Ezt teszik az antibiotikumok az agyaddal! 3+1 furcsa tény

te,egészség,antibiotikum,agy
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Most kiderül, miért érdemes elkerülni, hogy a gyerekek antibiotikumot kapjanak az első három évben.

Az antibiotikumok bámulatos gyógyszerek, amelyek emberek millióinak az életét mentik meg, ugyanakkor használatuk nem úszható meg kisebb-nagyobb mellékhatások nélkül. Az egyik ilyen járulékos körülmény, hogy meghökkentő hatással vannak az emberi agyra.


Olvasd fel ezt is:

1. Az első antidepresszáns is egy antibiotikum volt

1882-t írtak, amikor Robert Koch felfedezte, hogy a tuberkulózist baktérium okozza. Hamarosan szanatóriumokat hoztak létre, ahol elkülönítették a fertőző betegeket.

A TBC-s emberek gyakran levertek, a szanatóriumok pedig tipikusan csendes, komor helyek. 1951-ben a tudósok úgy döntöttek, hogy a tüdőgümőkór kezelésében kipróbálnak egy új antibiotikum-hatóanyagot, az isoniazidot. Nagy meglepetésükre a páciensek furcsán reagáltak a szerre: nevetgéltek és táncoltak a folyosókon. Így hát a kutatók egy szerencsés véletlennek köszönhetően felfedezték az első antidepresszánst.

Kiderült, hogy az isoniazid meggátolja a neurotranszmitterek, vagyis az olyan „hangulatfelelős” idegrendszeri ingerületátvivő anyagok lebomlását, mint az adrenalin, a szerotonin és a dopamin.

A nagy ricsajban egy időre el is feledkeztek arról, hogy az isoniazid egy antibiotikum, amely megváltoztatja az emberi szervezetben élő baktériumállomány összetételét. Néhány tudósban felmerült a gondolat, hogy összefüggés lehet a mikrobák jelenléte/hiánya és az agyműködés között. Ez az út vezetett a mai modern antidepresszánsok felfedezéséhez.


"How 'bout getting off these antibiotics", azaz "Mi lenne, ha lejönnék ezekről az antibiotikumokról" - énekli Alanis Morrisette a Thank You című dal első sorában.


2. A várandós nőknek adott antibiotikumok hatással lehetnek a magzat agyának fejlődésére

A harmadik világ országaiban, ahol a fertőzések komoly járványokat okozhatnak, a várandós nőknek adott antibiotikumok növelik annak az esélyét, hogy az újszülöttek ideális testsúllyal jöjjenek a világra. Ezzel szemben, a fejlett országokban ugyanez a gyakorlat alacsony születési súlyt eredményezhet. Akkor hogy is van ez?

A legtöbb várandós nő nem tudja, hogy gyermekének több gént ad tovább, mint amennyi neki magának van. Az utódok ugyanis az édesanyjuk szervezetében található mikrobák génjeit is megkapják. Amikor az anya beteg lesz és antibiotikumot szed, az a bélrendszerében található hasznos baktériumflóra állapotát, összetételét is befolyásolja. A terhesség alatt bekövetkező fertőzések és antibiotikum-használat összefüggésben áll azzal, hogy az utódnál – gyermek-, illetve felnőttkorban – nagyobb eséllyel alakul ki skizofrénia, autizmus, szorongás, illetve depresszió.

Mielőtt még kiborulnánk ezen, ne feledjük, hogy az előbbiből nem feltétlenül következik az utóbbi, és hogy a várandósság alatt szedett antibiotikumok esetenként megmenthetik az anya és/vagy a magzat életét.

te,egészség,antibiotikum,agy
forrás: Pixabay

3. A gyermekkorban adott antibiotikumok hatással lehetnek az agy fejlődésére

Életünk első ezer napja nagyon speciális időszak. Az immunrendszerünk például ekkor tanulja meg, hogy a bélcsatornánkban élő sok millió baktérium hasznos lakótárs, nem kell védekeznünk ellenük.

Jó, ha tudjuk: saját mikrobiomja (hasznos bélbaktérium-állománya) segíti a csecsemő, majd pedig a kisgyermek agyát abban, hogy normálisan fejlődjön. Ha ebben a korai alkalmazkodási időszakban antibiotikum kerül a szervezetbe, a gyógyszer azokat a baktériumokat is elpusztítja, amelyeknek a támogatására pedig szükségünk lenne.

Azok a gyermekek, akik életük első három évében antibiotikum-kezelésben részesülnek, kevésbé változatos bélbaktérium-állománnyal rendelkeznek majd, és felnőve nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak, illetve szenvednek gyulladásos bélbetegségben. Ha a gyerekednek valóban szüksége van antibiotikumra, ne vond meg tőle, ám tegyél meg mindent azért, hogy ez a korai „tréningidőszak” teljen annyira gyógyszermentesen, amennyire csak lehet.+1 Az antibiotikumok mentális zavarokat okozhatnak

1945 óta az orvosok számos olyan esetet jegyeztek fel, amikor penicillin-használat következtében a pácienseknél valamilyen „rendszerzavar” lépett fel. A tünetek listája meglehetősen hosszú, kezdve a szorongással, a letargián, a beszédzavaron, a görcsökön és a rohamokon át egészen a kómás állapotig. A szakemberek az utóbbi időben több olyan szituációt is dokumentáltak, amikor más antibiotikumok hatására – különösen időseknél – komolyan károsodtak bizonyos agyi funkciók. Jó hír, hogy miután az antibiotikum kiürült a szervezetből, a fenti tünetek rendszerint gyorsan elmúlnak.

Az még nem teljesen világos, hogy pontosan milyen folyamat vezet ezekhez a zavarokhoz, ám egyes tanulmányokból kiderült, hogy ezért többek között a gamma-aminovajsav (GABA) nevű ingerületátvivő anyag mennyiségének a csökkenése a felelős. Sok antibiotikumnak van ugyanis olyan alakja, amely megtévesztésig hasonlít a GABA-molekula térszerkezetére, és ha ezek a gyógyszerek átjutnak az úgynevezett vér-agy gáton, hozzákapcsolódnak a GABA-receptorokhoz, és meggátolják azok normális működését. De ugyanezt eredményezi a GABA-t termelő baktériumok pusztulása is, illetve az elhalt baktériumok által kibocsátott mérgező anyagok (toxinok) megjelenése a vérben, vagy mindezek együttesen.Összegzés

A fenti példák is jól mutatják, hogy a bélbaktériumaink hatással vannak agyunk működésére, illetve hogy a nagyon is érzékeny bél-agy kapcsolatot könnyen megzavarhatják a szervezetünkbe kerülő antibiotikumok. Ezt a tényt is érdemes figyelembe venned, amikor legközelebb elkapsz valamilyen baktériumfertőzést és azt kezelni szeretnéd.

Forrás: Psychology Today


Hoppá! Jó tudni, hogy ilyen mellékhatással is járhatnak a gyógyszerek (de az antibiotikumok nincsenek köztük.)

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 népszerű gyógyszer, ami alaposan lecsökkenti a nők libidóját
Tovább olvasok
Kép
5 sorozat, amiben igencsak szabadosan jelenik meg a szexualitás

Éppen tíz éve, 2010-ben indította el az online streaming-szolgáltatását a Netflix, ami jelentős pillanat volt a sorozatok felemelkedésének történetében. Én viszont csak 5-6 évvel később lettem igazán sorozatfüggő - ekkor jöttem rá, hogy ez a korábban lenézett műfaj mostanra önálló iparág és művészeti ág lett, amely ráadásul képes kisebb rétegeket érintő, különleges vagy korábban tabunak számító témákat is kellő részletességgel feldolgozni. Most a karantén alatt végre volt időm bepótolni néhány komoly elmaradásomat - mutatom azt az öt sorozatot, amely a legizgalmasabban kezeli a szexualitás témáját!

Kép
15 perces hamis pad thai

Ha szereted a pad thait vagy ha még soha nem kóstoltad, itt az ideje, hogy tegyél vele egy kísérletet otthon, hiszen amellett, hogy nagyon finom, faék egyszerűséggel készíthető.

Kép
Ahelyett, hogy elfednéd az ősz hajadat, inkább emeld ki

Három évvel ezelőtt egy nő lépett be Jack Martin kaliforniai fodrász szalonjába, aki elmondta, hogy évek óta 3-4 hetente festi ősz haját, de már nagyon unja ezt a folytonos procedúrát. Jack azt tanácsolta, ahelyett, hogy elfednék valamilyen színnel, inkább emeljék ki, és fessék be az egészet egy szép, természetes, szürkés árnyalatra. A nő imádta a végeredményt!

Kép
II. Erzsébet királynő minden nap visel valamit, ami különös életű anyósától származik

A The Crown című Netflix-sorozat reflektorfénybe állította Aliz hercegnőt, a brit királynő anyósát, akinek a sorsa már önmagában is regénybe illő. Kezelte Freud, megmentett egy zsidó családot, apácarendet alapított, hogy csak pár érdekességet említsünk. Lássuk csak, mit tudunk még róla.

Kép
Napi horoszkóp június 4.: a Bikák igaz barátaikra számíthatnak, az Ikrek régóta húzódó ügyet zárhatnak le

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
A blogger aki 20 kiló pluszsúllyal másolja a sztárok öltözködését, és ez jól áll neki

Blogot vezet, könyvet ír, van egy saját kozmetikai cége és több százezer nőt inspirál a közösségi médián. Az amerikai Katie Sturino bebizonyította, hogy plus size nőknek is van helye a divatvilágban.

Kép
Megszállott futók a nagyvilágból, akiket érdemes követni az Instagramon

Néha te is nehezen indulsz el edzeni? Szeretnél újdonságokról olvasni a futásról, az edzésekkel kapcsolatban? A következő, futással foglalkozó Insta-fiókok nagy segítséget nyújtanak majd!

Kép
Komposzt hibaelhárítás: a leggyakoribb nehézségek és hogyan oldd meg őket

Csaknem két éve van gilisztakomposztom és ezalatt már szembenéztem néhányfajta problémával. Ma is működik. Örülök, hogy nem adtam fel.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem