Facebook-függő szülő vagy?

facebook,szülő,gyerek,függőség,okostelefon
Forrás: Unsplash/Yura Fresh

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Veled is előfordult, hogy miközben buszra vártatok együtt, te a telefonodon görgetted a hírfolyamot? Amikor a gyereked várt rád, hogy megmutathassa a rajzát, előtte még gyorsan csekkoltad az új bejegyzéseket?

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először!

A játszótéren sem bírod ki, hogy elő ne vedd a telefont? Kevés szülőben tudatosul, hogy Facebook-függő, és még kevesebb ismeri fel, hogy függése a gyerekére is negatív hatással van.

Ez a cikk nem arról szól, hogy rossz szülő vagy. A szülőknek nincs szüksége még több bűntudatra. Csak gondolkozz el, semmi több.

„Minden héten rengeteg elkeseredett levelet kapok olyan szülőktől, akik tanácsot kérnek, mert a lányuk közösségimédia-függő, vagy a fiuk rácsavarodott a Warcraftra”

– meséli Mark Griffiths brit pszichológus, aki a nottinghami egyetemen éppen kütyü- és játékaddikciókat kutat. Suli után a fiúk kosaraznak. De egy kézzel, és labda helyett lefelé néznek, számol be Griffiths a furcsa látványról. Miért így játszanak? Mert a másik kezükben ott a telefon, azt nézik.

Egy 2018-as kutatás szerint a szülők 47%-a gondolja, hogy a gyereke az okostelefon rabjává vált. És 50%-uk gondolja, hogy a gyereke mobilhasználati szokásai ártanak a testi-lelki egészségének.

Mit tanácsol Griffith a szülőknek? Hogy nézzék meg, ők maguk mennyi időt töltenek el neten.

Milyen káros hatása lehet a gyerekre, ha a szülő túl sokat lóg a telefonján?

1. Magatartásproblémák

Egy amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy nehezebben kezelhetők azok a gyerekek, akiknek a szülei sok időt töltenek a telefonjukkal. A vizsgálatban közel 200 szülőpárt kértek meg, hogy számolják, hányszor fordul elő egy nap, hogy a kütyüjük miatt nem tudnak figyelni a gyerekükre, amikor az szól hozzájuk, vagy kér tőlük valamit. A családok felénél ez egy nap legalább 3-szor fordult elő, 24%-uknál kétszer, 17%-nál csak egyszer. (Csak a szülők 11%-a mondta, hogy náluk ilyen nem történik.) Az eredmények azt mutatták, minél gyakrabban volt ilyen egy családban, annál nagyobb eséllyel voltak problémák a gyerekekkel: nyafogás, hiperaktivitás, dühkitörések.

Technoferencia: így nevezték el a kutatók azt, amikor egy techeszköz zavaró hatással van a szociális kapcsolatokra.

2. Sérül az érzelmi-társadalmi fejlődés

Egy kutatásban két év alatti gyerekeket vizsgáltak, édesanyjukkal együtt. Azok a babák, akiknek az anyja a vizsgálati helyzetben a telefonját babrálta, érzelmileg labilisabban és bátortalanabbul viselkedtek. „Az anya túlzott mobilhasználata, az anyai reszponzivitás hiányának más formáihoz hasonlóan, káros a baba érzelmi-társadalmi fejlődésére” – összegezték a kutatók.

szülő,függőség,facebook,közösségimédia,okostelefon,gyerek
forrás: Photo by Thom Holmes on Unsplash
Technoferencia: így nevezték el a kutatók azt, amikor egy techeszköz zavaró hatással van a szociális kapcsolatokra.

3. Lemaradás a nyelvi-kognitív fejlődésben

Az a gyerek, aki meseolvasás helyett tablettel alszik el esténként, mert a szülei a pihenőidejüket a telefonjukkal töltik, nemcsak egy meghitt családi szokásról marad le. És nemcsak a szókincse lesz óhatatlanul szegényesebb. Hanem ami ennél fontosabb: mivel a képzetalkotást nem gyakorolta be, így később az iskolában a tanulással, a szövegértéssel is több gondja lesz.

4. A családi kapcsolatok lazulása

Ha sokszor fordul elő az, hogy a gyereked kapcsolódni szeretne hozzád valahogyan (pl. el akarja mesélni a délutáni fociedzést), de te mellette állva is érzelmileg elérhetetlen vagy (pl. épp ellenőrzöd a híreket a telefonodon), akkor a gyereked azt fogja érezni, számodra ő nem fontos valójában. Az osztatlan figyelmedre vágyik, és azt gondolja, versengeni kell érte. Ezért lehet, hogy megpróbál felbosszantani. Az is lehet, hogy befelé fordul, és egy idő után nem próbál kapcsolatot teremteni veled.

5. Az addikció átadása

A gyerek, amikor látja, hogy a telefon meghatározó szerepet tölt be a szülei életében, azt fogadja el normának. Egy olyan pozitív viszonyulása alakul ki, aminek a talaján nagyon könnyen alakul ki benne is az addikció. Nem véletlenül mondja Griffiths, a már idézett brit addikciókutató is: „Ha te állandóan facebookozol, akkor ne csodálkozz, ha a gyereked is a neten lóg.” Ő maga egyébként felhagyott pár éve az okostelefonozással.

„A gyerekeim az én példámon látják, hogy tényleg lehet telefon nélkül élni.”

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod el!

Tovább olvasok
A fürdőruhád fazonján könnyebb alakítanod, mint a tesalkatodon

Testalkattól függ, ki milyen adottságát szeretné takargatni vagy kiemelni a strandon. Következzen némi fürdőruha kisokos,a legkülönbözőbb testtípusoknak fazonokat ajánlva, az Instagramról szemezgetve.

Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

Napi horoszkóp július 17.: a Mérlegek elérik korábban kitűzött céljukat, a Skorpiók nemes jellemüket bizonyíthatják

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Szabó T. Anna: Folyton pakoló asszonyok

Diákkoromban jártam egy amerikai kisvárosban, ahol meghívott ebédre egy magyar család. A háziasszony egyfolytában tüsténkedett, és amikor a lakásukat dicsértem, felháborodva mesélte, hogy mifélék ezek a jenkik: csak akkor takarítanak, amikor kedvük tartja! Képzeljem el, mondta, miközben a rögtön elmosott-eltörölgetett tányérokat rakosgatta, egy tanárnőnél járt, aki cakpakk közölte: „There’s more to life than a clean house!”

Hogyan készítsd fel a gyomrod meg a májad egy ivós estére?

Mit egyél ivás előtt? Örökérvényű kérdés, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztanunk, mielőtt italozásra adnánk a fejünket. Bizonyos ételekkel ugyanis megelőzhetjük az esetlegesen kialakuló későbbi problémákat és a másnaposságot. Következzenek jól bevált tippek kezdőknek és haladóknak.

8 híres ember, akik átlagemberekkel házasodtak

A sztárok élete egészen más, mint a miénk. Nem csoda, hogy a legtöbb hírességet egy másik sztárral hozza össze az élet. De akadnak azért olyan celebek is, akik egy-egy átlagemberrel estek szerelembe.

Beperelhet-e a gyereked, ha posztolsz róla a fészbukon?

Te mit osztasz meg a világgal magatokról? Hát a gyerkőcöd? A gyerekek adatvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetettek, és felelőtlenségük veszélyessé is teszi őket. Cikkünkben a mindennapi adatvédelem kulisszái mögé nézünk be, családi kalauzt adunk nektek, hogy pontosan annyi látszódjon az életetekből, amennyi még biztonságos – és főleg jogszerű.

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elmesélje a napját

Ha a címben található kérdésre rendszeresen csak egy nagy ’Semmi’ a válasz, akkor mindenképp olvasd el a tippjeinket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem