Ezért hagyják abba a babák a sírást, ha felállunk velük!

Borítókép: Ezért hagyják abba a babák a sírást, ha felállunk velük! Forrás: Getty Images
Most már háromgyermekes édesanyaként fogjuk rá, hogy talán már egész sok mindent tudok a gyerekekről. Mondjuk azt például nagyon – ugyanis a héten többször is emlékeztetett rá az 1 éves kislányom - , hogy ha sírnak, akkor eszembe ne jusson, még csak véletlenül se, ülve megvigasztalni őket. Azt azonban nem tudtam, hogy ennek mi az oka. Eddig. Te igen?

Az ok sokkal egyszerűbb és magától értetődőbb, mint azt gondoltam volna. Egy teljesen ösztönös reakcióról van szó a babák részéről, akik azért nyugszanak meg, ha felállunk és elkezdünk sétálgatni, mozogni velük, mert nagyobb biztonságban érzik magukat. Ilyenkor a szülő (illetve aki tartja) rögtön elkezdi ringatni, hintáztatni, mozogni vele, ezt a baba érzékeli, és ezáltal azt is, hogy az illető áll. Így pedig, ha bármi baj történne - mondjuk egy vadállat megtámadná őket - , akkor rögtön el tudnának menekülni, hiszen az őt tartó személy talpon van. Ennek tudatában pedig a baba megnyugszik.

Ez az úgynevezett túlélési ösztön már az idők kezdete óta belénk van kódolva, és bár szerencsére jó pár (ezer) éve nem kell félnünk csecsemőkorunkban – és jobb esetben felnőttként sem - bármilyen vadállat támadásától, az ösztöneink még mindig működnek.

Hogy a tudósok ne csak a levegőbe beszéljenek, természetesen kutatásokat is végeztek, hogy alátámasszák mindezt. Hat hónapnál fiatalabb babákat vizsgáltak, akiket ülő és álló helyzetben is megpróbáltak megnyugtatni. A vizsgálatok során a csecsemők azonnal abbahagyták a sírást, ha szüleik felálltak velük, ráadásul a szívritmusuk is lelassult és sokkal nyugodtabbá váltak pár másodperc után. Míg ha fel sem álltak vagy esetleg újra leültek, a babák vigasztalhatatlanul csak sírtak és sírtak.

Érdekes még egyébként az is, hogy az élővilágban több olyan állat van, akiknél az emberhez hasonlóan működik ez a módszer. Az egerek, az oroszlánok, de például a macskák is, ha csak a óvatosan a szájukba veszik és felemelik nyüszítő csemetéiket, azok máris elhallgatnak. Pláne, ha még sétálni is elkezdenek velük, akkor ugyanis a babákhoz hasonlóan megnyugszanak és lelassul a szívverésük.

A te babád is azonnal megnyugszik, ha felállsz vele és elkezded ringatni?

Sírnál egy jót végre te is? Íme akkor pár könyv és film, amin garantáltan fogsz is!