. Cikkünkben édes és sós receptötleteket, dekorációs tippeket találtok.

A fahéjat kimondottan téli fűszernek tartjuk, harmonikus keleti illata nélkül nem is igazi a karácsony, az ünnepi mézeskalács, a tea, forró csokoládé. a forralt bor... De igazából egész évben ellazít, felvidít és fokozza a szerelmi kedvet. :) Nézzük, mi mindent tudhatunk róla, és mi mindent készíthetünk a fahéjból.


Fotó: Europress

1. Afahéjillatos, vörösesbarna kérge legrégebbi, legalább ötezer éve ismert fűszereink közé tartozik. Egyik legelterjedtebb fajtája a mai Srí Lankából, a másik Kínából származik. Nálunk általában az erősebb, karakteresebb ízű kínai fahéj kapható. A szárított kéregdarabokat rúd alakban vagy őrölve árusítják. A rudacskák hideg, sötét és száraz helyen egy évig is elállnak, az őrlemény viszont csak hat hónapig. Minél frissebb a por, annál intenzívebb aromájú. Ha már nem édeskés az illata, jobb, ha lecseréled. Érdemes rúd formájában megvenni, befőttesüvegben tárolni, és időnként őrölni belőle valamennyit.

2. A keleti konyhaművészet előszeretettel él vele pikáns húsételek, levesek, rizsételek készítésekor. Az indiaiak a fahéjrudat forró olajba dobják, és addig sütik, míg a tekercs kinyílik, ezután adják hozzá a joghurtot vagy paradicsomot. Máshol őrölve teszik a már kész ételhez, nehogy főzés közben megkeseredjen.

3. Európában régen bátrabban használták, ma már inkább csak édességeket, desszerteket, italokat ízesítenek vele, pedig érdemes kipróbálni például vadhúsok ízesítésére, pácolására. A fahéj az egyik összetevője az Európában is népszerű indiai currynek és garam masalának, a kínai ötfűszer-, illetve a francia négyfűszer-keveréknek.


Ceyloni és indonéz fahéj. Forrás: wikipedia

4.Koreában hagyományos ital a datolyaszilvás fahéjpuncs, amelyet fenyőmaggal ízesítenek és lehűtve fogyasztanak. Nálunk a hideg estéken jobban esik teaként:dobj pár kéregrudat a kannába, mielőtt leforrázod a teafüvet. Ha már nem forró, ízesítsd citrom- és narancskarikákkal, gesztenyemézzel, esetleg kevés vörösborral.

5. Szórj az ünnepi asztalra, esetleg különböző alakú gyertyák közé fahéjrudakat. Mindezt tálcán is elrendezheted. Az adventi koszorún és a fán is jól mutatnak a kéregtekercsek, főleg, ha vékony arany vagy piros szalaggal díszíted őket.

6. Készíts meglepetés-kosárkákat: rejts el mutatós tálacskákba fahéjrudak és szegfűszeg közé csokoládét, bonbont, pralinét, és tedd egy-egy eldugottabb zugba: polcra, párkányra, telefonos és dohányzóasztalkára.

7. Egyszerű és különleges téli recept: Fokhagymás sóval bedörzsölt csirke mellé tégy a sütőbe vastagon szeletelt krumplit, hagymakarikákat, sok félbevágott, fahéjjal bőven megszórt almát és körtét, hintsd meg egy citrom levével, és süsd pirosra.

8. Az Éva ötlete: készíts a gyerekekkel illatos díszeket! Keverjetek össze egyenlő arányban almaszószt (kevés vízben főtt almából készült sűrű pürét) és fahéjport. Gyúrjatok belőle tésztát, nyújtsátok ki, és formákkal szaggassátok a kívánt alakzatokra. Szúrjatok bele egy lyukat, hogy fel tudjátok fűzni szalagra. Szárítsátok ki a sütőben, vagy hagyjátok magától kiszikkadni. Dekoráljátok ki festékkel, csillámragasztóval. Díszítheti a fát és a csomagokat is.

Szöveg: Bay Ágota

Tovább olvasok
Kép
„Tizenöt voltam, és várandós." Timi igaz – és boldog – története

Timi 13 évesen ismerte meg szerelmét, 16 évesen szülte meg első gyermeküket. Mindezt a környezete akarata ellenére. Megbánta? Egy percig sem! 24 évesen boldogabb, mint valaha, hiszen van egy gyönyörű családja és előtte az egész élet!

Kép
Hackeld meg az agyad és élj boldogabb életet

A Google naptárjában félórás pontossággal osztja be az idejét, majd a nap végén a valósághoz igazítja a korábbi terveit. Így előrefelé tervez, visszatekintve naplót ír. Színkódokkal különbözteti meg a munkát, a jövőbe való befektetést, a társasági életet, az énidőt. Mégsem feszes és görcsös, sőt, lazán mond jó dolgokat. Az Éva Psziché Est vendége lesz szeptember 24-én Molnár Ádám szoftver architekt, boldogságkutató.

Kép
Egy nő és három férfi: szerelmi négyszög, sok röhögéssel a Radnótiban

A Radnóti színház új darabjától épp azt kapja a néző, amire ezekben a bizonytalan napokban szüksége van: felhőtlen szórakozást. A Csapodárok klasszikus commedia dell’arte, 21. századi átiratban.

Kép
Kislánykoromban senki sem szólt, hogy ennyi fájdalmat hoz az élet – még szerencse

Amikor kicsi voltam, nem gondoltam volna, hogy az élet ennyi fordulatot, veszteséget és fájdalmat hozhat. De nem volt más választásom, mint belekezdeni. Az viszont rajtam áll, hogy felállok-e, és hogyan a hullámvölgyekből.

Kép
Bundáskenyér tojás nélkül? De még mennyire!

A bundáskenyér elképzelhetetlen lenne tojás nélkül, igaz? Pedig a bundája növényi eredetű alapanyagokból is készülhet. Ez a recept jól jöhet, ha vegán vagy, vagy épp nincs otthon tojás, esetleg kipróbálnál valami újat.

Kép
Koronavírus, megfázás, allergia vagy influenza? Mik a különbségek?

Honnan tudhatod, hogy épp melyiknek tünetei jelentkeznek nálad?

Kép
Hogyan kell elveszteni egy jó pasit rögtön az az első randin?

Kingának érdekes randevúban volt része: elmeséli, hogyan zajlott.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem