Ezt elolvasod és több játékot nem akarsz majd venni a gyerekednek!

gyerek,kyölök,játék
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Anya, erre a játékra vágytam egész életemben!” – mondja a gyerek a boltban már a huszonharmadik játékra is: egy kék autóra, amiből úgy rémlik, hogy legalább három ilyen már van otthon. Mi pedig, látva a kérlelő bociszemeket, megvesszük. Pedig nem kéne. Mint ahogy valószínűleg már az előző hármat se kellett volna.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

Születésnap, névnap, karácsony, gyereknap, húsvét, jól viselkedett, ügyes volt a doktornéninél, először pisilt a bilibe, először kakilt a WC-be, testvére született, szurit kapott, Apa hazaért az 1 hetes külföldi utazásból és még hosszasan sorolhatnánk, hogy hány olyan alkalom, illetve indok lehet egy gyerek életének csupán egyetlen évében, amikor játékot kap(hat). Nem is egyet. Mert hát milyen karácsony az, ahol csak egy csomag van a gyerek számára a fa alatt? Legalább három kell, ugye!? És akkor kap még valamit az egyik Mamától, másik Mamától, Keresztanyuéktól, a Nagynénitől, a barátnőtől, a ki tudja még, kitől… Észre se veszitek és azon kapjátok magatokat, hogy ha csak a játékok mennyiségén múlna, simán nyithatnátok egy óvodát, ugyanis egy szempillantás alatt 2-3 csoportnak elengedő játék gyűlt össze.

A gyerek azonban ennek ellenére állandóan azzal nyaggat, hogy unatkozik. Nem tudja, hogy mivel játsszon. Nincs mivel játszania. A boltban pedig minden alkalommal rá tud(na) bökni egy olyan játékra, amilyen még biztos nincs neki, de minimum belehal, csak hogy legyen neki, és ígéri, hogy fog vele játszani. Sokat. Másnap persze már azt sem tudja, hogy hol van, azt bezzeg igen, hogy 8 hónap múlva milyen játékot is hozzon neki a Mikulás.

Kutatók szerint azonban ez nagyon rossz irány. Szerintük ennél sokkal egyszerűbb és minimalistább kell, hogy legyen a dolog: minél kevesebb játéka van egy gyereknek, az annál boldogabb. Egyrészt. Másrészt pedig annál többet fog azzal a pár játékkal játszani, jobbakat, kreatívabbakat és jóval tovább fogják lekötni őt.

De miért jobb a kevesebb?

Egyszerű. A sok játék összezavarja őket. Már csak látványra is túl sok az inger, gondoljunk csak bele, az a sok szín, méret és forma… Azt se tudja, hogy melyikkel és mit játsszon. A kevesebb játék viszont nagyobb teret enged a kreativitásnak, a képzelőerőnek és a különböző egyéb képességek fejlesztésének.

Minderre a toledói egyetem kutatói egy olyan kutatás során jöttek rá, ahol 3 éves gyerekeket vittek be két különböző játékszobába.

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod.


Kevés a hely a gyerekszobában? Akkor nézd meg milyen szuper tárolókat készíthetsz faládákból!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Könyvespolc helyett faládák a gyerekszobában

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kép
Napi horoszkóp október 20.: a Mérlegek különös élethelyzetbe kerülnek, a Bakok a célegyenesbe fordulnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
A gyereklélek sötét oldala, avagy miért lesz bántalmazó egy gyerek?

Miért bánt az, aki bánt? Mi hajtja mások megfélemlítése felé, miért nyer erőt abból, ha visszaél a gyengeséggel? Az iskolai zaklatások kapcsán általában az áldozatok szemszögéből pillantunk rá a témára, most azonban azt nézzük meg, hogyan érzi magát az elkövető.

Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem