Miért vagyunk éhesen dühösebbek?

Borítókép: Miért vagyunk éhesen dühösebbek? Forrás: Getty Images (Tara Moore)
Biztosan tapasztaltad már, hogy amikor éhes vagy, ingerültebbé, negatívabbá, rugalmatlanabbá válsz. A jelenségre az angolban már külön szó is létezik (az angry és a hungry keresztezésével megalkotott hangry), ám az okát csak az elmúlt években derítették ki.

A kutatók szerint mindenről az alacsony vércukorszint tehet. Ha egy ideje nem ettél, akkor a vércukorszinted süllyedni kezd és amint egy bizonyos szint alá csökken, a szervezetben válaszul kortizol és adrenalin termelődik. Előbbi könnyen agresszívabbá teszi az embert, az alacsony vércukorszint pedig azt is befolyásolja, hogy miként kezeled az ösztönkésztetéseket.

Ha tehát egyébként is gondot okoz az érzelmeid kontrollálása, az éhség ezt csak megnehezíti. Ráadásul a kutatók már arra is rájöttek, hogy negatív érzések sokkal intenzívebbé válnak egy egyébként is negatív közegben. Magyarán, ha például a dugóban ülsz és még éhes is vagy, akkor sokkal valószínűbb, hogy be fogsz gőzölni, mintha nyugodt környezetben érnének ugyanezek a hatások.

És hogy mik lehetnek az éhség okai? Mutatjuk a galériánkban!