Facebook-függő szülő vagy?

facebook,szülő,gyerek,függőség,okostelefon
Forrás: Unsplash/Yura Fresh

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Veled is előfordult, hogy miközben buszra vártatok együtt, te a telefonodon görgetted a hírfolyamot? Amikor a gyereked várt rád, hogy megmutathassa a rajzát, előtte még gyorsan csekkoltad az új bejegyzéseket?

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először!

A játszótéren sem bírod ki, hogy elő ne vedd a telefont? Kevés szülőben tudatosul, hogy Facebook-függő, és még kevesebb ismeri fel, hogy függése a gyerekére is negatív hatással van.

Ez a cikk nem arról szól, hogy rossz szülő vagy. A szülőknek nincs szüksége még több bűntudatra. Csak gondolkozz el, semmi több.

„Minden héten rengeteg elkeseredett levelet kapok olyan szülőktől, akik tanácsot kérnek, mert a lányuk közösségimédia-függő, vagy a fiuk rácsavarodott a Warcraftra”

– meséli Mark Griffiths brit pszichológus, aki a nottinghami egyetemen éppen kütyü- és játékaddikciókat kutat. Suli után a fiúk kosaraznak. De egy kézzel, és labda helyett lefelé néznek, számol be Griffiths a furcsa látványról. Miért így játszanak? Mert a másik kezükben ott a telefon, azt nézik.

Egy 2018-as kutatás szerint a szülők 47%-a gondolja, hogy a gyereke az okostelefon rabjává vált. És 50%-uk gondolja, hogy a gyereke mobilhasználati szokásai ártanak a testi-lelki egészségének.

Mit tanácsol Griffith a szülőknek? Hogy nézzék meg, ők maguk mennyi időt töltenek el neten.

Milyen káros hatása lehet a gyerekre, ha a szülő túl sokat lóg a telefonján?

1. Magatartásproblémák

Egy amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy nehezebben kezelhetők azok a gyerekek, akiknek a szülei sok időt töltenek a telefonjukkal. A vizsgálatban közel 200 szülőpárt kértek meg, hogy számolják, hányszor fordul elő egy nap, hogy a kütyüjük miatt nem tudnak figyelni a gyerekükre, amikor az szól hozzájuk, vagy kér tőlük valamit. A családok felénél ez egy nap legalább 3-szor fordult elő, 24%-uknál kétszer, 17%-nál csak egyszer. (Csak a szülők 11%-a mondta, hogy náluk ilyen nem történik.) Az eredmények azt mutatták, minél gyakrabban volt ilyen egy családban, annál nagyobb eséllyel voltak problémák a gyerekekkel: nyafogás, hiperaktivitás, dühkitörések.

Technoferencia: így nevezték el a kutatók azt, amikor egy techeszköz zavaró hatással van a szociális kapcsolatokra.

2. Sérül az érzelmi-társadalmi fejlődés

Egy kutatásban két év alatti gyerekeket vizsgáltak, édesanyjukkal együtt. Azok a babák, akiknek az anyja a vizsgálati helyzetben a telefonját babrálta, érzelmileg labilisabban és bátortalanabbul viselkedtek. „Az anya túlzott mobilhasználata, az anyai reszponzivitás hiányának más formáihoz hasonlóan, káros a baba érzelmi-társadalmi fejlődésére” – összegezték a kutatók.

szülő,függőség,facebook,közösségimédia,okostelefon,gyerek
forrás: Photo by Thom Holmes on Unsplash
Technoferencia: így nevezték el a kutatók azt, amikor egy techeszköz zavaró hatással van a szociális kapcsolatokra.

3. Lemaradás a nyelvi-kognitív fejlődésben

Az a gyerek, aki meseolvasás helyett tablettel alszik el esténként, mert a szülei a pihenőidejüket a telefonjukkal töltik, nemcsak egy meghitt családi szokásról marad le. És nemcsak a szókincse lesz óhatatlanul szegényesebb. Hanem ami ennél fontosabb: mivel a képzetalkotást nem gyakorolta be, így később az iskolában a tanulással, a szövegértéssel is több gondja lesz.

4. A családi kapcsolatok lazulása

Ha sokszor fordul elő az, hogy a gyereked kapcsolódni szeretne hozzád valahogyan (pl. el akarja mesélni a délutáni fociedzést), de te mellette állva is érzelmileg elérhetetlen vagy (pl. épp ellenőrzöd a híreket a telefonodon), akkor a gyereked azt fogja érezni, számodra ő nem fontos valójában. Az osztatlan figyelmedre vágyik, és azt gondolja, versengeni kell érte. Ezért lehet, hogy megpróbál felbosszantani. Az is lehet, hogy befelé fordul, és egy idő után nem próbál kapcsolatot teremteni veled.

5. Az addikció átadása

A gyerek, amikor látja, hogy a telefon meghatározó szerepet tölt be a szülei életében, azt fogadja el normának. Egy olyan pozitív viszonyulása alakul ki, aminek a talaján nagyon könnyen alakul ki benne is az addikció. Nem véletlenül mondja Griffiths, a már idézett brit addikciókutató is: „Ha te állandóan facebookozol, akkor ne csodálkozz, ha a gyereked is a neten lóg.” Ő maga egyébként felhagyott pár éve az okostelefonozással.

„A gyerekeim az én példámon látják, hogy tényleg lehet telefon nélkül élni.”

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod el!

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem