Aprócska, de nagyon kell a hasról fogyáshoz - mi az?

rost, étkezés,
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A rostdús étkezés nagyban hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatása van, amik miatt kifejezetten fontos figyelni a rostbevitelt!

A runnersworld.hu cikke.

A rostok mostanában közel sem kapnak akkora figyelmet, mint a trendi ketózás, az intermittent fasting vagy a különféle böjtök, ám ennek ellenére igenis foglalkozni kell velük, azzal, hogy elegendő mennyiséget vigyél be belőlük a szervezetbe. Hosszú távon ugyanis a megfelelő rostbevitel segíti a fogyást: kutatások szerint ha erre, illetve a fehérjefogyasztásra kiemelten figyelünk, akkor lényegesen könnyebben el lehet érni a vágyott testsúlt.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

4995 Ft 3995 Ft

Megnézem

A rostok ugyanis nemcsak lassítják az emésztést, de általuk a test lassabban reagál az elfogyasztott szénhidrátokra is. Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, ezzel növelik az inzulinérzékenységet. Az étel elfogyasztása utána a vércukorszint kevésbé emelkedik meg, ez pedig nagyon fontos a glükóztolerancia és a cukorbetegség szempontjából.
Másrészt a rostfogyasztás nemcsak a vastagbélrák kockázatát csökkenti, de a vérnyomásra, ezáltal a szív egézségére is jótékonyan hat.

Mi valójában a rost?

Egyszerűen fogalmazva: a rost a növény egy része, amelyet a test nem képes megemészteni (ellentétben a zsírokkal, fehérjékkel és szénhidrátokkal, amelyeket az emésztőrendszere lebont és felszív.)

Kétféle rost létezik:

  • Az oldható rostok vízben oldódnak, ilyenek a pektinek, a nyálkaanyagok...Segítik az emésztést - ilyenek találhatók az almában, sárgarépában, borsóban, babban és zabban.
  • Az oldhatatlan rostok kulcsfontosságúak a rendszeresség szempontjából, ők, mint például a cellulóz, nem oldódnak vízben. Jó forrásai a búzakorpa, a diófélék, a karfiol, a barna rizs, a lencse és a zeller.
dió, magok,
forrás: GettyImages

Mennyi rostot lenne érdemes naponta fogyasztani?

Egy felnőtt nőnek legalább napi 25 gramm rost lenne az ideális, ám a szakértők szerint nagyon lényeges, hogy ha rostban szegény étrendről tér át valaki a rostdús táplálkozásra, a fokozatosságra kiemelten kell ügyelni. Ha ugyanis a minimális rostbevitelt hirtelen növeled meg, az gondot okoz majd az emésztés szempontjából.

Érdemes ezt a 25 grammot napi 5 alkalomra elosztani, és ha eddig kevesebbet ettél, csak néhány nap elteltével fogyassz mindig kicsivel több rostot.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem