Ezt teszik az antibiotikumok az agyaddal! 3+1 furcsa tény

te,egészség,antibiotikum,agy
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Most kiderül, miért érdemes elkerülni, hogy a gyerekek antibiotikumot kapjanak az első három évben.

Az antibiotikumok bámulatos gyógyszerek, amelyek emberek millióinak az életét mentik meg, ugyanakkor használatuk nem úszható meg kisebb-nagyobb mellékhatások nélkül. Az egyik ilyen járulékos körülmény, hogy meghökkentő hatással vannak az emberi agyra.


Olvasd fel ezt is:

1. Az első antidepresszáns is egy antibiotikum volt

1882-t írtak, amikor Robert Koch felfedezte, hogy a tuberkulózist baktérium okozza. Hamarosan szanatóriumokat hoztak létre, ahol elkülönítették a fertőző betegeket.

A TBC-s emberek gyakran levertek, a szanatóriumok pedig tipikusan csendes, komor helyek. 1951-ben a tudósok úgy döntöttek, hogy a tüdőgümőkór kezelésében kipróbálnak egy új antibiotikum-hatóanyagot, az isoniazidot. Nagy meglepetésükre a páciensek furcsán reagáltak a szerre: nevetgéltek és táncoltak a folyosókon. Így hát a kutatók egy szerencsés véletlennek köszönhetően felfedezték az első antidepresszánst.

Kiderült, hogy az isoniazid meggátolja a neurotranszmitterek, vagyis az olyan „hangulatfelelős” idegrendszeri ingerületátvivő anyagok lebomlását, mint az adrenalin, a szerotonin és a dopamin.

A nagy ricsajban egy időre el is feledkeztek arról, hogy az isoniazid egy antibiotikum, amely megváltoztatja az emberi szervezetben élő baktériumállomány összetételét. Néhány tudósban felmerült a gondolat, hogy összefüggés lehet a mikrobák jelenléte/hiánya és az agyműködés között. Ez az út vezetett a mai modern antidepresszánsok felfedezéséhez.


"How 'bout getting off these antibiotics", azaz "Mi lenne, ha lejönnék ezekről az antibiotikumokról" - énekli Alanis Morrisette a Thank You című dal első sorában.


2. A várandós nőknek adott antibiotikumok hatással lehetnek a magzat agyának fejlődésére

A harmadik világ országaiban, ahol a fertőzések komoly járványokat okozhatnak, a várandós nőknek adott antibiotikumok növelik annak az esélyét, hogy az újszülöttek ideális testsúllyal jöjjenek a világra. Ezzel szemben, a fejlett országokban ugyanez a gyakorlat alacsony születési súlyt eredményezhet. Akkor hogy is van ez?

A legtöbb várandós nő nem tudja, hogy gyermekének több gént ad tovább, mint amennyi neki magának van. Az utódok ugyanis az édesanyjuk szervezetében található mikrobák génjeit is megkapják. Amikor az anya beteg lesz és antibiotikumot szed, az a bélrendszerében található hasznos baktériumflóra állapotát, összetételét is befolyásolja. A terhesség alatt bekövetkező fertőzések és antibiotikum-használat összefüggésben áll azzal, hogy az utódnál – gyermek-, illetve felnőttkorban – nagyobb eséllyel alakul ki skizofrénia, autizmus, szorongás, illetve depresszió.

Mielőtt még kiborulnánk ezen, ne feledjük, hogy az előbbiből nem feltétlenül következik az utóbbi, és hogy a várandósság alatt szedett antibiotikumok esetenként megmenthetik az anya és/vagy a magzat életét.

te,egészség,antibiotikum,agy
forrás: Pixabay

3. A gyermekkorban adott antibiotikumok hatással lehetnek az agy fejlődésére

Életünk első ezer napja nagyon speciális időszak. Az immunrendszerünk például ekkor tanulja meg, hogy a bélcsatornánkban élő sok millió baktérium hasznos lakótárs, nem kell védekeznünk ellenük.

Jó, ha tudjuk: saját mikrobiomja (hasznos bélbaktérium-állománya) segíti a csecsemő, majd pedig a kisgyermek agyát abban, hogy normálisan fejlődjön. Ha ebben a korai alkalmazkodási időszakban antibiotikum kerül a szervezetbe, a gyógyszer azokat a baktériumokat is elpusztítja, amelyeknek a támogatására pedig szükségünk lenne.

Azok a gyermekek, akik életük első három évében antibiotikum-kezelésben részesülnek, kevésbé változatos bélbaktérium-állománnyal rendelkeznek majd, és felnőve nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak, illetve szenvednek gyulladásos bélbetegségben. Ha a gyerekednek valóban szüksége van antibiotikumra, ne vond meg tőle, ám tegyél meg mindent azért, hogy ez a korai „tréningidőszak” teljen annyira gyógyszermentesen, amennyire csak lehet.+1 Az antibiotikumok mentális zavarokat okozhatnak

1945 óta az orvosok számos olyan esetet jegyeztek fel, amikor penicillin-használat következtében a pácienseknél valamilyen „rendszerzavar” lépett fel. A tünetek listája meglehetősen hosszú, kezdve a szorongással, a letargián, a beszédzavaron, a görcsökön és a rohamokon át egészen a kómás állapotig. A szakemberek az utóbbi időben több olyan szituációt is dokumentáltak, amikor más antibiotikumok hatására – különösen időseknél – komolyan károsodtak bizonyos agyi funkciók. Jó hír, hogy miután az antibiotikum kiürült a szervezetből, a fenti tünetek rendszerint gyorsan elmúlnak.

Az még nem teljesen világos, hogy pontosan milyen folyamat vezet ezekhez a zavarokhoz, ám egyes tanulmányokból kiderült, hogy ezért többek között a gamma-aminovajsav (GABA) nevű ingerületátvivő anyag mennyiségének a csökkenése a felelős. Sok antibiotikumnak van ugyanis olyan alakja, amely megtévesztésig hasonlít a GABA-molekula térszerkezetére, és ha ezek a gyógyszerek átjutnak az úgynevezett vér-agy gáton, hozzákapcsolódnak a GABA-receptorokhoz, és meggátolják azok normális működését. De ugyanezt eredményezi a GABA-t termelő baktériumok pusztulása is, illetve az elhalt baktériumok által kibocsátott mérgező anyagok (toxinok) megjelenése a vérben, vagy mindezek együttesen.Összegzés

A fenti példák is jól mutatják, hogy a bélbaktériumaink hatással vannak agyunk működésére, illetve hogy a nagyon is érzékeny bél-agy kapcsolatot könnyen megzavarhatják a szervezetünkbe kerülő antibiotikumok. Ezt a tényt is érdemes figyelembe venned, amikor legközelebb elkapsz valamilyen baktériumfertőzést és azt kezelni szeretnéd.

Forrás: Psychology Today


Hoppá! Jó tudni, hogy ilyen mellékhatással is járhatnak a gyógyszerek (de az antibiotikumok nincsenek köztük.)

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
5 népszerű gyógyszer, ami alaposan lecsökkenti a nők libidóját
Tovább olvasok
Mit szégyell az, aki repülő helyett vonattal utazik?

Szégyen, bűntudat és lelkiismeretfurdalás: ezt érzik egyre többen, amikor repülőre ülnek. S hogy kisebbítsenek az ökológiai lábnyomon, ha csak lehet, a vonatozást választják a légi közlekedés helyett

Diéták, melyek megtűrik maguk mellett a bort

Ha diétára kerül a sor, sokszor az első gondolataink között szerepel, hogy azonnal száműzni kell az alkoholt az étrendünkből. De ez valóban így lenne? Kedvenc nedűnk és a mérlegbarát étrend tényleg nem fér meg egymás mellett?

10 híres ember, aki állítja, hogy találkozott szellemekkel

Hinni a szellemekben egy dolog, de azt állítani, hogy tényleg láttál is egyet, egész más tészta. A következő hírességek pedig vállalják, hogy velük az utóbbi is megtörtént...

A brit királyi udvarban furcsa munkakörökben alkalmaznak embereket

Nemcsak séfek, házvezetőnők és kertészek dolgoznak II. Erzsébetnek, ennél jóval szokatlanabb munkákra is lehet jelentkezni a brit uralkodóhoz.

Hat dolog, amiben az introvertáltak jobbak, mint az extrovertáltak

Még hogy az introvertált személyiségjegyekkel rendelkezők nehezebben találnak párt – még az is előfordulhat, hogy ennek az ellenkezője igaz.

Ments majmokat, építs királyságot! Öt szuper társas gyerekekkel

Tippjeink a közelgő esős délutánokra; olyan társasok, amikkel kisebbek és a nagyobbacskák is remekül mulatnak, s valljuk be, mi felnőttek is jól szórakozunk. Egészen az első komolyabb összeveszésig.

Hogyan beszélj úgy, hogy odafigyeljenek rád?

Aki hangosabban beszél, annak a hangja messzebbre hallatszik? Egyáltalán nem biztos. Apró trükkökkel segítünk, hogy meghallják, amit mondasz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem